Βιβλιο

Άγιος Βαλεντίνος: Χάρισε βιβλία για τον έρωτα και την αγάπη

Ανθρώπινες ιστορίες, αληθινές ή φανταστικές, με το βελάκι να δείχνει πάντα στο μέρος της καρδιάς

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 814
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΝοιγμένο βιβλίο με διπλωμένες σελίδες που σχηματίζουν καρδιά
© Pexels/ Lilartsy

Άγιος Βαλεντίνος: Γιορτάστε την ημέρα των ερωτευμένων διαβάζοντας βιβλία ή χαρίζοντάς τα στους αγαπημένους σας.

Ολική έκλειψη καρδιάς Μαρία Παναγοπούλου, εκδ. Ψυχογιός
Ολική έκλειψη καρδιάς
Μαρία Παναγοπούλου, εκδ. Ψυχογιός
Ιούλιος 1983. Μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε. Πέντε χρόνια αργότερα η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ανατρέπει μέσα σε μια στιγμή τα πάντα! Τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια, οι λανθασμένες επιλογές τού χθες στοιχειώνουν το σήμερα και η φιλία συγκρούεται μετωπικά με τον έρωτα. Μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80.


Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μτφ.: Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ψυχογιός
Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μτφ.: Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ψυχογιός
Στο βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας μυθιστόρημα του Μάρκες, στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, στην Καρνταχένα ντε Ίντιας, ένα λυσσασμένο σκυλί δαγκώνει στον αστράγαλο ένα λευκό κορίτσι, τη Σιέρβα Μαρία. Πρόκειται για την κόρη του μαρκησίου του Κασαλντουέρο, που έχει μεγαλώσει στα παραπήγματα των σκλάβων του αρχοντικού, μιλάει τις γλώσσες τους και συμπεριφέρεται όπως εκείνοι. Το κορίτσι πέφτει στα νύχια της Ιεράς Εξέτασης. Ο νεαρός ιερωμένος ερευνητής Καγετάνο Ντελάουρα αναλαμβάνει να διαπιστώσει αν η κοπέλα διακατέχεται πράγματι από δαιμόνια, και αναπόφευκτα καταλαμβάνεται ο ίδιος από το δαιμόνιο του έρωτα για κείνη. Το δουλεμπόριο, τα φέουδα, η εκκλησιαστική παντοδυναμία, η ελευθεριότητα και ο διονυσιασμός του έρωτα, οι δεισιδαιμονίες και οι εξορκισμοί πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το χρονικό της συνάντησης δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν βαθιά.


Έρωτας, αυτός ο αδιάγνωστος  Θέκλα Πετρίδου, εκδ. Ψυχογιός
Έρωτας, αυτός ο αδιάγνωστος 
Θέκλα Πετρίδου, εκδ. Ψυχογιός
Η γνωστή ψυχολόγος, Θέκλα Πετρίδου, μας εκπλήσσει για άλλη μια φορά με το καινούργιο της βιβλίο. Ακολουθώντας την αγαπημένη της μαιευτική μέθοδο θέτει ερωτήματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και των συνθηκών που τη διαμορφώνουν και, μέσα από την ψυχοθεραπευτική πρακτική, δίνει απαντήσεις. Δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τα δεσμά του έρωτα. Ο αρχαίος τραγικός ποιητής Σοφοκλής λέει ότι όποιος κατέχεται από αυτόν συμπεριφέρεται σαν τρελός, ενώ η Σαπφώ τον χαρακτηρίζει «γλυκόπικρο». Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, με την ανθρώπινη φύση; Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να χαρεί πραγματικά τον έρωτα και να μην επιτρέψει να γίνει έρμαιο των συναισθημάτων του, τα οποία τροφοδοτούνται από τις κοινωνικές συνθήκες και τα οικογενειακά στερεότυπα και πολλές φορές τον παγιδεύουν, ευνουχίζοντας τον αληθινό έρωτα;


Το πράσινο φόρεμα Λένα Μαντά, εκδ. Ψυχογιός
Το πράσινο φόρεμα
Λένα Μαντά, εκδ. Ψυχογιός
Η γιαγιά Μάγδα οργανώνει το τέλειο σκηνικό προκειμένου να αποτρέψει τον γάμο της εγγονής της μ’ έναν άντρα που η ίδια δεν εγκρίνει. Ξεδιπλώνει όλη την ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από το πράσινο φόρεμα, με μοναδικό σκοπό να διώξει τον Λίνο από τη ζωή της Κοραλίας. Η προσπάθειά της αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Παλιές ιστορίες, σκοτεινές και απειλητικές, αναδύονται καθώς το χθες σμίγει εκρηκτικά με το σήμερα. Ο μυστηριώδης Άρης Αλαβάνος και ο γοητευτικός πιλότος Κωνσταντίνος Θαλάσσης έρχονται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, με μόνο τους κοινό στόχο να σώσουν τη ζωή της Κοραλίας… Για ποιον από τους τρεις θα φορέσει εκείνη το πράσινο φόρεμα;


Φλόγα και άνεμος Στέφανος Δάνδολος, εκδ. Ψυχογιός
Φλόγα και άνεμος

Στέφανος Δάνδολος, εκδ. Ψυχογιός
Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία. Όλα ξεκινούν το καλοκαίρι του 1920 όταν καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια…


Οι επικίνδυνες σχέσεις Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, μτφ.: Κώστας Κατσουλάρης, εκδ. Ψυχογιός
Οι επικίνδυνες σχέσεις
Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό, μτφ.: Κώστας Κατσουλάρης, εκδ. Ψυχογιός
Το κλασικό αριστούργημα του Σοντερλό ντε Λακλό, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1782 σε μια Γαλλία που υπογείως προετοιμαζόταν για μια κολοσσιαίων διαστάσεων πολιτική, κοινωνική, και φιλοσοφική εντέλει, ανατροπή. Οι αριστοκράτες ήρωές του πλήττουν θανάσιμα μέσα στην τρυφηλή τους ζωή, επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο κυνηγητό της καρδιάς και της σάρκας, χωρίς να γνωρίζουν ότι ζουν το λυκόφως της ακμής τους. Ο σημερινός αναγνώστης θα βρει στο έξοχο αυτό έργο κάτι από τον εαυτό του, τις ανομολόγητες επιθυμίες και τους απόκρυφους φόβους του, «ταξιδεύοντας» την ίδια στιγμή στην ανησυχαστικά τελματωμένη, εξωτική για εμάς σήμερα, ατμόσφαιρα της προεπαναστατικής Γαλλίας.


Κόκκινο της αναχώρησης Έρη Παπαγαλάνη, εκδ. Βακχικόν
Κόκκινο της αναχώρησης
Έρη Παπαγαλάνη, εκδ. Βακχικόν
Λέξεις κυλούν στις φλέβες μου αντί για αίμα. / Ώρες τρεχάμενες σπαρμένες θέλξεις. / Ίριδες ανθισμένες τα χείλη μου κι αν του τις χαρίσω. / Πόσο θα κρατήσει η δροσιά κι η θέρμη τους; Η Έρη Παπαγαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ακολούθησε όμως την αγάπη της για το θέατρο και συνέχισε σε δραματική σχολή τις σπουδές της, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ιστορίας της τέχνης. Η πρώτη ποιητική της συλλογή «Κόκκινο της αναχώρησης» είναι μια απάντηση σε κάθε τι που δρα ως ματαίωση ένωσης και ολοκλήρωσης. Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη, και εργάζεται πάνω σε μια σειρά διηγημάτων υπό τη μορφή ερωτικών διαλόγων.


Η κλεμμένη νύφη Τάβι Βάρτια, μτφ.: Γιάννα Όικαρινεν-Βασιλοπούλου, εκδ. Βακχικόν
Η κλεμμένη νύφη
Τάβι Βάρτια, μτφ.: Γιάννα Όικαρινεν-Βασιλοπούλου, εκδ. Βακχικόν
Όλα ήταν γιορτινά στο μικρό νησί της Πεταλουδιάς. Η Χριστίνα, μοναχοκόρη ενός εύπορου Έλληνα έμπορου, θα παντρευόταν επιτέλους τον αγαπημένο της Λάζαρο. Το γαμήλιο γλέντι όμως παίρνει μια απρόσμενη τροπή καθώς μια ομάδα Βίκινγκς επιτίθεται στο νησί και αρπάζει την Χριστίνα με κατεύθυνση τον κρύο Βορρά. Κυριευμένη από μίσος και πολλά ερωτήματα, η Χριστίνα βρίσκει ελπίδα μόνο στη σκέψη ότι θα πάρει εκδίκηση και κάποια μέρα θα καταφέρει να επιστρέψει στο νησί της. Με την πάροδο του χρόνου όμως, το μίσος της Χριστίνας θα εξασθενίσει και η ίδια θα γίνει μέλος της κοινωνίας του χωριού των Βίκινγκς. Η «Κλεμμένη Νύφη» είναι ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην εποχή των Βίκινγκς που μέσα από μια συναρπαστική ιστορία, φορτισμένη με έντονα συναισθήματα, εξερευνά τη δυνατότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται και τη δύναμη της ερωτικής φόρτισης. 


Darling  Φρέντερικ Ράφαελ, μτφ.: Πηνελόπη Ζαλώνη, εκδ. Βακχικόν
Darling 
Φρέντερικ Ράφαελ, μτφ.: Πηνελόπη Ζαλώνη, εκδ. Βακχικόν
Η Νταϊάνα Σκοτ είναι μια πανέμορφη Αγγλίδα που εργάζεται ως μοντέλο κι είναι αποφασισμένη να πετύχει και να φτάσει στην κορυφή χρησιμοποιώντας θεμιτά κι αθέμιτα μέσα. Γνωρίζει έναν δημοσιογράφο, τον Ρόμπερτ Γκολντ, με τη βοήθεια του οποίου της ανοίγεται ένας νέος κύκλος γνωριμιών. Οι δυο τους ερωτεύονται κι ο Ρόμπερτ αφήνει την οικογένειά του για εκείνη, αλλά η Νταϊάνα είναι τόσο αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της, ώστε δεν διστάζει να τον απατήσει με άλλους. Μια από τις χαρακτηριστικότερες ιστορίες των swinging sixties, η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζον Σλέσιντζερ κερδίζοντας Όσκαρ και κόβοντας χιλιάδες εισιτήρια. Τον χαρακτήρα της Νταϊάνα υποδύθηκε η Τζούλι Κρίστι, μία από τις σημαντικότερες Αγγλίδες ηθοποιούς του 20ού αιώνα.


 Η εικόνα Jean de Berg, μτφ.: Δέσποινα Σαραφείδου, εκδ. Ροές
Η εικόνα
Jean de Berg, μτφ.: Δέσποινα Σαραφείδου, εκδ. Ροές
Ένα αλληγορικό πορνογραφικό παραμύθι, όπου το βλέμμα παίζει καθοριστικό ρόλο. Αυτό που παρακολουθούμε, μέσα από τις περιπέτειες ενός ερωτικού τριγώνου (μια φωτογράφος, ένα μοντέλο, ένας συγγραφέας), είναι μια σαδομαζοχιστική ιστορία αγάπης, τα δύσβατα στάδια του έρωτα που οδηγούν στην (όποια) ολοκλήρωσή του, μια απολαυστική όσο και οδυνηρή ερωτική εξομολόγηση και ταυτόχρονα αποπλάνηση – δι’ αντιπροσώπου. Η «Εικόνα» κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1956 και αμέσως η κυκλοφορία του απαγορεύθηκε, ενώ κατασχέθηκαν όλα τα αντίτυπά του. Αποτελεί, δε, μέρος της περίφημης άτυπης γαλλικής τριλογίας, μαζί με την «Ιστορία της Ο.» και την «Εμμανουέλα». Αυτή είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται στην Ελλάδα, από τη νέα σειρά κλασικών –και όχι μόνο– ερωτογραφημάτων υπό τον τίτλο Ex libris eroticis.


Η ερωτική περιπέτεια και οι χαρακτήρες της Αμπδόν Ουμπίδια, μτφ.: Δήμητρα Παπαβασιλείου, εκδ. Ροές
Η ερωτική περιπέτεια και οι χαρακτήρες της
Αμπδόν Ουμπίδια, μτφ.: Δήμητρα Παπαβασιλείου, εκδ. Ροές
Ο Ουμπίδια, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πλέον αναγνωρισμένους και μεταφρασμένους λογοτέχνες του Ισημερινού, με ακρίβεια και ευστοχία, με λόγο συχνά αποφθεγματικό, αποκρυσταλλώνει αλήθειες που κάνουν την ανάγνωση του μελετήματός του (των σκέψεών του, όπως ανεπιτήδευτα τις ονομάζει) να μοιάζει αφοπλιστικά με κοίταγμα του εαυτού μας στον καθρέφτη. Διαπνεόμενο από πάθος και από μια οπτική που προσιδιάζει στους ανά την Ιστορία ρομαντικούς, το βιβλίο ετούτο μοιάζει γραμμένο εν θερμώ, ενώ την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι αποτελεί καρπό νηφάλιου, οξυδερκούς στοχασμού και μακροχρόνιας εντρύφησης τόσο στην παγκόσμια λογοτεχνία όσο και στην ίδια τη ζωή – άλλωστε, για τον συγγραφέα «λογοτεχνία και ζωή είναι ένα και το αυτό».


Περί έρωτος Αντόν Τσέχοφ, μτφ.: Νανά Κιρσανίδου – Πάνος Σταθόγιαννης, εκδ. Ροές
Περί έρωτος
Αντόν Τσέχοφ, μτφ.: Νανά Κιρσανίδου – Πάνος Σταθόγιαννης, εκδ. Ροές
Στον τόμο περιλαμβάνονται εννιά διηγήματα με κοινή θεματολογία τον έρωτα. Ο συγγραφέας, με τη φινέτσα του και τη χαρακτηριστική λεπτότητα της γραφίδας του, μετατρέπει τις αφηγήσεις του σε λογοτεχνική μελέτη του ερωτικού φαινομένου, ιδωμένου μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Μέσα από έρωτες ανέλπιδους, μεταμορφωτικούς, ξεστρατισμένους, άλλοτε ανιαρούς και άλλοτε ευτυχισμένους, ο Τσέχοφ μας φέρνει επαφή με την εποχή του, αλλά και με τις πιο λεπτές πτυχές της ψυχής του και της δημιουργίας του. Τα διηγήματα της συλλογής στέκονται επάξια πλάι στη δημοφιλέστερη στο ευρύ κοινό θεατρική του παραγωγή, προσφέροντας την ευκαιρία για άλλη μιαν ανάγνωση.


Έρωτας Μάγος Νόρα Πυλόρωφ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Έρωτας Μάγος
Νόρα Πυλόρωφ, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Η συγγραφέας επιστρέφει με το νέο της μυθιστόρημα, όπου ένας άντρας νέος, επιτυχημένος, πλούσιος και όμορφος κάνει απροσδόκητα πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει μέχρι τότε μια τυπική επαγγελματική σχέση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Αρχικά η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντιστάσεις, όµως παρά τη συναισθηµατική του ψυχρότητα τον βρίσκει ακαταμάχητα ελκυστικό και εντέλει δέχεται. Έτσι, ξεκινά και για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η θυελλώδης σχέση τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιά ρήγματα, κρυμμένα μυστικά, σκοτεινά πάθη και τραύματα από το οικογενειακό παρελθόν των δύο πρωταγωνιστών.


Έρωτας με χάρτινα φτερά Raphaelle Giordano, μτφ.: Γιάννα Σκαρβέλη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Έρωτας με χάρτινα φτερά
Raphaelle Giordano, μτφ.: Γιάννα Σκαρβέλη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Λένε πως υπάρχουν μέρες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας για πάντα. Μια τέτοια μέρα η Μέρεντιθ αποφασίζει να ξεκινήσει ένα «Love Tour», μια θεατρική τουρνέ ως ανερχόμενη ηθοποιός από πόλη σε πόλη, αλλά και μια περιοδεία από σταθμό σε σταθμό των συναισθημάτων, των φόβων, των προσδοκιών, των οδυνηρών και των ευχάριστων αναμνήσεων, των αμφιβολιών, των πεποιθήσεών της. Ένα ταξίδι στον εαυτό της που θα της δείξει ποια είναι, τι επιθυμεί και τι όχι, και πώς μπορεί να το πετύχει. Στόχος της, να ζήσει για πάντα ερωτευμένη, ευτυχισμένη, αλλά και αυτάρκης και ολοκληρωμένη ως άνθρωπος με τον Αντουάν, τον άνδρα της ζωής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ