- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο ποιητής Νικ Γερμανάκος
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πέθανε ο ποιητής και μεταφραστής Νικ Γερμανάκος - Λίγες μέρες μετά την έκδοση του νέου του βιβλίου στην Ελλάδα - Η διαδρομή του στον χώρο των γραμμάτων
Πέθανε το βράδυ της 24ης Μαρτίου ο Νικ Γερμανάκος (N.C. Germanacos), ένας χαρισματικός ποιητής και δάσκαλος, ο οποίος υπήρξε γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλόφωνη γραμματεία.
Ο θάνατος του Νικ Γερμανάκου επήλθε μόλις λίγες ημέρες μετά την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Όστρακα» από τις εκδόσεις Μελάνι.
Αγγλόφωνος ποιητής με ρίζες από τη Μάνη, ο Γερμανάκος γεννήθηκε το 1940 στην Κύπρο και μεγάλωσε ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία. Μετά τις σπουδές του, συνέχισε στην Οξφόρδη με υποτροφία και στη συνέχεια έζησε και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Το 1965 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου δίδαξε σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία, εντασσόμενος γρήγορα στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής.
Μέσω του μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ, γνώρισε και συνεργάστηκε με κορυφαίες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας: τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ηλία Πετρόπουλο, τον Κώστα Ταχτσή, τον Στρατή Τσίρκα, τον Θανάση Βαλτινό, την Κατερίνα Αγγελάκη‑Ρουκ, τον Κάσδαγλη, τη Μαργαρίτα Καραπάνου και τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Πολλούς από αυτούς τους συγγραφείς τους μετέφρασε στα αγγλικά, συμβάλλοντας στη διάδοση του έργου τους στο διεθνές κοινό.
Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν δύο ποιητικές συλλογές του από τις εκδόσεις Μελάνι, σε μετάφραση της Ελένης Καρρά, η οποία συνεργάστηκε στενά μαζί του.
Η Ελένη Καρρά τον αποχαιρέτησε με συγκίνηση, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε ένας βαθιά καλλιεργημένος δημιουργός, με νεανικό και ανήσυχο πνεύμα, που παρέμεινε δάσκαλος μέχρι το τέλος. «Ένα μέχρι τέλους νεανικό πνεύμα, ανήσυχο και υπερήφανο», σημειώνει στον αποχαιρετισμό της η μεταφράστριά του, υπογραμμίζοντας πως το έργο του αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια ο Γερμανάκος ζούσε μόνιμα στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τη σύζυγό του Anne Germanacos, με την οποία συνδημιουργούσαν την εικονογράφηση και την επιμέλεια των βιβλίων του. Αφήνει πίσω του την κόρη του Αλμπερτίνα και τους τρεις γιους του.
Η κηδεία του θα τελεστεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου διέμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.