- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Γιατί τα πολλά νέα βιβλία μπορεί να είναι κάτι «κακό»;
Σύμφωνα με την osdelnet, την πληρέστερη βιβλιογραφική βάση σήμερα στη χώρα μας, κάθε μέρα –με τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες μέσα– εκδίδονται περί τα 30 καινούργια βιβλία στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 11 είναι λογοτεχνικά και τα 7 βιβλία για παιδιά. Τα άλλα 12 ανήκουν στις λοιπές κατηγορίες: γενικά βιβλία, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, τέχνες,non-fiction. Για μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αναγνωστών παγκοσμίως, τα 30 καινούργια βιβλία την ημέρα είναι πολλά. Δηλαδή κάτι μάλλον κακό.
Γιατί μπορεί να είναι κακό πράγμα η αφθονία βιβλίων, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το βιβλίο είναι κάτι εγγενώς καλό; Να γιατί:
- Μπλοκαρισμένοι αναγνώστες: Με τόσο πολλές νέες κυκλοφορίες, οι αναγνώστες δεν ξέρουν τι να επιλέξουν. Κανείς δεν μπορεί να πάρει «όλα» τα βιβλία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο και σταθερό μπάτζετ που θα διατεθεί κάθε χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο υπερκορεσμός έχει πάντα ως αποτέλεσμα να θάβονται πολλά καλά βιβλία κάτω από τον όγκο των νέων τίτλων. Και, όχι, δεν είναι όλα τα βιβλία καλά.
- Απουσία έρευνας: Κάποιοι εκδότες δίνουν προτεραιότητα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας. Κάποιοι βιάζονται να κυκλοφορήσουν νέα βιβλία, είτε χωρίς την απαιτούμενη επιμέλεια, είτε –κυρίως– χωρίς την απαραίτητη προώθηση ενός εκάστου τίτλου και χωρίς έρευνα του τι πραγματικά χρειάζεται –και του τι μπορεί να αντέξει– η αγορά.
- Κυριαρχία μάρκετινγκ και φτηνών εκδόσεων: Οι εκδότες με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς κυριαρχούν (αν και χωρίς δυνατότητα, ή και πρόθεση, υποστήριξης όλων των τίτλων τους), μαζί με εκδότες μάλλον «περιφερειακούς», που όμως κυκλοφορούν φτηνότερα –πλην, κακής ποιότητας– βιβλία, τα οποία προφανώς και θα κλέψουν αναγνώστες από τους εκδότες πιο προσεγμένων, ποιοτικότερων εκδόσεων. Για να μη μιλήσουμε για τις αυτοεκδόσεις.
- Ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής: Τα βιβλία έχουν έτσι κι αλλιώς ημερομηνία λήξης. Με την πληθώρα νέων εκδόσεων, αυτή μικραίνει ακόμη περισσότερο. Οι παραδοσιακοί τρεις μήνες ζωής στα βιβλιοπωλεία μπορούν να γίνουν τρεις εβδομάδες για μερικές χιλιάδες τίτλους ετησίως. Κατόπιν σειρά έχουν τα ράφια, και συνακόλουθα ο χαρτοπολτός και η λήθη.
Ποιες είναι κάποιες πιθανές λύσεις; Δεν υπάρχουν πολλές. Η μόνη σίγουρη είναι η αυτοσυγκράτηση όλων των μεγάλων εκδοτών, μια χρηματιστηριακού τύπου «διόρθωση»: λιγότερα βιβλία, υψηλής ποιότητας (στην επιλογή των τίτλων, στην επιμέλεια και σε όλα τα άλλα). Λιγότερες κυκλοφορίες σημαίνει ότι κάθε τίτλος αποκτά περισσότερο χρόνο και πόρους για επιμέλεια, μάρκετινγκ κ.τ.π.
Δεν μπορείς να «εκπαιδεύσεις» τους αναγνώστες να επιλέγουν «καλύτερα» βιβλία, με βάση την ποιότητα, τις δόκιμες κριτικές και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Αυτά αφορούν έναν μικρό πυρήνα αναγνωστών, που το κάνουν ούτως ή άλλως. Ούτε μπορούν, αίφνης, οι βιβλιοθήκες ή τα βιβλιοπωλεία να προσφέρουν προγράμματα «αναγνωστικής κατάρτισης». Και σίγουρα δεν μπορείς να βασιστείς στα νέα εργαλεία μάρκετινγκ (BookTokers και λοιποί), που προωθούν πολύ συγκεκριμένα, μόνο, είδη βιβλίων ή συγγραφείς (κάποιοι από τους influencers, άλλωστε, το κάνουν επ’ αμοιβή).
Ίσως αύριο υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία και ΑΙ πλατφόρμες που θα βοηθούσαν τους αναγνώστες να ανακαλύψουν βιβλία με βάση τα γούστα τους. Ίσως, πάλι, η λύση να βρίσκεται σε ακόμη περισσότερα μικρά, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, σε τοπικά φεστιβάλ, σε ειδικά λογοτεχνικά βραβεία για… παραμελημένους/υποτιμημένους τίτλους, πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, μικρούς εκδότες ή συγκεκριμένα είδη. Ίσως απλώς να μην μπορεί να γίνει κάτι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.