Αυτοκινηση

Η Opel στην εποχή της ηλεκτροκίνησης!

Η Opel συνεχίζει τη συστηματική και γρήγορη ηλεκτροδότηση της γκάμας των επιβατικών αλλά και των ελαφρών επαγγελματικών της οχημάτων

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 761
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-opel-anoigma.jpg

Grandland X Hybrid4, Corsa-e και Zafira-e Life είναι οι πιο πρόσφατοι εκπρόσωποι της Opel στην ηλεκτροκίνηση

Tο αμιγώς ηλεκτροκίνητο Corsa-e και το Grandland X Plug-In Hybrid4 κυκλοφορούν στην αγορά από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το οικογενειακό Zafira-e Life van θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον ως καθαρά ηλεκτρική έκδοση, και το εντελώς νέο Mokka, το οποίο αντιπροσωπεύει το μελλοντικό σχεδιασμό της μάρκας Opel όπως κανένα άλλο όχημα, θα είναι επίσης διαθέσιμο ως πλήρως ηλεκτρική έκδοση Mokka-e από την αρχική του κυκλοφορία στην αγορά. Οι ηλεκτρικές εκδόσεις του Opel Combo Life, Combo-e Life και Combo-e Van και του εντελώς νέου Opel Astra θα ακολουθήσουν επίσης το επόμενο έτος.

Στόχος αυτής της νέας, εξηλεκτρισμένης εποχής, που συντελείται με τη συνεπή «ηλεκτρική επίθεση», είναι η Opel να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικά η μάρκα είχε ήδη μειώσει τις μέσες εκπομπές ρύπων του στόλου της κατά 20 γραμμάρια έως το τέλος του 2019 σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Opel κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 των οχημάτων της στη Γερμανία κατά 13,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο πρόσφατους εκπροσώπους αυτής της σημασιολογικής επιλογής της Opel.

Opel Grandland X Hybrid4
Είναι το πρώτο plug-in υβριδικό ηλεκτρικό της γερμανικής μάρκας, το οποίο συνδυάζει την ισχύ ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1.6 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρων, παράγοντας συνολικά 221kW (300 ίππους). Στην Ελλάδα, το τετρακίνητο μοντέλο διατίθεται με ανώτερο εξοπλισμό στην έκδοση Exclusive στην τιμή των 49.900 ευρώ. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αγοραστές του Grandland X Hybrid4 επωφελούνται από τη νομοθεσία που προβλέπει μηδενικό φόρο παροχής σε είδος, εφόσον το όχημα εκπέμπει λιγότερο από 50 γραμ. CO2 και η λιανική τιμή προ φόρων δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Το σύστημα κίνησης του Grandland X Hybrid4 περιλαμβάνει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1.6 λίτρων, 147 kW/200 ίππων (πρωτόκολο WLTP), ειδικά προσαρμοσμένο για υβριδική χρήση. Ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες (εμπρός: 81kW/110 ίππων, πίσω: 83kW/113 ίππων), με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς και μπαταρία ιόντων λιθίου 13,2 kWh. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι συνδεδεμένος με ένα οκτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας και το διαφορικό είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα, παρέχοντας ελκτική πρόσφυση σε όλους τους τροχούς, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Opel Grandland X Hybrid4 μπορεί να καλύψει έως 59 km αμιγώς με ηλεκτροκίνηση.

av-opel-1.jpg

Opel Corsa-e
Η έκτη γενιά Corsa διατίθεται και με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο με ηλεκτρική αυτονομία έως 337 χλμ. (WLTP2) και είναι το μοντέλο με το οποίο η Opel επέλεξε το δημοφιλέστερο μοντέλο της μάρκας για να φέρει την ηλεκτροκίνηση στο ευρύ κοινό.

Η μπαταρία 50 kWh μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της (ταχεία φόρτιση) σε 30 λεπτά, υποστηρίζει όλες τις επιλογές φόρτισης –μέσω καλωδίου, επιτοίχιου πίνακα ή ταχυφορτιστή– ενώ καλύπτεται από οκταετή εγγύηση. Η κατάσταση φόρτισης μπορεί να ελέγχεται μέσω της εφαρμογής «myOpel», με σκοπό τη βελτιστοποίηση του χρόνου και του κόστους φόρτισης, σε όλες τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, η αυτονομία μπορεί να προσαρμόζεται από τον οδηγό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα οδήγησης, Normal, Eco και Sport. Το σύστημα κίνησης του Corsa-e συνδυάζει οδήγηση μηδενικών ρύπων με μέγιστη οδηγική απόλαυση. Με ισχύ 100kW (136hp) και μέγιστη, άμεσα διαθέσιμη, ροπή 260 Nm, επιτυγχάνει αξιοσημείωτη απόκριση, ευελιξία και δυναμικές επιδόσεις. Όμως η Opel δεν σταμάτησε εδώ. Προχώρησε ακόμα παρακάτω, λανσάροντας το Corsa-e Rally, γινόμενη έτσι ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που προσφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για αγώνες ράλι.

av-opel-2.jpg

Opel Zafira-e Life
Ενδεικτικό της προσέγγισης της Opel για την ηλεκτροκίνητη έκδοση του Zafira, είναι ότι το αποκαλεί «ηλεκτρικό σαλόνι σε τροχούς»! Το Zafira-e Life είναι ένα ηλεκτρικό όχημα πολλαπλών θέσεων στην κορυφή της γκάμας με αυτονομία 330 ή 230 χλμ (WLTP)στο οποίο έως 9 άτομα ταξιδεύουν με μηδενικούς ρύπους. Ο ηλεκτροκινητήρας  των 100kW (136 ίππων) διαθέτει ροπή 260Nm ενώ υπάρχει η δυνατότητα από ποικίλες επιλογές φόρτισης, μια και ο πελάτης επιλέγει μπαταρία 75 ή 50kWh ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Το «Ηλεκτρικό Σαλόνι σε Τροχούς» διαθέτει ηλεκτρικές συρόμενες πόρτες, αφαιρούμενα δερμάτινα καθίσματα, πανοραμική οροφή και προσφέρει στους επιβαίνοντες ολοκληρωμένη φιλοσοφία ασφάλειας  μέσα από τα πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης οδηγού που αυξάνουν την προστασία των επιβατών. Η Opel θα προσφέρει το Zafira-e Life σε τρία μήκη, το καθένα ειδικά διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών και με δυνατότητα μεταφοράς έως εννέα ατόμων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ