- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νάπολη και άλλες ιστορίες: μια συλλογή διηγημάτων και οι αθηναϊκές γειτονιές
Το δεύτερο βιβλίο του ψυχολόγου Κίμωνα Καλαμάρα
Το βιβλίο «Νάπολη και άλλες ιστορίες» του Κίμωνα Καλαμάρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη
Στη συλλογή διηγημάτων «Νάπολη και άλλες ιστορίες» του Κίμωνα Καλαμάρα (Εκδόσεις Γκοβόστη) δεν πρωταγωνιστεί η ιταλική πόλη· αν και αναφέρεται στην ομότιτλη ιστορία, πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Αθήνα μαζί με τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και το Φάληρο. Πρόκειται για μια λεπτομερή και τρυφερή παρατήρηση της πόλης και των προαστίων της, όπως τη βλέπει ένας Νεοσμυρνιώτης ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαπέντε ιστορίες, μερικές από τις οποίες φαίνονται αυτοβιογραφικές· ο συγγραφέας στρέφεται γύρω από ζητήματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η φιλία, η αστική ζωή, η παιδική ηλικία, η εγκατάλειψη και η μοναξιά. Καθώς ο Κίμων Καλαμάρας γεννήθηκε το 1976, στα διηγήματα απαντούν θραύσματα μουσικών αναμνήσεων από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κι από τα χρόνια του ’90 μαζί με εικόνες από την έσχατη εποχή της αθηναϊκής γειτονιάς, μια χαρτογράφηση των νότιων προαστίων στη φάση της μεταμόρφωσής τους.
Το «Νάπολη και άλλες ιστορίες» είναι το δεύτερο βιβλίο του Κίμωνα Καλαμάρα που γνωρίσαμε το 2020 από την επιστολική νουβέλα «Γράμματα σε έναν νέο συγγραφέα». Το ύφος μοιάζει, η στοχαστική ματιά μοιάζει· αλλά εδώ αναπτύσσεται μια μορφή αστικού ρεαλισμού, όχι χωρίς κάποια νοσταλγία. Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο «Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μέσα στα σπίτια, έβλεπες ή φανταζόσουν τις ανθρώπινες σκιές, να σέρνουν τα βήματά τους, να περιφέρονται πάνω-κάτω στο χολ· την τηλεόραση που βολιδοσκοπούσε με μια μπλε και άσπρη φλόγα το σαλόνι, την οικογενειακή εστία· τα πολύχρωμα λαμπιόνια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που χόρευαν πάνω στις θλιμμένες αυτές σιωπηρές φιγούρες. Άλλοτε αργά, άλλοτε γρήγορα. Πότε-πότε, τρεμόσβηναν απαλά. Κι όπως στεκόσουν απ' έξω, κοίταζες όλα αυτά τα χρώματα να ταλαντεύονται στον αέρα. Τα έβλεπες πίσω απ' τις αραχνοΰφαντες κουρτίνες, σε άπειρες παραλλαγές, ίδιες σχεδόν και απαράλλαχτες, σ' όλα τα σπίτια, τραβηγμένες, μα και ανήμπορες να κρύψουν κάποιο μυστικό. Και η αντανάκλαση όλων αυτών των χρωμάτων σου μετέδιδε μια αίσθηση βάθους· μια ψευδαίσθηση πως το κάθε σπίτι είχε ψυχή· ή κάτι σαν ψυχή, κάτι σαν ζωντανός οργανισμός. Εξέπεμπε κάποια αύρα. Και αυτή η αύρα, φανέρωνε πόσο κοντά ήταν μια οικογένεια. Πόσο δεμένη. Πόση αγάπη υπήρχε. Έτσι είχαμε αποκωδικοποιήσει με τον φίλο μου την πραγματικότητα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.
Ένας συλλογικός τόμος για τη σχέση των δύο τεχνών και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούν και συγκροτούν τον χώρο
Το μυθιστόρημα της Freida McFadden, «Η ώρα της καταιγίδας» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου
Ποιοι είναι οι «γεωεπιχειρηματίες» και πώς η δύναμή τους αλλάζει τους κανόνες της παγκόσμιας πολιτικής;
Η υποψήφια για Booker και Pulitzer συγγραφέας στο «Ολύμπιον»
To μυθιστόρημα της Brigitte Reimann «Αδέρφια» (μετάφραση-επίμετρο Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.