Γωγώ Φώτου: Δεν είναι η τεκνοποίηση που σε ολοκληρώνει, αλλά η αποδοχή της ατελούς σου φύσης
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του βιβλίου «Babython» για όλες εκείνες τις σούπερ γυναίκες που τρέχουν τους δικούς τους «μαραθώνιους»
Το Babython είναι μια τρυφερή, αστεία, αλλά και πικρή υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι για να είμαστε αληθινοί.
Τι συμβαίνει όταν μια υπογόνιμη γυναικολόγος της Genetix, της πρώτης πολυτελούς κλινικής-resort στα νότια παράλια της Αττικής, ανακαλύπτει πως τα θετικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης που πανηγυρίζει... δεν είναι δικά της; Όταν καταλάβει πως τα τεστ ανήκουν σε μια από τις ασθενείς της, είναι ήδη αργά για να πει την αλήθεια. Ένα μικρό ψέμα μετατρέπεται σε μια ψεύτικη εγκυμοσύνη και προκαλεί μια αλυσίδα από απρόβλεπτες, ξεκαρδιστικές, αλλά και οδυνηρές καταστάσεις που απειλούν όχι μόνο την καριέρα και τον γάμο της, αλλά ακόμα και τη ζωή της ίδιας της μητέρας της.
Το «Babython» (εκδ. Key Books) είναι μια δραματική κωμωδία που ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι της ανθρώπινης εμπειρίας. Ένα έργο για τις σχέσεις, την πίεση της τελειότητας και τη δυσκολία να πεις την αλήθεια —ιδιαίτερα στον εαυτό σου. Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, όμως η ζωή έχει το δικό της σχέδιο. Μιλήσαμε με τη συγγραφέα του βιβλίου, Γωγώ Φώτου, για να μάθουμε περισσότερα.
Το σκηνικό του βιβλίου, μια «κλινική-resort» στην Αττική, είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Υπάρχει κάποιο πραγματικό μέρος ή εμπειρία που σας ενέπνευσε για το Genetix;
Κι όμως! Από ό,τι έχω πληροφορηθεί, ετοιμάζεται μια τέτοια κλινική στα νότια παράλια της Αττικής. Επιπλέον, αφορμή στάθηκε και μια αγαπημένη μου σειρά, το «White Lotus». Επειδή η πρώτη παρουσίαση της ιδέας έγινε για τηλεοπτική σειρά στο Βερολίνο, σκέφτηκα πως ένα medical show θα ήταν πολύ ωραίο να είναι τοποθετημένο σε ένα τόσο ελκυστικό σετ. Έχουμε εξάλλου τέλεια resort στην Ελλάδα!
Η Μίκα είναι μια ηρωίδα που τα έχει (φαινομενικά) όλα. Τι σας έκανε να επιλέξετε μια τόσο «δυνατή» πρωταγωνίστρια για να μιλήσετε για την ευαλωτότητα και την επιθυμία για τεκνοποίηση;
Το γεγονός πως όσο πιο δυνατός και «τέλειος» παρουσιάζεσαι στους ανθρώπους, τόσο πιο ευάλωτος είσαι. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες. Το βιβλίο θίγει έντονα και την αντρική πλευρά. Η υπογονιμότητα είναι ένα δυνατό πλήγμα στην αρρενωπότητα όσο και στη θηλυκότητα. Δεν είναι η τεκνοποίηση που σε ολοκληρώνει, αλλά η αποδοχή της ατελούς σου φύσης. Κι αυτό το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο στον αγώνα μου για να αποκτήσω παιδί.
Το Babython συνδυάζει χιούμορ, συγκίνηση, κοινωνικό σχόλιο και καλοκαιρινή ανεμελιά. Ήταν πρόκληση για εσάς να ισορροπήσετε αυτά τα στοιχεία;
Όχι ιδιαίτερα. Θα έλεγα ότι το είδος αυτό, το dramedy, είναι το στοιχείο μου, αυτό που με χαρακτηρίζει τόσο σαν προσωπικότητα όσο και σαν συγγραφέα. Η ζωή κρύβει τα μεγαλύτερα δράματα μέσα στις πιο κωμικές στιγμές και το αντίθετο. Όσο για την καλοκαιρινή ανεμελιά, ελπίζω να τη χαρίσουν οι σελίδες μου στους αναγνώστες. Στόχος μου ήταν να «δει» κάποιος μια μίνι σειρά διαβάζοντας ένα βιβλίο.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή του βιβλίου;
Αυτό που ανέφερα παραπάνω. Να προσαρμόσω τη σεναριακή δομή στην αφηγηματική δομή ενός βιβλίου. Τελικά αποφάσισα να κρατήσω διαφορετικά point of views, αναφέροντας το όνομα του προσώπου που μιλάει σε κάθε κεφάλαιο. Διατήρησα επίσης τα plot twists, τα flash backs και τα cliff hangers (τα σημεία που σεναριακά σε κρατάνε σε αγωνία στο τέλος κάθε επεισοδίου) που θα είχε το σενάριο. Ελπίζω να το πέτυχα!
Η γυναικεία εμπειρία, και ειδικά το πώς την αντιλαμβάνεται η κοινωνία, είναι βασικός άξονας του βιβλίου. Πώς βλέπετε να αλλάζει αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα του σήμερα;
Τα ζευγάρια εκφράζονται όλο και πιο ανοιχτά στο θέμα αυτό. Πλατφόρμες όπως το project parenting, ιατρικά συνέδρια, παρουσιάσεις, εκπομπές και βιβλία έχουν πια κανονικοποιήσει τη συζήτηση γύρω από την υπογονιμότητα. Υπάρχει και μια ακόμα μερίδα της συντηρητικής κοινωνίας που εξακολουθεί να κρύβει τη «ντροπή» και να παρουσιάζει την πρόκληση της φυσικής σύλληψης σαν ταμπού αλλά νομίζω πως όσο πάει και μειώνεται. Οφείλουμε να μη στιγματίζουμε όποιον αποφασίζει να γίνει ή να μη γίνει γονιός. Η γονεϊκότητα είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και καλά θα κάνουμε να συγκρατούμαστε πριν αρχίσουμε να ρωτάμε αδιάκριτα ένα ζευγάρι «πώς και δεν απέκτησαν παιδί».
Αν μπορούσατε να συνοψίσετε το μήνυμα του Babython σε μία φράση, ποια θα ήταν αυτή;
Όταν τα πράγματα ζορίζουν, πότε εγκαταλείπεις την προσπάθεια; Ήταν κάτι που με ταλάνισε προσωπικά για χρόνια. Η ζωή συνεχώς σε δοκιμάζει, και η επικρατούσα άποψη του σύγχρονου lifestyle είναι «ποτέ μην τα παρατάς». Κι όμως, σε μερικές περιπτώσεις, η πλήρης παράδοση και η εμπιστοσύνη πως ένα μεγαλύτερο σχέδιο από εσένα έχει ήδη αποφασιστεί, μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση. Στο μεταξύ, αν κάτι πρέπει να παρατήσεις, παράτα την επιμονή σου να παριστάνεις τον τέλειο.
Ποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου αγαπήσατε περισσότερο καθώς τον γράφατε – και ποιος σας δυσκόλεψε;
Αγάπησα πολύ τον άντρα της Μίκας, τον Άρη. Γιατί αυτός είναι ο αφανής ήρωας πίσω από την φαινομενικά δυναμική γυναίκα του. Αυτός που πρέπει να υποστεί ματαιώσεις – ακόμα και υποτίμηση- χωρίς να την επιβαρύνει. Αυτός που πρέπει να φανεί δυνατός, χωρίς να είναι πάντα. Αυτός που φέρει κι ένα τραυματικό μυστικό από το παρελθόν και δεν το έχει εκφράσει ούτε διαχειριστεί αρκετά. Στον αγώνα για τη μητρότητα, οι άντρες υποφέρουν εξίσου και τείνουμε να το υποτιμούμε αυτό.
Αν το Babython γινόταν σειρά –όπως πολλοί ήδη λένε πως θυμίζει– ποιο θα ήταν το ιδανικό καστ; Έχετε κάποιους ηθοποιούς στο μυαλό σας;
Στη σειρά είχα ονειρευτεί να παίζει η Νία Βαρντάλος που έχει και βρεθεί και η ίδια αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα ή η Ελληνίδα ηθοποιός Νάντια Κοντογιώργη. Στους άντρες είναι δύσκολη η απόφαση, κάποια στιγμή είχα σκεφτεί τον Αποστόλη τον Τότσικα. Θα πρέπει να γίνει μεγάλο casting όταν έχουμε το τελικό oκ!
Καλοκαίρι, λοιπόν. Πώς φαντάζεστε τον ιδανικό αναγνώστη του Babython; Πού και πώς θα θέλατε να το διαβάζει;
O ιδανικός αναγνώστης του Babython θέλω να έχει ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Θα ήθελα να το διαβάσει με ησυχία, να το απολαύσει όσο εγώ και να κλαίει και να γελάει εναλλάξ. Ο άλλος ιδανικός αναγνώστης του Babython, είναι ο άντρας μου. Που ενώ ήξερε πως το γράφω χρόνια τώρα, δεν έχει δει την τελική του μορφή κι έχω μεγάλη αγωνία για τη γνώμη του.
Μπορεί ένα «καλοκαιρινό» ανάγνωσμα να αφήσει βαθιά αποτυπώματα; Πώς καταφέρνει το Babython να το πετύχει αυτό;
Ένα πολύ σκοτεινό θέμα όταν εκφράζεται με light ύφος δεν σημαίνει πως δεν μιλάει στην ψυχή αυτού που το διαβάζει. Θεωρώ πως το Babython θα αφήσει το αποτύπωμά του επειδή πέρα από τη γονεϊκότητα μιλάει για οικουμενικά θέματα όπως τη συντροφικότητα, την ελπίδα, τη συγχώρεση, τη φαινομενική τελειότητα, την αυτοεξέλιξη, ακόμα και τη σχέση μας με τον Θεό.
Γωγώ Φώτου - βιογραφικό
Η σεναριογράφος Γωγώ Φώτου σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ της Παντείου και εργάστηκε ως Senior Copywriter σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες για δέκα χρόνια προτού κερδίσει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου μικρού μήκους «μικρογραφή» με τη μίνι ταινία της «Να ένας Σοφός» και αποφασίσει να σπουδάσει Creative Writing στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας. Κατόπιν εργάστηκε στο τμήμα On air Promotion του ΑΝΤ1, όπου και παίχτηκε η πρώτη της τηλεοπτική σειρά («Πάρης και Ελένη», 2009). Υπήρξε η Head Writer των πρωτότυπων σειρών «Vip Καλά Γεράματα» (2024), «Άσε μας, ρε Μαμά» (2021) και script consultant της μίνι crime σειράς «Σώσε με» που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1+ το 2022. Συμμετείχε στις σεναριακές ομάδες οκτώ ακόμα τηλεοπτικών σειρών για την ελληνική τηλεόραση μεταξύ των οποίων: «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα», «Το Σόι σου», «Έλα στη θέση μου», «Πέτα τη Φριτέζα», «Μετά τη φωτιά» κ.ά. Το 2020 κέρδισε υποτροφία της Γερμανικής Ακαδημίας Τηλεόρασης και Κινηματογράφου (DFFB) για να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σεναρίου Serial Eyes στο Βερολίνο εστιασμένο στα character driven stories. Η μίνι σειρά που ανέπτυξε εκεί, το «Babython», διακρίθηκε στο C21 drama series script competition (2022) στο Λονδίνο και κέρδισε το Collaborative Future Award στο Seriencamp (2023) στην Κολονία. Ήταν επίσης shortlisted στο Tallinn Black Nights Film Festival την ίδια χρονιά. Αναπτύσσει συνεχώς νέες ιδέες για σειρές και ταινίες, εργάζεται σαν freelance copywriter για μεγάλους διαφημιστικούς λογαριασμούς και εταιρείες και οργανώνει σεμινάρια μυθοπλασίας και σεναρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο συγγραφέας αναδεικνύει τους δεσμούς ανάμεσα στον Γάλλο συγγραφέα και τον Έλληνα ποιητή
Ο συγγραφέας διερευνά πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, υπό την πίεση της επιβίωσης, γίνεται «μηχανιστικός» και χάνει την επαφή με τον εαυτό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.