Wine & Spirits

Κτήμα Χατζημιχάλη: ταξίδι στους μαγικούς αμπελώνες της Αταλάντης

Λίγο έξω από την Αθήνα συμβαίνουν μικρά, οινικά θαύματα…

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη

Η ιστορία του Κτήματος Χατζημιχάλη και τα αμπέλια των σπουδαίων κρασιών

Μία ώρα και τριάντα λεπτά. Τόσο περίπου διαρκεί η διαδρομή από το κέντρο της Αθήνας ως την εύφορη κοιλάδα της Αταλάντης. Χρόνος αρκετός για να μεταμορφωθεί το τοπίο, να μετατραπεί σε έναν απέραντο, παραδεισένιο αμπελώνα. Τα 90 στρέμματα που ο Δημήτρης Χατζημιχάλης αγόρασε εδώ το 1973 για να καλλιεργήσει (στην κυριολεξία) το όνειρό του, τώρα έχουν γίνει 2.200. Όσο για τα κρασιά εκείνου του 19χρονου νεαρού που δημιούργησε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του, σήμερα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, σαρώνοντας βραβεία στο πέρασμά τους. Ναι. Αυτή είναι η ιστορία μιας οικογένειας με αληθινό πάθος (και όραμα) για το ελληνικό κρασί.

Οι αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη

Τα αμπέλια της Αταλάντης

Η επιλογή της τοποθεσίας για την εγκαθίδρυση του Κτήματος Χατζημιχάλη δεν ήταν τυχαία. Ο αέρας που κατεβαίνει ολόδροσος από τον Παρνασσό συναντά στην κοιλάδα τη θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου και μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό μικρολίμα, ιδανικό για την καλλιέργεια του αμπελιού. Να γιατί η Αταλάντη έχει αμπελουργική παράδοση εδώ και αιώνες.

Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ξέρει καλά ότι η ποιότητα του κρασιού εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το αμπέλι. Για αυτό και είναι πολύ προσεκτικός στις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την αμπελοκαλλιέργεια, όπως και στην επιλογή των αμπελουργών με τους οποίους συνεργάζεται. 

Σταφύλια

Μετά τη συγκομιδή, τα σταφύλια περνούν στην οινοποίηση μέσα από μικρές μεμονωμένες παρτίδες ανά αμπελοτόπι. Εδώ αποκτούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, χάρη στο συνδυασμό της σύγχρονης τεχνολογίας του οινοποιείου, αλλά και την εμπειρία της παράδοσης. Είτε μιλάμε για τους μονοποικιλιακόυς οίνους, είτε για επιλεγμένους συνδυασμούς, τα κρασιά του Κτήματος Χατζημιχάλη ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη λαμπρή πορεία τους: μέχρι σήμερα έχουν αποσπάσει περισσότερα από 300 διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Η είσοδος στο Κτήμα Χατζημιχάλη

Μια ιστορία για γαλοπούλες

Θα έχετε, ίσως, παρατηρήσει την ετικέτα του Κτήματος: μια περήφανη γαλοπούλα. Είναι ένα σύμβολο που παραπέμπει στα πρώτα χρόνια του Κτήματος, τότε που ο Δημήτρης Χατζημιχάλης για να υποστηρίξει οικονομικά τους πρώτους του αμπελώνες δημιούργησε ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες. Στη συνέχεια, όλα τα έσοδα της εκτροφής τα επένδυε στα αμπέλια του. Τα αμπέλια απέδωσαν καρπούς και η γαλοπούλα έμεινε για πάντα στην ετικέτα ως φόρος τιμής σε εκείνα τα πρώτα βήματα.

present1.jpg

Σήμερα το Κτήμα Χατζημιχάλη συνεχίζει να εξελίσσεται και να δημιουργεί αυθεντικά κρασιά μέσα σε ένα οικοσύστημα που υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες. Μόνο που στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης έχουν πλέον προστεθεί και οι δυο γιοι του Δημήτρη Χατζημιχάλη, ο Λεωνίδας και ο Παναγιώτης, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του Κτήματος και τη βεβαιότητα ότι θα πιούμε ακόμα σπουδαιότερα κρασιά στο μέλλον.

Οι χιονισμένοι αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη
Χιονισμένοι αμπελώνες

Δύο κρασιά για τις γιορτές

cabernet_gr.jpg
Cabernet Sauvignon Κτήμα Χατζημιχάλη
Ήδη στις αρχές του ΄80, ούτε μια δεκαετία από την ίδρυση του Κτήματος, μια παρτίδα 1000 φιαλών Cabernet Sauvignon ενθουσιάζει τους οινόφιλους και ταράζει τα νερά της ελληνικής αγοράς. Όλοι μιλούν για αυτό το σπουδαίο κρασί που βγήκε από τους αμπελώνες της Αταλάντης. Σαράντα χρόνια αργότερα, παραμένει ακόμα ένα εξαιρετικό, πρωτοπόρο κρασί. Έχει λαμπερό και έντονα πορφυρό χρώμα, ενώ στη μύτη βγάζει αρώματα μαύρων φρούτων και γλυκές νότες μπαχαρικών. Στο στόμα οι μαλακές τανίνες του δένουν αρμονικά με την πλούσια, φρουτώδη γεύση και τη μακρά επίγευση. Συνοδεύει ιδανικά κρεατικά στα κάρβουνα, αρνάκι στον φούρνο και πουλερικά. Σερβίρεται στους 18°C.

alfega_lefkos_front.jpg
Alfega Λευκός Οίνος Κτήμα Χατζημιχάλη
Ένα ωραίο πολυποικιλιακό κρασί, δημιουργημένο από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά και Ρομπόλα. Έχει ανοιχτοκίτρινο λαμπερό χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, ενώ ο έντονος ανθικός του χαρακτήρας συμπληρώνεται από τα αρώματα των ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα, θα ανακαλύψετε μια τονισμένη οξύτητα που αναδεικνύει τα ζωηρά και φρουτώδη αρώματα. Συνοδέψτε το με μεζέδες της θάλασσας, ψάρια ψητά ή τηγανιτά, πουλερικά, σαλάτες, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, αλλά και με πιάτα της ethnic κουζίνας. Σερβίρεται στους 8-10°C.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ