- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο ποιητής Νικ Γερμανάκος
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πέθανε ο ποιητής και μεταφραστής Νικ Γερμανάκος - Λίγες μέρες μετά την έκδοση του νέου του βιβλίου στην Ελλάδα - Η διαδρομή του στον χώρο των γραμμάτων
Πέθανε το βράδυ της 24ης Μαρτίου ο Νικ Γερμανάκος (N.C. Germanacos), ένας χαρισματικός ποιητής και δάσκαλος, ο οποίος υπήρξε γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλόφωνη γραμματεία.
Ο θάνατος του Νικ Γερμανάκου επήλθε μόλις λίγες ημέρες μετά την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Όστρακα» από τις εκδόσεις Μελάνι.
Αγγλόφωνος ποιητής με ρίζες από τη Μάνη, ο Γερμανάκος γεννήθηκε το 1940 στην Κύπρο και μεγάλωσε ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία. Μετά τις σπουδές του, συνέχισε στην Οξφόρδη με υποτροφία και στη συνέχεια έζησε και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Το 1965 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου δίδαξε σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία, εντασσόμενος γρήγορα στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.
Μέσω του μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ, γνώρισε και συνεργάστηκε με κορυφαίες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας: τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ηλία Πετρόπουλο, τον Κώστα Ταχτσή, τον Στρατή Τσίρκα, τον Θανάση Βαλτινό, την Κατερίνα Αγγελάκη‑Ρουκ, τον Κάσδαγλη, τη Μαργαρίτα Καραπάνου και τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Πολλούς από αυτούς τους συγγραφείς τους μετέφρασε στα αγγλικά, συμβάλλοντας στη διάδοση του έργου τους στο διεθνές κοινό.
Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν δύο ποιητικές συλλογές του από τις εκδόσεις Μελάνι, σε μετάφραση της Ελένης Καρρά, η οποία συνεργάστηκε στενά μαζί του.
Η Ελένη Καρρά τον αποχαιρέτησε με συγκίνηση, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε ένας βαθιά καλλιεργημένος δημιουργός, με νεανικό και ανήσυχο πνεύμα, που παρέμεινε δάσκαλος μέχρι το τέλος. «Ένα μέχρι τέλους νεανικό πνεύμα, ανήσυχο και υπερήφανο», σημειώνει στον αποχαιρετισμό της η μεταφράστριά του, υπογραμμίζοντας πως το έργο του αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια ο Γερμανάκος ζούσε μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τη σύζυγό του Anne Germanacos, με την οποία συνδημιουργούσαν την εικονογράφηση και την επιμέλεια των βιβλίων του. Αφήνει πίσω του την κόρη του Αλμπερτίνα και τους τρεις γιους του.
Η κηδεία του θα τελεστεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ποίημα της ημέρας είναι από την ποιητική συλλογή «Η άλλη Περσεφόνη»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο ουρανός ήταν καλυμμένος από συμπαγή γκρίζα σύννεφα, ενώ η βροχή διαρκώς ξεκινάει και σταματάει
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΕΛΙΒΙΠ για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή
Όσο περισσότερο συζητιέται η ποίηση, τόσο το καλύτερο για όλους
Το βιβλίο συγκεντρώνει ογδόντα ποιήματα — «οδόσημα μιας πορείας», όπως τα χαρακτήριζε ο ίδιος ο ποιητής
Η συγκλονιστική αυτοβιογραφική μαρτυρία της γυναίκας που μετέτρεψε μια προσωπική φρίκη σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης απέναντι στην κουλτούρα βιασμού
Το τέλος, η ασθένεια και η εναλλασσόμενη κοινωνική πραγματικότητα
«Η ζωή είναι γεμάτη απροσδόκητα - το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις», λέει στην Athens Voice ο επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Η επιστημονική φαντασία δεν προβλέπει μόνο το μέλλον αλλά καθρεφτίζει και το παρόν
Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του Θανάση Δρίτσα, «Θεραπευτικές Ιστορίες: Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου»
Γραμμένο τον ενδέκατο αιώνα, το μυθιστόρημα αποτελεί μια υπερπολύτιμη πηγή πληροφοριών για την Αυλική ζωή της περιόδου Χεϊάν
Η προσωπική δοκιμασία, η δημόσια διαπόμπευση και ένα βιβλίο που καταγράφει τη ζωή πίσω από τα κάγκελα
Ο πολυγραφότατος Βρετανός δημιουργός Άντονι Χόροβιτς αποκαλύπτει ότι βασίζεται συχνά στην τεχνητή νοημοσύνη
Ένα εξαιρετικό νέο βιβλίο, μια πολυεπίπεδη ανατομία της πόλης μέσα από 45 ιστορίες και χαρτογλυπτικά έργα
Η παρουσίασή του θα γίνει στις 20 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη
Οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές της τελευταίας πενταετίας μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία σε βαθμό που να υπονομεύουν τη φιλελεύθερη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική τάξη
Το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Quaestor
Mapping the Walk: Ένα μονοπάτι που ανθίζει σε κάθε σελίδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.