Αθλητισμος

Η πρώτη νίκη του Γιβραλτάρ στην ιστορία (video)

Έπειτα από 22 ήττες, έφτασε η ώρα των πανηγυρισμών μέσα στην Αρμενία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Gibraltar fans and players celebrating their win over Armenia

Το Σάββατο το βράδυ, στο πλαίσιο του Nations League, η Ολλανδία έκανε μετά από καιρό μια σπουδαία νίκη, επικρατώντας των Γερμανών με 3-0. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν το σημαντικότερο θέμα της ημέρας στο ξένο ποδόσφαιρο.

Όμως, όχι. Υπάρχει κάτι πραγματικά πιο σπουδαίο: Η πρώτη νίκη στη –μικρή- ποδοσφαιρική Ιστορία του Γιβραλτάρ! Η ομάδα από τα νότια της Ισπανίας, έκανε ντεμπούτο σε επίσημους αγώνες το 2013, διαθέτοντας κυρίως ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας άλλες δουλειές.

Έπειτα από 22 ήττες σε ισάριθμες επίσημες αναμετρήσεις για προκριματικά EURO, Μουντιάλ και τώρα Nations League, το Γιβραλτάρ πέτυχε την πρώτη του νίκη και μάλιστα εκτός έδρας!

Πιο σημαντικό είναι ότι δεν επικράτησε ενός κάποιου άλλου αδύναμου κρατιδίου, αλλά της Αρμενίας. Μιας ομάδας που διαθέτει μερικούς πολύ καλούς παίκτες, όπως είναι ο Μκιταριάν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Στο χθεσινό ματς που έγινε στο Ερεβάν, οι Αρμένιοι πραγματοποίησαν 35 τελικές προσπάθειες. Οι δέκα ήταν προς την εστία, αλλά αποκρούστηκαν, οι 14 πήγαν άουτ και οι έντεκα βρήκαν σε αντίπαλα πόδια και σώματα. Αντίθετα, στο 50ό λεπτό, οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι σε μια αντεπίθεση και ο Ρόι Τσιπολίνα το εκτέλεσε εύστοχα για το τελικό 1-0. Κι αυτό ήταν μόλις το έκτο γκολ που πετυχαίνει αυτή η ομάδα… Το ένα από τα πέντε προηγούμενα το έχει δεχτεί η Εθνική μας…

Ο 35χρονος στόπερ Τσιπολίνα έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία, αλλά απέτυχε να παίξει σε κάποια ομάδα. Στο Γιβραλτάρ αγωνίζεται σε μια τοπική ομάδα, τη Λίνκολν Ρεντ, όμως η κανονική του δουλειά είναι η εξυπηρέτηση πελατών σε μια εταιρεία. Αυτή είναι και η ιστορία των περισσότερων διεθνών, που παίζουν μπάλα για την πλάκα τους. Κι από το χόμπι τους βρίσκονται κατά καιρούς αντιμέτωποι με μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο.

Το 2013, η εθνική Γιβραλτάρ πήρε το πράσινο φως να συμμετέχει σε επίσημους αγώνες, καθώς έγινε μέλος της ΟΥΕΦΑ, ενώ τρία χρόνια μετά έγινε μέλος και στη ΦΙΦΑ. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς την υπολογίζει ακόμη και τώρα. Πριν αρχίσει το ματς με την Αρμενία, από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο ύμνος του… Λιχτενστάιν, σε μια στιγμή ασέβειας από τους οικοδεσπότες, που έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Το Γιβραλτάρ θα κάνει επίσημη διαμαρτυρία, όμως την πραγματική τιμωρία την έδωσε μέσα στο γήπεδο.

Και μάλιστα, την Τρίτη είναι… σχεδόν φαβορί για να κάνει και δεύτερη σερί νίκη, καθώς θα υποδεχθεί το Λιχτενστάιν, την αδύναμη ομάδα ενός άλλου κρατιδίου, που άθελά του ενεπλάκη και στο χθεσινό παιχνίδι.

Πάντως, ό,τι και να γίνει από δω και πέρα δεν μπορεί να σβήσει αυτές τις στιγμές. Των πανηγυρισμών και των δακρύων μετά το σφύριγμα της λήξης, ενώ οι Αρμένιοι αποδοκιμάζουν τους δικούς τους ποδοσφαιριστές. 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Εγώ και ο Καρκίνος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY