Βιβλιο

Ένα επετειακό λεύκωμα για τα 150 χρόνια του Βαρβακείου Ιδρύματος

«150 χρόνια Βαρβάκειο. Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο»

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72474-145882.jpg

Ένας πειρατής. Ένας έμπειρος καραβοκύρης. Ένας μεγάλος ευεργέτης. Ένας διορατικός άνθρωπος. Είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του Ιωάννη Βαρβάκη που βοήθησε όσο κανείς άλλος την Ελλάδα. Στη διαθήκη του άφηνε κληροδότημα 1.000.000 ρούβλια για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου και την κλειστή αγορά της Αθήνας, τη γνωστή μας Βαρβάκειο Αγορά.

n

Μαθητές της Βαρβακείου Σχολής σε ώρα μαθήματος. (Δεκαετία 1930, φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

 

Το Βαρβάκειον Ίδρυμα που διαχειρίζεται το κληροδότημά του και έχει ως σκοπό του την ίδρυση και τη συντήρηση σχολείων καθώς και τη χορήγηση υποτροφιών, εξέδωσε πρόσφατα ένα επετειακό λεύκωμα Εκεί, αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, αυθεντικές μαρτυρίες αποφοίτων και καθηγητών και έρευνες σημερινών μαθητών η εμβληματική πορεία της Βαρβακείου Σχολής με τους λαμπρούς αποφοίτους όπως ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο Αντώνης Σαμαράκης κ.α.

n

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποφοίτησης μαθητών της Βαρβακείου Σχολής. (Φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)


n

Το κτήριο της Βαρβακείου Σχολής στην οδό Αθηνάς. (Φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)


n

Μαθητές Βαρβακείου της ΣΤ’ τάξης στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως, 1957. «Μετά τον σχολικό εορτασμό για την 25η Μαρτίου οι μαθητές απολαμβάνουν το πρώτο παγωτό της χρονιάς». (αρχείο και σχόλιο αποφοίτου Σταύρου Πετρέλη)


n

Προσωπογραφία και υπογραφή του Ιωάννη Βαρβάκη. (Eλαιογραφία, αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος είχαν οι απόφοιτοι του Βαρβακείου Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά, επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας. Το λεύκωμα διατίθεται δωρεάν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ