- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
To θεατρικό έργο «Οικόπεδα με θέα» του Ντέιβιντ Μάμετ σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου
Το σημαντικό έργο της αμερικανικής δραματουργίας σε μία νέα έκδοση από την Κάπα Εκδοτική
Το θεατρικό έργο «Οικόπεδα με θέα» του Ντέιβιντ Μάμετ, από την Κάπα Εκδοτική, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου - Η ιστορία του κειμένου, η μεταφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
To θεατρικό έργο «Οικόπεδα με θέα» του Ντέιβιντ Μάμετ, που κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου είναι ένα αριστούργημα. Αν και προορίζεται για τη σκηνή, διαβάζεται τέλεια· είναι ένα εμπνευσμένο κείμενο που αντιστοιχεί σε μια παλιότερη φάση του Αμερικανού δραματουργού κατά την οποία αμφισβητούσε το αμερικανικό όνειρο. Από το 1984, όταν το ’’Glengarry Glen Ross’’ βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ, ο Μάμετ αγανάκτησε με την πολιτική ορθότητα μέσα και έξω από τον χώρο του θεάτρου: η κριτική του αμερικανικού καπιταλισμού που ασκεί σ’ αυτό το θεατρικό έργο βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο πίσω του.
Το έργο παρουσιάζει τέσσερις πολύ αγχωμένους κτηματομεσίτες που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να επιζήσουν στον σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων. Καθώς απειλούνται με απόλυση, φτάνουν στα άκρα για να διασώσουν τη θέση τους: μπροστά τους, ο Γουίλι Λόμαν, ο «εμποράκος» του Άρθουρ Μίλερ, είναι ένας άγιος —η αγαθότητα του «μέσου Αμερικανού» χάθηκε στον δρόμο από το 1949 μέχρι το 1983 όταν παίχτηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το «Οικόπεδα με θέα». Οι τέσσερις ήρωες είναι παγιδευμένοι σε ένα σύστημα που τους κακοποιεί λεκτικά και τους εκμεταλλεύεται, πράγμα που κάνουν και οι ίδιοι όταν και όπου μπορούν: δωροδοκίες, μηχανορραφίες, τρικλοπδιές· κι όμως αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνονται με πολύ ανθρώπινα προβλήματα· μια κόρη στο νοσοκομείο, μια προδοσία…Οι διάλογοι του Μάμετ έχουν ένα ρυθμό, που επιτρέπει στους ηθοποιούς να ξεστομίσουν προτάσεις που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Το 1984, το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ στη γενέθλια πόλη του συγγραφέα, το Σικάγο, και στη συνέχεια στο Μπρόντγουεϊ, ενώ το 1992 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Η κινηματογραφική διασκευή καθυστέρησε επειδή ο Μάμετ ζήτησε 500.000 δολάρια για τα δικαιώματα της ταινίας και άλλες 500.000 για να γράψει το σενάριο. Τελικά, την ταινία σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Φόλεϊ και πρωταγωνίστησαν ο Αλ Πατσίνο, ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο Τζακ Λέμον -μια καταπληκτική ερμηνεία- o Άλαν Άρκιν, ο Εντ Χάρις και ο Κέβιν Σπέισι.
Το «Οικόπεδα με θέα» 2001 παίχτηκε στο Θέατρο Πορεία από τις 29 Νοεμβρίου 2001 έως τις 28 Απριλίου του 2002 με τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Δημήτρη Τάρλοου, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, τον Γιώργο Κέντρο και τον Γιώργο Μακρή. Τότε τη μετάφραση είχε κάνει ο Δημήτρης Τάρλοου. Φέτος η Happy Productions το παρουσιάζει στο Θέατρο Άνεσις, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με ένα θίασο γνωστών ηθοποιών -Γ. Μπέζος, Ά. Λεμπεσόπουλος, Μ. Παπαδημητρίου, Θ. Κουρλαμπάς, Γ. Δρακόπουλος, Γ. Σκαφίδας, Μ. Μαριόλος- σ’ αυτή τη μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και με πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Μαθέ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η μυθοπλασία αξιοποιεί μια διαφορετική αφηγηματική τεχνική από τη μη-μυθοπλασία, όμως, στην τελική, κάθε είδους γραφή αποτελεί μια αφήγηση», δήλωσε ο Κινγκ στην Athens Voice
Η ποίηση, οι λέξεις, ο Νίκος Καρούζος και η Έξοδος του Μεσολογγίου
Η ζωή της «βασίλισσας των ρομάντζων» και η διαχρονική γοητεία του ροζ μυθιστορήματος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
Δύο πρώην νικητές και τρεις νέες υποψηφιότητες διεκδικούν το μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο
Το πολύτιμο αντίτυπο του «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» πέρασε πλέον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Η Μαρία Μπούρη, επιμελήτρια της έκδοσης, μιλάει για την ανθρωπιστική διάσταση της ιατρικής, τη σχέση γιατρού-ασθενούς και τον ρόλο της παιδείας στην άσκηση της ιατρικής.
Ο Δρ. Zaldy Tan μιλά για την απώλεια μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για ασθενείς, οικογένειες και φροντιστές.
Η αγάπη για τα βιβλία ως κοινός τόπος ή ως ακόμη ένα κριτήριο κατηγοριοποίησης;
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Οκτωβρίου 2026 από τις εκδόσεις Μίνωας
Το μυθιστόρημα του Carsten Henn «Ο φούρναρης που ζύμωνε ιστορίες» (μετάφραση Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ένα βιβλίο για παιδιά και για μεγάλους, το τρυφερό ντεμπούτο της Ιωάννας Κράνια
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ποίηση, νέοι συγγραφείς, Creative Europe, αστυνομική λογοτεχνία, μουσική και δράσεις για παιδιά στο πρόγραμμα από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.