Health & Fitness

Συμβουλές για νέους δρομείς

Τρέξιμο σημαίνει ελευθερία. Ελευθερία  και χαρά.

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327883-677785.jpg

Τρέξιμο σημαίνει ελευθερία. Ελευθερία  και χαρά. Τρέχοντας «ακούς» τον εαυτό σου, βουτάς στη στιγμή, νιώθεις, ανακαλύπτεις. Ακόμα και τα καθημερινά και γνώριμα μέρη γίνονται καινούργια.

Αν τρέχεις ήδη συστηματικά, το ξέρεις! Αν σκέφτεσαι να αρχίσεις, μόνος ή με παρέα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις έξι απλές μα δοκιμασμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τρέξεις εύκολα, ανώδυνα και με ασφάλεια:

1. Αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία, ξεκίνησε με έναν συνδυασμό τρεξίματος με περπάτημα – ή, μάλλον, με το ανάποδο. Άρχισε να περπατάς για τρία λεπτά και να τρέχεις για ένα λεπτό, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον συνδυασμό μέχρι να φτάσεις το εικοσάλεπτο. Έτσι ξεκίνησαν όλοι οι δρομείς!

2. Ξέχασε την ταχύτητα, μέχρι να καταφέρεις να τρέχεις άνετα σε αργό ρυθμό για μισή ώρα. Στο τρέξιμο, πρώτα κατακτάμε την απόσταση κι έπειτα την ταχύτητα.

3. Το ρολόι είναι ο προσωπικός σου σύμβουλος προπόνησης. Με αυτό θα μετρήσεις τον συνολικό χρόνο σου, αλλά και τις εναλλαγές βαδίσματος και τρεξίματος. Δεν χρειάζεται να επενδύσεις από την αρχή σε ειδικό εξοπλισμό. Ένα ρολόι χεριού, ένα απλό ρολόι με χρονόμετρο ή ακόμα και το κινητό σου τηλέφωνο κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά.

4. Επένδυσε σε ένα ζευγάρι παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο. Είναι το μόνο αξεσουάρ που πραγματικά χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις και να τρέξεις άνετα και χωρίς τραυματισμούς. Όλες οι γνωστές αθλητικές μάρκες έχουν μεγάλη ποικιλία παπουτσιών τρεξίματος, σε μεγάλο εύρος τιμών. Διάλεξε κάτι που να αγκαλιάζει το πόδι σου, να είναι σταθερό στην καμάρα και να «κρατάει» τον αστράγαλο.

5. Ντύσου κατάλληλα. Διάλεξα άνετα αθλητικά ρούχα σε ανοιχτά χρώματα για το καλοκαίρι, και μην ξεχάσεις το καπέλο και το αντηλιακό! Για το χειμώνα, αν κρυώνεις προτίμησε να φορέσεις «στρώματα» ρούχων που θα σε κρατήσουν ζεστό, παρά ένα βαρύ. Έτσι θα διατηρήσεις την ιδανική θερμοκρασία και θα μπορείς να βγάλεις ένα ρούχο όταν αρχίσεις να ζεσταίνεσαι.

6. Το τρέξιμο αγαπά το ίδιο την ησυχία και τη μουσική. Διάλεξε ό,τι σε ευχαριστεί περισσότερο. Όμως, αν τρέχεις μέσα στην πόλη με μουσική, κράτησε την ένταση χαμηλά και τα μάτια σου στο δρόμο. Είπαμε, το τρέξιμο είναι πρώτα χαρά!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ