Αθλητισμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Το NBA δεν σώπασε ούτε τώρα

Ιστορίες, δηλώσεις και... Τζέιμς Χάρντεν: Έτσι «μίλησαν» οι σταρ του NBA για το ιστορικό βράδυ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντετοκούνμπο, Κάρι, Λέοναρντ, Ντοκ Ρίβερς και όχι μόνο: Έτσι αντέδρασε το NBA στην εισβολή στο Καπιτώλιο.
© Michael Reaves/Getty Images/Ideal Image

Αντετοκούνμπο, Κάρι, Λέοναρντ, Ντοκ Ρίβερς και όχι μόνο: Έτσι αντέδρασε το NBA στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη θλιβερή επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και κάθε ώρα που περνά, μοιάζει κρίσιμη για όλον τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κοινωνία διαιρέθηκε ξανά με την μη αγόρευση ποινών για τους πυροβολισμούς στον Τζέικομπ Μπλέικ, στην Κενόσα τον Αύγουστο. Το NBA βρέθηκε για λίγες ώρες στον αέρα, όμως μετά την εκκένωση του Καπιτωλίου προχώρησε κανονικά στη διεξαγωγή των αγώνων με τους παίκτες και τους παράγοντες να μη σιωπούν για ακόμη μια φορά.


Οι αντιδράσεις αυτήν τη φορά στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη ήταν αρκετά πιο ήπιες σε σχέση με τα επεισόδια του προηγoύμενου Μαΐου και του Αυγούστου, ωστόσο αθλητές και προπονητές, συμπεριλαμβανομένου και του εορτάζοντα Γιάννη Αντετοκούνμπο, έδωσαν για ακόμη μια φορά τις απαντήσεις τους. Οι περισσότερες δηλώσεις είχαν να κάνουν με τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια της Ουάσινγκτον και φυσικά με το τι θα γινόταν εάν αντί για λευκοί υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου ήταν στη θέση τους διαδηλωτές του Black Lives Matter. Την ίδια στιγμή παίκτες σε διάφορα παιχνίδια γονάτισαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ή μετά την έναρξη του αγώνα. Είναι άλλωστε γνωστή η κόντρα του Τραμπ πριν καλά καλά έρθει στην προεδρία με τον Κόλιν Καπέρνικ, που ακολουθούσε την ίδια στάση πριν από περίπου 5 χρόνια. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα όσα έγιναν σε ακόμα ένα ιστορικό –για τους λάθος πάλι λόγους- βράδυ στα γήπεδα του NBA.

Μιλγουόκι Μπακς - Ντιτρόιτ Πίστονς
Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν εκείνη που έκανε το μποϊκοτάζ τον Αύγουστο κόντρα στο Ορλάντο και χθες φώναξε ξανά το «παρών». Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με τους Πίστονς, οι Μπακς αμέσως μετά το τζάμπολ γονάτισαν για 7 δευτερόλεπτα και ενώ το παιχνίδι είχε ξεκινήσει. Το ενδιαφέρον όμως στην ιστορία είναι το παρασκήνιο.

Όπως και πριν από το παιχνίδι με το Ορλάντο τον Αύγουστο, το κλίμα στα αποδυτήρια των Μπακς ήταν βουβό και ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον Χόλιντεϊ ζήτησαν να διαμαρτυρηθούν με κάποιον τρόπο, με την πρώτη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι να είναι εκείνη του γονατίσματος κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου. Ο προπονητής, Μάικ Μπουντενχόλζερ, ωστόσο ανέφερε ότι πολλά τηλεοπτικά δίκτυα δεν προβάλλουν καν τον εθνικό ύμνο, οπότε ίσως πήγαινε στράφι και πρότεινε να γίνει η κίνηση με την έναρξη του αγώνα.

Στη συνέχεια ο Πατ Κόναγκτον ζήτησε να γίνει συμβολικά αυτό για 7 δευτερόλεπτα, για κάθε έναν από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε ο Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα. Όπως εξήγησε μετά το τέλος του αγώνα ο Ρόμπιν Λόπεζ, η ιδέα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια των Πίστονς, οι οποίοι αμέσως συμφώνησαν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αμέσως μετά το τέλος του αγώνα εξέφρασε την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση που έχουν οι μαύροι στις ΗΠΑ, σκεπτόμενος πρώτα από όλα τον δικό του μπέμπη.


Μαϊάμι Χιτ - Μπόστον Σέλτικς
Στο ζευγάρι των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Ο αγώνας βρέθηκε στον αέρα λίγη ώρα πριν το τζάμπολ με τους παίκτες των Σέλτικς να αποχωρούν από το παρκέ μόλις πληροφορήθηκαν την εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι διεργασίες τα αμέσως επόμενα λεπτά ήταν έντονες και εντέλει οι παίκτες των δύο ομάδων έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν τα παρακάτω.

«Παίζουμε το αποψινό παιχνίδι με βαριά καρδιά μετά την απόφαση για την Κενόσα και γνωρίζοντας ότι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από πολιτικούς ηγέτες, ανάλογα με ποια πλευρά βρίσκονται σε συγκεκριμένα ζητήματα. Η δραματική διαφορά μεταξύ του τρόπου αντιμετώπισης των διαδηλωτών της περασμένης Άνοιξης και της ενθάρρυνσης προς τους σημερινούς να ενεργήσουν παρανόμως, απλά δείχνει πόσο δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα». Έπειτα οι δύο ομάδες γονάτισαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, μια κίνηση που είναι γνωστό ότι εκνευρίζει τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ.

Heat And Celtics Players Kneel During National Anthem

Και μεμονωμένη καταδίκη

Ο Καουάι Λέοναρντ μπορεί να μη μιλά πολύ συχνά, όμως όταν το κάνει, έχει κάτι δυνατό να πει. «Είναι το προνόμιο. Το προνόμιο στην Αμερική. Είναι λυπηρό να το βλέπεις, γιατί αν ήταν κάποιος από εμάς εκεί έξω, νομίζω ότι θα είχαμε φάει χημικά, ξύλο, πιθανότατα πυροβολισμούς».

Ο Κρις Πολ, πρόεδρος της ένωσης των παικτών, ανέφερε: «Τυχαίνει να βρισκόμαστε όλοι σε μια κατάσταση που είμαστε πολύ τυχεροί και προνομιούχοι που παίζουμε αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτή η κατάσταση είναι μεγαλύτερη από το μπάσκετ και το παιχνίδι. Επομένως είναι λυπηρό να βλέπουμε τα πράγματα να συνεχίζουν έτσι. Και δεν είμαστε αναίσθητοι. Όλα τα παιδιά έχουμε συναισθήματα. Το έχουμε συζητήσει και θέλουμε οι ομάδες να αφήσουν τους παίκτες να εκφραστούν».

Ο Τζέιλεν Μπράουν, που ήταν ηγέτης των παικτών κατά το μποϊκοτάζ του καλοκαιριού, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. «Μου θυμίζει όλα εκείνα που έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ότι είναι δύο χωρισμένες Αμερικές. Στην μία Αμερική, σκοτώνεσαι ενώ κοιμάσαι στο αμάξι σου, επειδή πουλάς τσιγάρα ή παίζεις στην αυλή σου. Και στην άλλη Αμερική, μπορείς να εισβάλλεις στο Καπιτώλιο, χωρίς να δεχθείς χημικά, χωρίς να συλληφθείς, χωρίς τίποτα από αυτά. Οπότε νομίζω είναι ολοφάνερο: Είναι 2021 και νομίζω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πρέπει ακόμα να το αναγνωρίσουμε αυτό. Πρέπει ακόμα να παλέψουμε για την αλλαγή που ψάχνουμε. Όμως ακόμα δεν την έχουμε δει. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τη συζήτηση ζωντανή και να κάνουμε το δικό μας μέρος της δουλειάς».

Από την πλευρά του, ο Κάιλ Λάουρι των Τορόντο Ράπτορς έκανε ευθεία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο θεώρησε ουσιαστικά ηθικό αυτουργό για όσα έγιναν. «Διάβασα για τέσσερις νεκρούς. Και ο άνθρωπος που είναι Πρόεδρος τους είπε να πάνε στο Καπιτώλιο. Αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας, θα πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Τους είπε τι να κάνουμε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Ο νέος προπονητής των Σίξερς, Ντοκ Ρίβερς, είναι γνωστός για την αποστροφή του στον ρατσισμό τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν έμεινε σιωπηλός ακόμα και όταν το αφεντικό του στους Κλίπερς ήταν κατηγορούμενος για ρατσιστικά σχόλια και δεν υπήρχε περίπτωση να μην έδινε και χθες τη δική του απάντηση. «Θα το πω γιατί νομίζω πολλοί θέλουν να ρωτήσουν το ίδιο. Φαντάζεστε σήμερα να εισέβαλαν μαύροι άνθρωποι στο Καπιτώλιο και τι θα είχε συμβεί; Για εμένα αυτή είναι μια εικόνα που ισούται με χίλιες λέξεις. Και όλοι μας πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε».


Τέλος, ο ηγέτης των Γουόριορς, Στεφ Κάρι, που μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζείμς ήταν οι κύριοι... μπασκετικοί εχθροί του Τραμπ όλα αυτά τα χρόνια, τουίταρε λίγο πριν το παιχνίδι του ότι «πραγματικά υπάρχει ένα tweet για όλα. Σήμερα σου έφαγε η γάτα την γλώσσα;». Ο Κάρι αναφερόταν σε παλιό tweet του Τραμπ που μοίραζε ποινές στους διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter, σε σχέση με την χθεσινή σιωπή του.


Και η περίπτωση Χάρντεν...
Υπάρχουν φυσικά όλοι εκείνοι που γονάτισαν, φώναξαν και αντιτάχθηκαν στο χθεσινό χτύπημα στην Δημοκρατία, υπάρχει όμως και ο Τζέιμς Χάρντεν. Ο «μούσιας» ρωτήθηκε για τη γνώμη του για το χθεσινό συμβάν και απάντησε ότι δεν έχει παρακολουθήσει τι έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να δεχθεί σκληρή κριτική από τα αμερικανικά μίντια.


Όσο περνούν οι ώρες, οι αντιδράσεις πληθαίνουν και για άλλη μια φορά το NBA απέδειξε ότι δεν θα μείνει σιωπηλό σε καμία κοινωνική αδικία, δείχνοντας τον δρόμο σε αθλητές όλου του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ