- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κατσαρόλες με βιβλία: Η ψαρόσουπα του Μονταλμπάν, που μάλλον δεν είναι σούπα
Η συνταγή της ιδιόρρυθμης σούπας του Πέπε Καρβάλιο
Κατσαρόλες με βιβλία: Η νέα στήλη της Athens Voice που συνδυάζει βιβλία και μαγειρική. Η ψαρόσουπα του Πέπε Καρβάλιο από το «Τιρκουάζ» του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν.
«Το Sauternes ήταν το αγαπημένο του λευκό κρασί, ενώ απέφευγε επιμελώς το άπιαστο Poully-Fuisse, ένα κρασί που, κατά τον Καρβάλιο, άξιζε να φυλάσσεται αποκλειστικά για την τελευταία επιθυμία των έξυπνων γαστρονόμων, όταν θα είναι πια άσχημα στριμωγμένοι. Αναστέναξε συγκαταβατικά με το Fefinanes στο χέρια και ανέβηκε πάλι στην κουζίνα. Καθάρισε το ψάρια από τα κόκαλα και τις καραβίδες από τα κελύφη. Έβρασε τα κόκαλα και τα κόκκινα κελύφη μαζί με μια ντομάτα, ένα σκόρδο, μια καυτερή πιπεριά και ένα ματσάκι σέλινο με πράσο. Ο ζωμός των ψαριών ήταν απαραίτητος για την ιδιόρρυθμη σούπα του Πέπε Καρβάλιο» γράφει ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν στο «Τιρκουάζ».
Η συνταγή αυτή μαζί με πολλές άλλες από τα βιβλία του, γεννημένου το 1939 στη Βαρκελώνη, Μονταλμπάν, περιλαμβάνονται σε μία ειδική έκδοση με τίτλο «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο». Ο συγγραφέας εκτός από δεξιοτέχνης της γλώσσας ήταν και άνθρωπος που απολάμβανε το φαγητό. Κι όπως έλεγε ο ήρωας που δημιούργησε, ο ιδιόρρυθμος Πέπε Καρβάλιο, «κανένα ανθρώπινο ον, αδιάφορο μπροστά στο φαγητό, δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης».
Στη φιλόξενη ATHENS VOICE θα στήνουμε τραπέζι με βιβλία και θα ακούμε μουσικές και θα είστε όλοι καλεσμένοι. Η φωτιά θα καίει και στις κατσαρόλες θα μπαίνει η έμπνευση από τις συνταγές των λογοτεχνών για να φτιάξουμε φαγητό. Το ευρισκόμενο, που λένε στην Κρήτη, ή και κάτι παραπάνω.
Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην «ψαροφαγία του Πέπε Καρβάλιο» και πάμε να φτιάξουμε μια ψαρόσουπα που δεν είναι και τόσο σούπα, τελικά.
Τα υλικά
- 4 μεγάλες φέτες πεσκανδρίτσα, 8 καραβίδες, 1/2 κιλό πατάτες,
- 1 σάλτσα ντομάτας,
- 1 κρεμμύδι, 1 καυτερή πιπεριά, σκόρδα,
- 1 ματσάκι σέλινο και πράσο, λάδι, αλάτι
Η συνταγή
Τηγανίζετε τα κεφάλια από τις καραβίδες και στη συνέχεια τα βράζετε μαζί με τα κόκαλα από την πεσκαντρίτσα, το σέλινο, το πράσο και μια καυτερή πιπερίτσα. Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεται το κρεμμύδι και την ντομάτα, τις πατάτες και προσθέτετε τη σάρκα της καυτερής πιπεριάς (αφού την αδειάσετε με ένα κουταλάκι), και σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες.
Ρίχνετε όσο ζωμό χρειαστεί ώστε να βράσουν οι πατάτες και, όταν είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέτετε πρώτα τις φέτες της πεσκανδρίτσας και μετά τις καραβίδες. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται και το βγάζετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι ζουμερό, χωρίς όμως να είναι και σούπα.
Σερβίρουμε το φαγητό και ακούμε «Barcelona Zona Bastarda», έχοντας δίπλα μας τις «Συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και ταξιδεύουμε στην Καταλονία – η οποία το διάστημα αυτό πλήττεται από την ξηρασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων για την απώλεια της σπουδαίας μεταφράστριας
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.