Cosmic Telegram

Stardust Notes 02.06.16

Νέα Σελήνη στις 14º53´των Διδύμων (5 Ιουνίου´)

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130019-294282.jpg

Οι Δίδυμοι είναι το ζώδιο που περισσότερο από όλα τα άλλα σχετίζεται με την επικοινωνία, την περιέργεια, τις εντυπώσεις και τις πληροφορίες. Για ένα ζώδιο του αέρα, όπως οι Δίδυμοι, οι ιδέες και οι λέξεις έχουν τη δική τους πραγματικότητα – μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικότητα. Η σκέψη γεννάει την επιθυμία, η επιθυμία τη δράση και η δράση την πραγματικότητα. Αυτό που μεταδίδουμε διοχετεύεται στην πραγματικότητα. Αυτή η νέα Σελήνη μάς θυμίζει ξανά τη δύναμη του νου και τη δύναμη των λέξεων.

Ο Καρλ Γιουνγκ γοητεύτηκε από τον θεό Ερμή, τον κυβερνήτη των Διδύμων, που παρουσιάζεται άλλοτε ευφυής, άλλοτε κατεργάρης κι άλλοτε σκοτεινός. Για τον Γιουνγκ, ο Ερμής προσωποποιεί τη μυστηριώδη ορμή του ασυνείδητου που είναι άλλοτε καταστροφικό, άλλοτε χιουμοριστικό, μερικές φορές τρομακτικό, αλλά πάντα ρευστό και διφορούμενο και πάντα γόνιμο. Η δύναμη του Ερμή βρίσκεται στην επινοητικότητά του. Εκπληρώνει τις αποστολές του με πονηριά και σαγήνη. Ο Ερμής δεν είναι ήρωας. Ο Ερμής είναι μάγος.

Μας ενδιαφέρει ο Ερμής σήμερα; Ναι, λέει ο Γιουνγκ: «Ο αυτοαποκαλούμενος πολιτισμένος άνθρωπος έχει ξεχάσει τον κατεργάρη. Τον θυμάται μόνο μεταφορικά. Όταν τον ενοχλεί η δική του ανικανότητα μιλάει για τα παιχνίδια που του παίζει η μοίρα ή υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι μαγεμένα».

Ασφαλώς η μοίρα παίζει παιχνίδια με τους Διδύμους επειδή αυτό είναι χαρακτηριστικό της ψυχής τους. Είναι όμως, όπως είπαμε, και μάγος. Ένας άνθρωπος που βρίσκει κάτι πολύτιμο στο δρόμο του, ή κάποιος που η τύχη τον ευνόησε, ευχαριστεί τον Ερμή. Πριν, όμως, πρέπει να περάσει από εμπόδια και αντιξοότητες.

Ο Ερμής στον Ταύρο κατά τη Νέα Σελήνη κάνει ανοιχτή αντίθεση με τον Άρη στον Σκορπιό και τρίγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Δηλαδή;

Ο Ερμής στον Ταύρο είναι αργός αλλά αποφασιστικός. Διαθέτει απεριόριστη υπομονή με τους ρυθμούς της ζωής. Ατάραχος στην κρίση, στις εκπλήξεις ή στα έκτακτα γεγονότα, συνεχίζει να βρίσκεται στο πλοίο που βυθίζεται όταν όλοι οι άλλοι έχουν φύγει. Οι αποφάσεις του διαθέτουν ψυχραιμία και λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια που του εξασφαλίζουν. Με τον Άρη στον Σκορπιό έχουμε έντονη αίσθηση αποστολής, σταθερούς συναισθηματικούς δεσμούς, έντονες επιθυμίες και μια τρομερή διαίσθηση. Ο Άρης στον Σκορπιό, που ήταν και κυβερνήτης του ζωδίου πριν τον Πλούτωνα, δεν τα παρατάει αν δεν καταφέρει το στόχο του και όσο μεγαλύτερες οι δυσκολίες τόσο ισχυρότερο το πάθος του να τα καταφέρει. Στην αντίθεση ο κοινός τόπος είναι το σεξ, η εξουσία και το χρήμα. Σαν σαπουνόπερα. Θυμός, ζήλια, κτητικότητα, χειραγώγηση είναι τα υλικά της.

Όσο για το τρίγωνο Ερμή/ Πλούτωνα, ακόμα και στη θετική του όψη, οι συζητήσεις, οι λέξεις και τα επιχειρήματα μπορούν να τραυματίσουν. Πολλές φορές προσπαθώντας να επιβάλλουμε μια άποψη, στάση, οπτική κι έχοντας στο μυαλό μας ότι πιθανόν θα συναντήσουμε αντίσταση από τον άλλο, εντείνουμε ακόμα περισσότερο τη δύναμη των λέξεων φτάνοντας πολλές φορές σε ακρότητες που αφήνουν τον άλλο έκπληκτο ή κεραυνοβολημένο. Προσοχή.

To τετράγωνο Ποσειδώνα/ Κρόνου στις 12° Ιχθύων/Τοξότη είναι μια σημαντική όψη που επηρεάζει το συλλογικό ασυνείδητο και κατά τη διάρκεια του 2016. Υπάρχει στο παρασκήνιο ενεργητικά από τις αρχές Απριλίου, δραστηριοποιήθηκε ξανά στις αρχές Μαΐου και ενεργοποιείται εκ νέου φτάνοντας στο δεύτερο ακριβές τετράγωνο στις 18 Ιουνίου. Έτσι επανέρχονται θέματα που μας απασχόλησαν την περίοδο γύρω από το πρώτο ακριβές τετράγωνο στις 26 Νοεμβρίου 2015. Σε κάθε περίπτωση είναι μια δύσκολη όψη κατά την οποία πολλοί αισθάνονται ότι τέλειωσε μιας περίοδος της ζωής τους και βρίσκονται μπροστά σε έναν κύκλο ζωής που όμως δεν ξέρουν ποιος είναι και πού θα οδηγήσει. Το παλιό τελειώνει και το νέο δεν έχει όνομα με αποτέλεσμα αγωνία, ρευστότητα, θολό τοπίο, μπερδεμένα αισθήματα, σπασμωδικές αντιδράσεις.

Τέλος έχουμε μια στενή σύνοδο της Νέας Σελήνης με την Αφροδίτη στους Διδύμους, που σηματοδοτεί επιθυμία για αγάπη, δικαιοσύνη, ανάγκη για μια ήρεμη οικογενειακή ζωή σε ένα σπίτι-καταφύγιο ή δελεαστικές συνεργασίες. Ναι στην προσαρμοστικότητα, όχι στην υπερπροσαρμοστικότητα· ναι στην επιθυμία να αρέσεις, όχι στην υπερευαισθησία απέναντι στην κριτική· ναι στην ευγένεια και την αρμονία, όχι στην υποχώρηση παντού μόνο και μόνο για να μη δημιουργηθεί ένταση.

Υ.Γ. Αυτή η Νέα Σελήνη μάς σπρώχνει, μας πιέζει και μας εμπνέει να τολμήσουμε νέες ιδέες, καινούργιες λύσεις και διαφορετική οπτική. Ας σκεφτούμε λίγο παρά πάνω τη φράση του Μάρκου Αυρήλιου στα Εις Εαυτόν: «Η ψυχή χρωματίζεται από το χρώμα των σκέψεών μας».

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως στο δεύτερο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 12-18°.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ