Κοσμος

«Ασυγχώρητος ο Τραμπ, ενορχήστρωσε τον όχλο» στο Καπιτώλιο

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί για «προδοσία» τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπιτώλιο: Μαινόμενος διαδηλωτής του Ντόναλντ Τραμπ με σημαίες στα χέρια φωνάζει σε αίθουσα του κτιρίου κατά την εισβολή
Καπιτώλιο: Μαινόμενος διαδηλωτής του Ντόναλντ Τραμπ με σημαίες στα χέρια φωνάζει σε αίθουσα του κτιρίου κατά την εισβολή © EPA

Πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που τον κατηγορεί για «προδοσία».

Λάβρος ο Ουίλιαμ Μπαρ κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ εξαπολύει τα βέλη του κατά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο Ουίλιαμ Μπαρ κατηγόρησε για «προδοσία» τον Τραμπ στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Η ενορχήστρωση ενός όχλου για την πίεση του Κογκρέσου είναι ασυγχώρητη» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του ο Μπαρ. Και προσθέτει: «Οι χθεσινές ενέργειες του προέδρου αποτελούν προδοσία της προεδρίας και των υποστηρικτών του». Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε «εξοργιστική» και «ποταπή» τη βίαιη εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο.

Σημειώνεται ότι ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Και ξεκαθάρισε ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του. «Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο» ανέφερε ο Σούμερ σε ανακοίνωσή του. Και πρόσθεσε: «Αν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνηθούν να σηκώσουν ανάστημα, το Κογκρέσο πρέπει να ξανασυνεδριάσει για να ασκήσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου», πρόσθεσε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τους λογαριασμούς του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου σε Facebook και Twitter, καθώς «η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να συγχωρήσει παρά να καταδικάσει τις ενέργειες των υποστηρικτών του στο κτίριο του Καπιτώλιο, έχει δικαίως ενοχλήσει ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Αρκετοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρούν τον Τραμπ ως τον «ηθικό αυτουργό» των βίαιων επεισοδίων στην Ουάσινγκτον και της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. 

Οργή στις ΗΠΑ για την εισβολή στο Καπιτώλιο και τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εικόνες ντροπής από την εισβολή στο Καπιτώλιο και οι καταστάσεις που βίωσε η αμερικανική πρωτεύουσα το τελευταίο 24ωρο που παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικάνους.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Άνταμ Κίνζιγκερ, βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να διώξουν άμεσα τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και να μην περιμένουν αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 όταν και θα γίνει η επίσημη τελετή για τη διαδοχή στον Λευκό Οίκο.

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα. Το εδάφιο 4 αναφέρεται σε καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του. Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι «επικίνδυνα ακατάλληλος» για τη θέση αυτή, όπως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι λαμβάνοντας υπόψιν το πολωμένο κλίμα στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να μην κινηθεί τελικά η διαδικασία μέχρι την επίσημη τελετή στις 20 Ιανουαρίου 2021 και ο Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στο αξίωμά του παρά το γεγονός ότι ο Μάικ Πενς, τωρινός αντιπρόεδρος, έχει κερδίσει σημαντικούς πόντους με τη γενικότερη στάση του κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ