Wine & Spirits

5 κεφαλονίτικες Ρομπόλες που απογειώνουν τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά

Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου «πήγαινε» με Ρομπόλα Κεφαλονιάς

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 κεφαλονίτικες Ρομπόλες για την 25η Μαρτίου
Φωτογραφία: Matthieu Joannon/ Unsplash

Η Ρομπόλα, το «next big thing» του ελληνικού αμπελώνα, ταιριάζει απόλυτα με τις παραδοσιακές γεύσεις της 25ης Μαρτίου

Ρομπόλα από εδώ ο μπακαλιάρος, μπακαλιάρε από εδώ η Ρομπόλα. Το ξέρω πως χαίρεστε για τη γνωριμία, αλλά κι εμείς χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο που θα σας απολαύσουμε παρέα! Είναι η μέρα που έχει την τιμητική του ο πεντανόστιμος μπακαλιάρος που παραδοσιακά συνοδεύεται από την επίσης πεντανόστιμη σκορδαλιά του. Εννοείται πως και το κρασί δίπλα τους πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Φέτος λοιπόν αποφασίζω να «πάω» με μια Ρομπόλα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, γιατί την πιστεύω ως το «next big thing» του ελληνικού αμπελώνα αλλά και γιατί τρελαίνομαι για επτανήσιο vibe και terroir (έχω και μια κάποια μακρινή κεφαλλονίτικη ρίζα που μου βγαίνει πού και πού…).

Οι γεύσεις της ημέρας: Μπακαλιάρος με σκορδαλιά, λιπαρός στο στόμα με μια απλόχερη αίσθηση αλμύρας, δίπλα του η σκορδαλιά με έντονο ταμπεραμέντο και διαολεμένη νοστιμιά. Βάλε δίπλα μια Ρομπόλα με νησιώτικη αύρα, ζωηρή οξύτητα, μέτριο σώμα,  πανέτοιμη να επιφέρει την απόλυτη γευστική ισορροπία.

Ορίστε λοιπόν και η wine list γευστικά υπέροχη και επειδή πάντα σας (μας) σκέφτομαι εντελώς value for money.

Ρομπόλα Κεφαλληνίας - Sarris Winery

Ρομπόλα Κεφαλληνίας - Sarris Winery
Διακριτή λεμονάτη αίσθηση, διαπερατή οξύτητα και μια αρωματική παλέτα full of freshness. Αρώματα που θυμίζουν φλούδα λεμονιού, lime, πράσινο μήλο, και αχλάδι εντελώς αναζωογονητικά και πληθωρικά, γεμίζουν την μύτη και το στόμα με μια ευχάριστη αίσθηση. Αργότερα, ο ορυκτός χαρακτήρας που φέρνει στο νου νότες από βρεγμένη πέτρα, θα προσθέσει αυτό το «κάτι» που χρειάζεσαι για να πεις «ωχ τι έγινε τώρα». «Μinerality» λέγεται και είναι τόσο φρέσκια και ξεχωριστή αυτή η αίσθηση... Το σύνολο ταιριάζει τρομερά με τον μπακαλιάρο σου, που είναι έντονος, λιπαρός, αλμυρός και νοστιμότατος!
Ενδεικτική τιμή:13,50 €

Robola of Cephalonia - Ορεάλιος Γη

Robola of Cephalonia - Ορεάλιος Γη
Μια barrel aged Ρομπόλα, ζυμωμένη σε βαρέλι με παραμονή εκεί για διάστημα περίπου 6 μηνών. Φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή κυρίως, και διακριτικές νύξεις ορυκτότητας που κάνουν εξ αρχής εμφάνιση. Τα αρωματικά στοιχεία του βαρελιού, είναι τόσο ομαλά ενσωματωμένα που δίνουν ένα αρωματικό boost πολυπλοκότητας τόσο όσο χρειάζεται. Η αισθητή οξύτητα της ποικιλίας θα διαπεράσει με αυτοπεποίθηση τις λιπαρές υφές του πιάτου, και αν μιλάμε για γευστική ένταση, τότε no worries, το συγκεκριμένο κρασί τα καταφέρνει μια χαρά και σε αυτόν τον τομέα.
Ενδεικτική τιμή: 13,80 €

Vino Di Sasso - Κτήμα Σκλάβου

Vino Di Sasso - Κτήμα Σκλάβου
Στην μύτη αναγνωρίζουμε αμέσως μια αίσθηση «φρεσκοκομμένων» ζουμερών φρούτων, όπως το λεμόνι και άλλα εσπεριδοειδή, καθώς επίσης και των αντίστοιχων ανθών τους. Διακριτικά mineral χαρακτηριστικά εμφανίζονται διάσπαρτα ανάμεσα στις νότες του φρουτώδη χαρακτήρα, ενώ αν επιχειρήσεις να το παλαιώσεις 2-3 χρόνια θα τα δεις να βρίσκονται πια σε πρώτο πλάνο. Εγώ παίρνω μερικές φιάλες, μια και λατρεύω τις «οινικές εξελίξεις».
Ενδεικτική τιμή: 16,80 €

Robola Gentilini - Gentilini Winery

Robola Gentilini - Gentilini Winery
Δεν γίνεται να εξερευνήσεις την Ρομπόλα, αν δεν πάρεις και μια γεύση από Gentilini. Η φινέτσα; Tο στοιχείο της. H ζωντάνια; Επίσης. Τα φρουτώδη χαρακτηριστικά πρωταγωνιστούν στην μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκο ροδάκινο ενώ το αρωματικό παζλ ολοκληρώνεται με όμορφα ενσωματωμένες νότες μεταλλικότητας και αλμύρας. H τραγανή οξύτητα της ποικιλίας είναι αυτό που πραγματικά ζητάς ώστε να ξαναζωντανέψει τις αισθήσεις σου στο στόμα μετά από μια μπουκιά του νοστιμότατου μπακαλιάρου.
Ενδεικτική τιμή: 17,50

Robola Classic - Οινοποιείο Πετρακόπουλος

Robola Classic - Οινοποιείο Πετρακόπουλος
Το πανέμορφο αυτό οινοποιείο λατρεύει την Ρομπόλα. Με οινοποίηση ήπιας παρέμβασης και το terroir της Κεφαλονιάς να πρωταγωνιστεί, μιλάμε τελικά για ένα κρασί με εμφανή ποικιλιακή έκφραση. Ο λευκόσαρκος φρουτώδης χαρακτήρας δεν κρύβεται, αλλά ούτε τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία της ποικιλίας. Όλα αυτά θα τα βρείτε πάνω σε ένα φόντο διαμορφωμένο με νότες ορυκτότητας και δροσιστικής οξύτητας, όπως η Ρομπόλα άλλωστε «ξέρει και μπορεί» να δημιουργήσει. Ανυπομονώ να την δω δίπλα στον μπακαλιάρο αλλά και σε άλλα σαρακοστιανά πιάτα.
Ενδεικτική τιμή: 22,00 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ