- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Στη «Νυχτερίδα» του Μαστορίδη
Aν ο δρόμος σε βγάλει στα Χανιά, το καλό που σου θέλω είναι να κλείσεις ένα τραπέζι στου Μπάμπη
Η «Νυχτερίδα», το εστιατόριο του Μπάμπη Μαστορίδη, εκεί ψηλά στις Κορακιές είναι κάτι σαν το φάρο στο λιμάνι των Χανίων. Δεν μπορείς να πας σ αυτή τη πόλη και να μην επισκεφτείς το ιστορικό αυτό εστιατόριο των Χανιωτών. Πιο πολύ όμως και από το ίδιο το εστιατόριο αυτό που αξίζει να γνωρίσει κανείς είναι ο ίδιος ο Μαστορίδης. Τον Μπάμπη τον ξέρω από την εποχή που ήμουν παιδάκι στα Χανιά, έχουμε κάνει άπειρα γέλια και πλάκες μαζί, τον αγαπώ, τον εκτιμώ, συμπερασματικά έχω νοιώσει την ευεργεσία της φιλοξενίας του σε όλη της το μεγαλείο.
Δύσκολα νομίζω μπορείς να συναντήσεις τέτοιον Πρίγκιπα της Φιλοξενίας. Δεν είναι τόσο η γενναιοδωρία που σε εντυπωσιάζει αν βρεθείς στο εστιατόριο του, είναι εκείνο το προσωπικό know how του Μπάμπη που σε στέλνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιγράψεις στον Μπάμπη τι ονειρεύεσαι να κάνεις στα Χανιά που βρέθηκες, πως θέλεις τη θάλασσα, τι ψάρια έχεις επιθυμήσει, που θα βρεις το καλύτερο ακρογιάλι, που το πιο ήσυχο κολπάκι και να μη σε στείλει ακριβώς σ αυτό που ονειρεύτηκες. Το καλύτερο; Όχι μόνο θα σε στείλει, αλλά θα έχει ήδη τηλεφωνήσει στους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε περιμένουν και θα σε υποδεχτούν με τον τρόπο που σου πρέπει, πριν ακόμα εσύ φτάσεις στον προορισμό σου. Πώς να σας το περιγράψω καλύτερα; Ας πούμε ότι έχεις πάει κάπου διακοπές και όπου βρεθείς να νοιώθεις έναν αόρατο από μηχανής άγγελο που σιωπηλά τα κάνει όλα εύκολα, για σένα, πριν από σένα. Συμβαίνει αυτό με τον Μπάμπη επειδή είναι από τους λίγους Χανιώτες που ξέρουν τόσο πολύ και τόσο καλά τη πόλη, το νομό, το νησί.
Πάμε τώρα στη «Νυχτερίδα». Η Νυχτερίδα είναι κληρονομιά από τον πατέρα του. Με τον θάνατο του τελευταίου, ο Μπάμπης δεν κληρονόμησε απλώς μια ταβέρνα, κληρονόμησε με ένα τρόπο τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας των Χανιωτών. Σας γράφω σύντομα την ιστορία της Νυχτερίδας του Γιάννη Μαστορίδη:
Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Μαστορίδης από την κοσμική Σμύρνη φτάνει στα Χανιά. Για να ζήσει, διδάσκει χορό στα παιδιά της πόλης. Δέκα χρόνια μετά αυτοί οι μαθητές θα γίνουν και οι πρώτοι πελάτες της «Νυχτερίδας», του νέου εστιατορίου που άνοιξε το 1933 στις Κορακιές Ακρωτηρίου, 7χλμ έξω από τη πόλη προς το αεροδρόμιο, στο χώρο ενός παλιού κυνηγετικού περιπτέρου με απίστευτη θέα που σου δίνει την ευκαιρία να δεις πανοραμίκ όλο το λιμάνι της Σούδας. Στη διάρκεια της Κατοχής η Νυχτερίδα επιτάσσεται από τους Γερμανούς για να χρησιμοποιηθεί σαν ψυχαγωγικό κλαμπ.
Μετά τον πόλεμο ξεκινά ουσιαστικά η «χρυσή εποχή» της Νυχτερίδας. Προσωπικότητες απ όλο τον κόσμο όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Τσόρτσιλ, ο Ωνάσης, ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος), ο Ανδρέας Παπανδρέου και μέλη της οικογένειας του, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Κώστας Σημίτης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Μπουτάρης, η οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και οι Άλαν Μπέιτς, Άντονι Κουίν, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ζωή Λάσκαρη, Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί ακόμα έχουν καθίσει στα τραπέζια της κι έχουν απολαύσει το φαγητό και τη θέα της Νυχτερίδας. Στα πατώματα της μάλιστα ο πατέρας Γιάννης Μαστορίδης έμαθε το συρτάκι στον Άντονι Κουίν για να το χορέψει στον «Ζορμπά» του Κακογιάννη.
Σταθερά στο ίδιο σημείο η «Νυχτερίδα» πέρασε στα χέρια του γιου της οικογένειας. Ο Μπάμπης ανακαίνισε και εκσυγχρόνισε εκ βάθρων το εστιατόριο και τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο χάρη στη βοήθεια του κορυφαίου αρχιτεκτονικού διδύμου Δανάης Σκαράκη και Μάριου Νικηφοριάδη.
Από το 2000 μέχρι το 2006 την κουζίνα αναλαμβάνει ο άγνωστος τότε Δημήτρης Σκαρμούτσος που χάρη στις ιδέες του Μπάμπη Μαστορίδη για την κρητική διατροφή δημιουργεί νέες γεύσεις και πολλά από τα πιάτα που σερβίρονται ακόμα και σήμερα έχουν την υπογραφή του.
Τι να πρωτογράψω γι αυτό το μενού. Για τα άγρια χόρτα, τους κολοκυθανθούς, τις ψητές πατάτες, το πιλάφι, τα χειροποίητα καλιτσουνάκια με σπανάκι ή τη μυζήθρα, τη σφυρίδα, το κολοκυθομπούρεκο, τη λίστα με τα κρασιά; Για το μενού, ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να διαλέξει είναι ο ίδιος ο Μπάμπης.
Να αναφέρω επίσης ότι είναι τόσο ευχάριστος και τεράστιος ο κήπος που συχνά κλείνεται από μεγάλες ομάδες και γίνεται το έλα να δεις. Οι τιμές στα φαγητά ξεκινούν από 4 και φθάνουν στα 22 ευρώ.
Για τέλος, μια συμβουλή έχω μόνο να σας δώσω: Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Νυχτερίδα, να εύχεσαι να είναι μακριά η νύχτα.
Εστιατόριο Νυκτερίδα “Since 1933”
Κορακιές, Χανιά 73100
Τηλ: 28210 64215, 28210 69000
Κινητό 6944 546887
E-mail: nikterid@otenet.gr
Web site: www.nykterida.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.