ATHENS VOICE - Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Ηλεκτρισμός, η νέα θρησκεία στην αυτοκίνηση
Αυτοκινηση

Αφιέρωμα Αυτοκίνητο: Ηλεκτρισμός, η νέα θρησκεία στην αυτοκίνηση

Νέα μοντέλα, νέες τεχνολογίες και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ηλεκτροκίνηση σε 20 άρθρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρακολουθώ από κοντά τα τεκταινόμενα του εξηλεκτρισμού στο global automotive field και αισθάνομαι σαν την εποχή που ο Χριστιανισμός σαν η νέα θρησκεία ισοπέδωνε στο διάβα του τα πάντα. Ακόμα και τις φωνές διαμαρτυρίας ότι καταργεί δεδομένα, ανατρέπει την ηρεμία της επιφάνειας της λίμνης, ακόμα και ότι καταστρέφει. Και παρατηρώ και σήμερα το τι γίνεται με την ηλεκτροκίνηση. Μία θύελλα, που προηγούμενό της δεν έχει υπάρξει, η οποία παρασέρνει και κονιορτοποιεί στο διάβα της αντιδράσεις για το πόσο πράσινη είναι, για το πόσο πραγματικά αποδοτική στην οδηγική ευχαρίστηση, αλλά και για το πόσο –ούσα σε νηπιακή κατάσταση ακόμη– μπορεί να μας δώσει απρόσκοπτα την ελευθεριότητα των μετακινήσεων που ευαγγελίστηκε και αφειδώς πρόσφερε το αυτοκίνητο ως ανακάλυψη στη ζωή του ανθρώπου.

Είναι λογικό ότι πολλά δεν είναι καλώς καμωμένα, το ethical code πολλών οργανισμών θα δοκιμαστεί –κυρίως στον τρόπο εξόρυξης και εκμετάλλευσης των σπάνιων γαιών– η αυτονομία ακόμα υπόσχεται αλλά χρειάζεται δουλειά για να πείσει και διάφορα άλλα που, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα (;) ανακάλυψη, περνάνε από συμπληγάδες αμφισβητήσεων.

Για τον δε προβληματισμό για το πόσο μπορεί να εξαπλωθεί σε ολική παγκόσμια κλίμακα η ηλεκτροκίνηση και αν μπορεί να βρεθεί ακόμα και στο πιο απομονωμένο χωριό της Ινδίας, υπάρχει η απάντηση. Η οποία είναι πολύ εύκολη και «εφιαλτική» για τους διώκτες των πηνίων.

Πρόσφατα, εν έτη 2020, βρέθηκα στην ορεινή Ναυπακτία στα σύνορα με Ευρυτανία και Φωκίδα. Ξέρετε ότι ένα μεγάλο εμβαδόν πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν έχει πρατήριο υγρών καυσίμων; Μάλιστα σε τέτοια έκταση που κάτοικοι ή επισκέπτες ζουν με το άγχος της έλλειψης βενζίνης ή diesel. Και όμως! Δείτε κάτι ενδιαφέρον: Κανένα χωριό, όσο ορεινό κι αν είναι στην Ελλάδα, αλλά και στο συντριπτικό σε επίπεδο γεωγραφικής κάλυψης μέρος της γης, δεν είναι χωρίς ρεύμα! Που σημαίνει ότι με λίγους ταχυφορτιστές και μερικά wallbox και εξελιγμένες μπαταρίες σε αυτονομία, το άγχος της μετακίνησης θα είναι ανύπαρκτο.

Ναι, λοιπόν. Ο εξηλεκτρισμός είναι η νέα θρησκεία της αυτοκίνησης και έχει και τον αδιαμφισβήτητο άγιό της. Μένει να βρούμε ημερομηνία εορτασμού…

Δείτε online εδώ το Αφιέρωμα στο Αυτοκίνητο όπως ακριβώς τυπώθηκε στο τεύχος 761 της Athens Voice 


Επιμέλεια Αφιερώματος: Θωμάς Κ. Ευθυμίου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δειτε περισσοτερα