Cosmic Telegram

Stardust Notes 23.12.15

Πανσέληνος στις 25 Δεκεμβρίου

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315996-623401.jpg

Η ζωή μας χτίζεται πάνω στα θεμέλια του παρελθόντος. Η Σελήνη μάς δείχνει το παρελθόν. Όμως τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στο παρόν. Ό,τι κάναμε, ό,τι υπήρξαμε, ό,τι πράξαμε, ό,τι αισθανθήκαμε, ό,τι επιλέξαμε, ό,τι αποφασίσαμε επηρεάζει το Τώρα. Στο τέλος της χρονιάς έχουμε την ευκαιρία με την Πανσέληνο στον Καρκίνο να κοιτάξουμε πίσω και να συνειδητοποιήσουμε πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Πώς εκφραζόμαστε; Με ποια συμπεριφορά νιώθουμε άνετα; Ποιες αποφάσεις μάς επιβεβαιώνουν; Με ποιους και πώς προχωράμε;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικές γιατί όλοι αυτοί οι παραπόταμοι ενώνονται στο ποτάμι που διατρέχει τη ζωή μας. Όποτε βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή της ζωής μας, σε μια Πανσέληνο, όταν τα πράγματα είναι έτοιμα να μας δώσουν καρπούς, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει ένα παρελθόν που μας έφερε σε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πριν μια κρυμμένη αρχή όπου ο σπόρος φυτεύτηκε τη στιγμή που η Σελήνη ήταν σκοτεινή κι ύστερα μια εποχή υπόσχεσης και ανάπτυξης όταν η Σελήνη ήταν ημισέληνος.

Ο Καρκίνος είναι το ζώδιο που περισσότερο από όλα τα άλλα σχετίζεται με το θηλυκό αρχέτυπο και τη Μεγάλη Μητέρα που τρέφει και προστατεύει τη ζωή. Η Σελήνη είναι η παραδοσιακή κυβερνήτης του Καρκίνου. Ο Ποσειδώνας είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης του, υπενθυμίζοντάς μας ότι πέρα από τους βιολογικούς μας γονείς, την οικογένεια, τις ρίζες και το έθνος που ανήκουμε, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί ανήκουμε στην ανθρώπινη οικογένεια. Όλοι μας είμαστε παιδιά του σύμπαντος.

Η αγγλική λέξη «matter» (ύλη, ουσία) προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα της λέξης «mother» (μητέρα): ο Καρκίνος μάς υπενθυμίζει τη σημασία που έχει να τιμάμε την ύλη/ουσία σαν μητέρα. Όλες οι πλευρές του υλικού κόσμου είναι ιερές, συμπεριλαμβανομένου του σώματός μας και της Γης που κατοικούμε. Ως υδάτινο ζώδιο ο Καρκίνος έχει ανάγκη από συναισθηματική ανταπόκριση. Αυτή η ανταπόκριση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο γι’ αυτόν ακόμα κι αν πρόκειται για μίσος, θυμό ή οργή. Ακόμα κι αυτά τα συναισθήματα θεωρεί καλύτερα ως απάντηση από το να χάνονται τα αισθήματά του σε μια μαύρη τρύπα.

Η ανταλλαγή αισθημάτων είναι ένα μέσον για να έρχονται οι άνθρωποι κοντά. Όταν τα αισθήματα διαπερνάνε τις σχέσεις, ρέουν και ανταλλάσσονται κανείς δεν είναι πια μόνος και απομακρυσμένος, γιατί τα αισθήματα διαλύουν τα όρια και τα εμπόδια μεταξύ μας. Ναι, όταν παραβλέπουμε τα αισθήματά μας χάνουμε τις εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που μας δίνουν και τότε υποκύπτουμε στην υπερφαγία, στην υπερβολική κατανάλωση, στην υπερβολική δουλειά.

Όμως εδώ χρειάζεται να θυμηθούμε και μια άλλη διάσταση των αισθημάτων. Όταν προσπαθείς πάρα πολύ να επιβεβαιωθείς για τα αισθήματά σου, όταν φωνάζεις, δυσφορείς ή απογοητεύεσαι επειδή δεν παίρνεις πίσω τίποτα από τα αισθήματα που δίνεις, τότε χρειάζεται να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να είσαι εσύ ο/η ίδιος/α που μπορεί να μην εκτιμάς τα αισθήματά σου. Πιθανόν να θέλεις ο οποιοσδήποτε Άλλος να συμμεριστεί τις ανάγκες σου αλλά χρειάζεται πρώτα εσύ να το κάνεις. Αν εσύ μπορείς να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες σου τότε δεν θα ταράζεσαι ακόμα κι αν ο Άλλος είναι συναισθηματικά ελλιπής απέναντί σου.

Παρόλο που ο Κρόνος τετραγωνίζει επακριβώς τον Χείρωνα στο τέλος του 2016 (στις 21ο Τοξότη/Ιχθύων) εντούτοις αυτό τον Δεκέμβριο βρίσκεται σε όψη τετραγώνου ήδη (με απόσταση 7° μοίρες). Αυτό σημαίνει ότι έφτασε ο καιρός να ξεπεράσουμε την άρνησή μας να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας ενοχλεί, μας δυσαρεστεί ή μας πονάει. Όλες οι κοινωνίες και ο καθένας μας προσωπικά έχει ένα μεγάλο ελέφαντα στη μέση του δωματίου που κάνει ότι δεν τον βλέπει. Χρειάζεται να ξεσκεπάσουμε τις αυταπάτες μας, να αποκαλύψουμε τις ψευδαισθήσεις, να απαλλαγούμε από τους δισταγμούς μας και να αντιμετωπίσουμε τη σκοτεινή πραγματικότητα κάτω από την επιφάνεια. Ο Κρόνος μάς καλεί να δυναμώσουμε, να υπομείνουμε, να επιμείνουμε και μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε. Χρειάζεται να αισθανθούμε τα αισθήματα – ευχάριστα και δυσάρεστα. Όσο παραμένουμε ακίνητοι οι καρδιές μας κλείνουν και αποκοβόμαστε από την πνευματική εξέλιξη. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αδιαφορώντας για τα τραύματα και μεταμφιέζοντας τους φόβους μας. 

Ώρες μετά την Πανσέληνο ο Ουρανός είναι στάσιμος για να επιστρέψει σε ορθή πορεία (ξημερώματα 26 Δεκεμβρίου στις 16º του Κριού). Από την εποχή που ο Ουρανός άρχισε τη διέλευσή του στον Κριό (2011-18) τα γεγονότα στον πλανήτη άρχισαν να επιταχύνονται, ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, υπάρχει αναστάτωση στις κοινωνίες, αναταραχή, συγκρούσεις. Και σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν αναπάντεχες αλλαγές –πολλές φορές δυσάρεστες και απότομες σε οικογενειακό/προσωπικό/συναισθηματικό και επαγγελματικό επίπεδο– που δημιουργούν ανησυχία, ευερεθιστότητα, ενόχληση, επιθετικότητα και πολλές φορές αίσθηση χάους. Κι όμως μέσα στα ταραγμένα αυτά χρόνια υπάρχουν αλλαγές που στην αρχή μπορεί να φαίνονται τρομακτικές ή αποσταθεροποιητικές αλλά μετά από λίγο μπορείς να τις ονομάσεις ευεργετικές. Οι ευκαιρίες μπορεί να έρχονται από παντού και να εμφανίζονται στη μέση του πουθενά. Χρειάζεται όμως μια ελάχιστη διαθεσιμότητα εκ μέρους μας. Η Lady Gaga με Ήλιο και Αφροδίτη στον Κριό είναι ακριβής όταν λέει: «Ειρήνη. Δεν σημαίνει ότι είσαι σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, φασαρία ή σκληρή δουλειά. Σημαίνει ότι είσαι το κέντρο αυτών των πραγμάτων και όμως η καρδιά σου συνεχίζει να είναι ήρεμη».

Γράφοντας για αυτή την Πανσέληνο στον Καρκίνο έπεσα πάνω σε μια φράση της Αναΐς Νιν που ταιριάζει στην περίσταση: «Είναι η αφοσίωσή μας στους άλλους μια μεταμφίεση της πείνας και των αναγκών για τις οποίες κάποιος μπορεί να ντρέπεται; Ντρεπόμουν πάντα να παίρνω. Έτσι έδινα. Δεν ήταν αρετή. Ήταν προκάλυμμα. Ήταν πρόσχημα». Τώρα, στο τέλος του χρόνου, χρειάζεται να αναρωτηθούμε όλοι για την αγάπη και τις εκφράσεις της.

* Επηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ O-6°.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ