Αυτοκινηση

Nέο Hyundai Kona Electric: Ηλεκτροκίνηση και στιλ SUV

Το ολοκαίνουργιο Hyundai Kona Electric επιτρέπει στους πελάτες να συνδυάσουν τις δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις αυτοκινήτων

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 761
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nέο Hyundai Kona Electric

Nέο Hyundai Kona Electric: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV της ευρωπαϊκής αγοράς

Πριν μιλήσουμε για την ηλεκτρική έκδοση του Hyundai Kona, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρωταρχικά, βασικά και καθοριστικά, αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν η μεγάλη του αυτονομία. Πράγμα που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς το Kona επιτυγχάνει εντυπωσιακά νούμερα στο πεδίο αυτό.

Το ολοκαίνουργιο Hyundai Kona Electric είναι η τελευταία προσθήκη στη μάρκα που ενισχύει την ηγεσία της εταιρείας στον τομέα των οικολογικών αυτοκινήτων. Συνδυάζει δε με άριστο τρόπο τη δυναμική τάση των SUV με την ολοένα και αυξανόμενη αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Hyundai είναι η πρώτη μάρκα στην Ευρώπη που διαθέτει ένα πλήρως ηλεκτρικό compact SUV.

Αισθητική
Το Hyundai Kona Electric διαθέτει μοντέρνο εξωτερικό σχεδιασμό με κλειστή μάσκα στο εσωτερικό, δεσπόζει η ειδική κεντρική κονσόλα με την έξυπνη λειτουργία του shift-by-wire, και αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό, θα σας πούμε ότι πρόκειται για ένα σύστημα με πιεζοδιακόπτες οι οποίοι ουσιαστικά εκτελούν χρέη επιλογέα ταχυτήτων… μια και η κεντρική κονσόλα/γέφυρα του Κona Electric συνδυάζει τα κουμπιά P, N, D και R με τον επιλογέα shift by wire, και ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένας επιπλέον μεγάλος χώρος για προσωπικά αντικείμενα. Ο καινούργιος πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7,0 ιντσών εμφανίζει στοιχεία όπως ταχύμετρο, επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ροή ενέργειας και επιλογή κίνησης. Ανάλογα με την επιλογή κίνησης, το χρώμα του φόντου και οι ενδείξεις προσαρμόζονται προκειμένου να παρέχουν πάντα τις πιο σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες. Επιπρόσθετα, το head-up display (HUD) προβάλλει τις σχετικές πληροφορίες ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Nέο Hyundai Kona Electric

Στην εξερεύνηση του μοντέλου, στεκόμαστε στο ότι διαθέτει πλειάδα νέων τεχνολογιών και παρέχει ευχάριστη ατμόσφαιρα στην καμπίνα βελτιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας, συνδυάζει πρακτικότητα και ευρυχωρία και είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα διαθέτει την ευρεία γκάμα των ενεργών χαρακτηριστικών ασφαλείας Hyundai SmartSense.

Ο καινούργιος πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7,0 ιντσών εμφανίζει στοιχεία όπως ταχύμετρο, επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ροή ενέργειας και επιλογή κίνησης. Ανάλογα με την επιλογή κίνησης, το χρώμα του φόντου και οι ενδείξεις προσαρμόζονται προκειμένου να παρέχουν πάντα τις πιο σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το Kona Electric διαθέτει μεγάλο χώρο αποσκευών με χωρητικότητα που κυμαίνεται από 332 έως 1.114 λίτρα, καθιστώντας το ιδιαίτερα πρακτικό στην καθημερινή χρήση.

Nέο Hyundai Kona Electric

Στον δρόμο

Το Hyundai Kona Electric διατίθεται με δύο εκδόσεις κινητήρων, προσφέροντας στους αγοραστές του έναν από τους ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες. Συγκεκριμένα, η έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία των 64 kWh έχει αυτονομία 449 χιλιομέτρων (μικτός κύκλος κατά WLTP) και 619 χιλιομέτρων εντός πόλης, με μέγιστη απόδοση 204 ίππους / 150 kW και ροπή 395 Nm. Με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 7,9 δευτερόλεπτα, το Κona Electric παρέχει μια πραγματική fun-to-drive εμπειρία οδήγησης. Αντίστοιχα, με την πιο μικρή μπαταρία χωρητικότητας 39 kWh, μπορεί να καλύψει με μια μόνο φόρτιση έως και 305 χιλιόμετρα (μικτός κύκλος κατά WLTP) καθώς και 453 χιλιόμετρα εντός πόλης. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 136 ίππους / 100 kW και την ίδια πανίσχυρη ροπή 395 Nm.

Η φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου έως και το 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 54 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW, ενώ με τον ενσωματωμένο φορτιστή των 7,2 kW, η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) διαρκεί έως 9 ώρες και 35 λεπτά για πλήρη φόρτιση (0%-100%) της μεγάλης μπαταρίας 64kWh και 6 ώρες και 10 λεπτά για τη μπαταρία 39kWh.

Nέο Hyundai Kona Electric

Τέλος, οι οδηγοί μπορούν επίσης να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους σε μια κοινή οικιακή πρίζα χρησιμοποιώντας το καλώδιο ICCB. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

To Hyundai Kona Electric έχει τιμή εκκίνησης τα 37.990 ευρώ στην έκδοση Premium 39kWh και είναι «καθαρή» τιμή, δεν περιλαμβάνει δηλαδή κανένα όφελος κρατικού προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ