Αυτοκινηση

Αυτοκίνητα: Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην ΕΕ

Ποιες χώρες διαθέτουν παλαιότερους στόλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτοκίνητα
Αυτοκίνητα © Unsplash/ Michiel Annaert

Αυτοκίνητα: Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλικία των οχημάτων - Ποιες χώρες έχουν τα παλαιότερα και ποιες τα νεότερα οχήματα.

Στα 11,5 έτη βρίσκεται ο μέσος όρος της ηλικίας των αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που διαθέτουν τους παλαιότερους στόλους, με οχήματα ηλικίας άνω των 16 ετών, είναι η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία, ενώ τα νεότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο όπου ο μέσος όρος είναι τα 6,5 χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, στη Λιθουανία ο μέσος όρος είναι 16,8 έτη, στην Εσθονία τα έτη είναι 16,7 και στην Ρουμανία 16,5 έτη. Ακολουθεί η Ελλάδα όπου ο μέσος όρος της παλαιότητας των αυτοκινήτων είναι τα 16 έτη.

Εκτός από το Λουξεμβούργο που διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας αυτοκινήτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν το έτος 2019 και ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, η Αυστρία έχει 8,3 έτη και η Ιρλανδία ακολουθεί με 8,4 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτοκινήτων στο Βέλγιο είναι 9,1 έτη, ενώ η Γερμανία που θεωρείται από πολλούς η χώρα του αυτοκινήτου έχει 9,6 έτη. Η Γαλλία ξεπερνάει τα 10 έτη (10,2) έτη, με την Ολλανδία να την ακολουθεί με 11 έτη, την Ιταλία με 11,4 έτη, την Ισπανία με 12,7 έτη και την Πορτογαλία με 11,8 έτη.

Επιπλέον, η μέση ηλικία ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι 11,6 έτη. Μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων αγορών της ΕΕ, η Ισπανία διαθέτει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών (13 έτη), ακολουθούμενη από την Ιταλία (12,6 έτη). Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο 13 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηλικίας άνω των 21 ετών (21,2 έτη), είναι τα ελληνικά φορτηγά που είναι και τα παλαιότερα στην ΕΕ, ενώ τα νεότερα φορτηγά τα έχει η Αυστρία με 6,4 χρόνια.

Την ίδια ώρα, η μέση ηλικία των λεωφορείων στους δρόμους της ΕΕ είναι 11,7 έτη. Τα παλαιότερα λεωφορεία βρίσκονται στην Ελλάδα (19,9 χρόνια), ενώ τα νεότερα είναι στην Αυστρία (4,8 χρόνια).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ