Wine & Spirits

Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση της λίστας με τα καλύτερα ποτά του κόσμου

Οι ελληνικές ποικιλίες κρασιού που ξεχώρισαν και το ποτό που βρέθηκε στην κορυφή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση
Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση © Kym Ellis/ Unsplash

Τaste Atlas: Το Vinsanto Σαντορίνης στη 2η θέση της λίστας με τα καλύτερα ποτά του κόσμου

Ανάμεσα στα κρασιά που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας του Taste Atlas από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Χιλή και την Αργεντινή ξεχωρίζουν δύο ποικιλίες κρασιών από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Vinsanto Σαντορίνης και τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας που αποθεώθηκαν, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές.

Το Τaste atlas συγκρότησε την λίστα με τα 100 καλύτερα ποτά και ροφήματα από όλο τον κόσμο. 

Το Vinsanto Σαντορίνης στη δεύτερη θέση του Taste Atlas

Τη 2η θέση της λίστας του Taste atlas καταλαμβάνει το Vinsanto. Οπως αναφέρει είναι ένα επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν. Αυτό το κρασί παλαιώνεται σε δρυς για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το Vinsanto Σαντορίνης στη δεύτερη θέση του Taste Atlas
© Taste Atlas

Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.

Στο στόμα, το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα και τα αρώματα θυμίζουν σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά. Παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο διατηρώντας την οξύτητα και τη φρεσκάδα αναφέρει το Taste Atlas.

Αυτά τα κρασιά πρέπει να σερβίρονται πάντα παγωμένα. Μπορούν να πίνονται μόνα τους, αλλά συνδυάζονται επίσης καλά με επιδόρπια και τυρί. Τα νεανικά και πιο ανοιχτόχρωμα στυλ συνδυάζονται υπέροχα με γλυκά, καραμελένια επιδόρπια, ενώ οι παλαιότερες ποικιλίες συνδυάζονται καλά με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας

Στη θέση Νο63 τα κρασιά της Νάουσας. Πρόκειται για κρασιά με προελευση από την περιοχή της Μακεδονίας. Προκειται για την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα γηγενές ελληνικό κρασί που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo. Τα κρασιά Νάουσας εμφανίζουν την τέλεια ισορροπία τανινών, ζάχαρης και οξύτητας, ενώ τα τυπικά αρώματα και γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό από αλμυρές νότες που θυμίζουν συχνά σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.

Τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας
© Taste Atlas

Η Νάουσα παλαιώνεται εξαιρετικά. Λόγω της πολυπλοκότητας και της φινέτσας του αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ένας ιδανικός συνδυασμός για αυτό το τανικό κρασί είναι κυνήγι, αρνί, σάλτσες με βάση την ντομάτα, πλούσια μαγειρευτά, λουκάνικα, μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, αναφέρει το Taste Atlas.

Το ποτό που κατέκτησε την κορυφή

Στο Νο1 της λίστα με τα ποτά βρίσκονται τα Aguas Frescas από το Μεξικό, ελαφριά μη αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με συνδυασμό φρούτων, αγγουριών, λουλουδιών, σπόρων και δημητριακών αναμεμειγμένα με ζάχαρη και νερό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ