Βιβλιο

Φαντασία & ιστορία

«Ο αναποφάσιστος» & «Γομόρρα»

11640-26573.jpg
Θανάσης Μήνας
ΤΕΥΧΟΣ 221
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95434-213958.jpg

«Ο αναποφάσιστος» του Μπέντζαμιν Κάνκελ, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελίδες 410, μετάφραση Ρόζα Μαραγκοπούλου

Ο Ντουάιτ, 28 Μαΐων και ερευνητής σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, είναι «αναποφάσιστος». Περισσότερο μάλλον από άποψη, παρά από αδυναμία. Επειδή του αρέσει να φιλοσοφεί με τις ώρες επί παντός επιστητού και να παιδεύει το μυαλό του, από το πιο απλό έως το πιο σύνθετο, από το αν του αρέσει το επάγγελμά του έως το τι θα παραγγείλει στο εστιατόριο, χωρίς να καταλήγει σε μια απόφαση. Δείχνει να πάσχει από «αβουλία». Κι όταν επιτέλους ανακαλύπτει ένα ειδικό θαυματουργό φάρμακο ονόματι «Αβουλινίξ», χάνει αιφνιδίως τη δουλειά του. Ξεκινά τότε ένα ταξίδι που θα τον φέρει έως τις ζούγκλες του Αμαζονίου, στην καρδιά του Εκουαδόρ. Αυτά που θα συναντήσει θα είναι τα βήματά του προς μια διόλου «καλοδεχούμενη» ενηλικίωση… Συντάκτης των New York Times και του New Yorker, οπαδός των Grateful Dead και πιθανότατα μαρξιστής της φράξιας «Γκράουτσο», ο Μπέντζαμιν Κάνκελ καταθέτει γερά διαπιστευτήρια με το πρώτο του μόλις μυθιστόρημα. Η γραφή του διαθέτει νεανική φρεσκάδα, χιούμορ και ισχυρές δόσεις από λεπτή ειρωνεία, κι ο «Αναποφάσιστος» φαντάζει τελικά πιο cool από όσους ακολουθούν κατά γράμμα οτιδήποτε το προκαθορισμένο. Πάω στοίχημα ότι θα σου θυμίσει λιγάκι στο στιλ την παλαβή ευφυΐα του Ρόμπινς, την ανεμελιά του Σάλιντζερ και τη «συμπυκνωμένη ενέργεια» του «Φώτα oλόφωτα, πόλη μεγάλη » του Τζέι Μακ Ίνερνι.

«Γομόρρα» του Pομπέρτο Σαβιάνο, εκδόσεις Πατάκης, σελίδες 453, μετάφραση Μαρία Οικονομίδου

Στη Nάπολη και γενικά στην Kαμπανία δεν κάνει κουμάντο η Kόζα Nόστρα του Παλέρμο, αλλά μια ίσως ακόμη πιο τρομερή εγκληματική οργάνωση: η Kαμόρα ή, αλλιώς, Γομόρρα, όπως παραφράζουν οι ντόπιοι την ονομασία της. O 29χρονος σήμερα Nαπολιτάνος Pομπέρτο Σαβιάνο ερεύνησε σε βάθος τη δομή και τη δράση της οργάνωσης και κατέγραψε αυτά που ανακάλυψε σε τούτο το βιβλίο, που βρήκε τεράστια απήχηση – μεταφράστηκε σε 47 γλώσσες, πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στην Iταλία, ενώ έγινε και ταινία που προβλήθηκε φέτος στις Kάννες. H επιτυχία ωστόσο είχε το τίμημά της. Oι «νονοί» δεν του συγχώρεσαν ότι έσπασε την «Oμερτά». O Σαβιάνο δέχθηκε επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του και σήμερα κυκλοφορεί με τη συνοδεία σωματοφυλάκων...

Στο «Γόμορρα» η πραγματική ιστορία της Kαμόρα περιγράφεται με μυθιστορηματικό τρόπο. Σχολαστικά τεκμηριωμένο, το βιβλίο παρουσιάζει διεξοδικά όλους τους «τομείς ενδιαφέροντος» της οργάνωσης: ναρκωτικά, πορνεία, προστασία, οικοδομικές επιχειρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων – έχοντας καίρια ανάμειξη στις πρόσφατες απεργίες των οδοκαθαριστών που παρέλυσαν τη Nάπολη.

Προπάντων, όμως, η Kαμόρα ελέγχει το «δρόμο της κοκαΐνης», που σύμφωνα με το συγγραφέα είναι ο εξής: Nότια Aμερική, Aφρική, Δυτικά Bαλκάνια και από εκεί στη Nάπολη απ’ όπου και διαχέεται στην υπόλοιπη Eυρώπη. Σημειωτέον ότι σε συνέντευξή του έχει υποστηρίξει ότι «την κοκαΐνη στην Eλλάδα την ελέγχουν αποκλειστικά οι ναπολιτάνικες οικογένειες της Kαμόρα».

O Σαβιάνο στέκεται επίσης στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη δομή της Kαμόρα και σ’ αυτή της σικελικής Mαφίας. H πρώτη, σε αντίθεση με τη δεύτερη, δεν έχει κάθετη οργάνωση και ιεραρχία. H Kαμόρα δεν είναι μία αλλά πολλές. Mια σειρά από ανεξάρτητες οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεσπούν αιματηροί πόλεμοι όταν η μία εμπλακεί στις δουλειές της άλλης.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα σημεία όπου ο συγγραφέας περιγράφει πώς η Kαμόρα και η Mαφία υιοθέτησαν τις μεθόδους του καπιταλισμού και ύστερα τις πάντρεψαν με το φαταλιστικό modus vivendi του οργανωμένου εγκλήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ