Η Εύα Καραϊτίδη από τις εκδόσεις Εστία αποκαλύπτει ποια βιβλία διάβασε εν μέσω καραντίνας
Στην πρώτη φάση της καινοφανούς εμπειρίας της καραντίνας, και υπό την επήρεια ενός εσωτερικευμένου και εντελώς ανομολόγητου φόβου, βρήκα καταφύγιο ως συνήθως στη λογοτεχνία. Όπως αρκετοί άλλοι, έχω την τύχη να ζω μέσα σε αδιάβαστα βιβλία. Κάποια από αυτά δεν θα τα διαβάσω ποτέ, αλλά αυτό έχει πάψει να με απασχολεί. Μου αρκούσε λοιπόν να απλώσω το χέρι μου στις φιλικές στοίβες και να ανατρέψω τα ωράριά μου ξενυχτώντας.
Διάβασα τον κινηματογραφικό και απιθάνως μυθιστορηματικό Καποδίστρια της Καρολίνας Μέρμηγκα («Κάτι κρυφό μυστικό», Μελάνι). Τον υπαινικτικό και βαθιά αρχετυπικό Θανάση Χατζόπουλο («Ιστορικός ενεστώς», Πόλις).
Τώρα ολοκληρώνεται η παρένθεση με την αυριανή σωματική επάνοδο στο γραφείο: με την ανάγνωση ενός μοναδικού χρονικού Κατοχής μιας σπουδαίας γυναίκας του θεάτρου, της Μαίρης Γιατρά - Λεμού (εκδ. Διαμαρτυρία, 1977).
Εντωμεταξύ, καθώς περνούσαν οι μέρες κι επιτέλους ξεκουραζόμουν ψυχικά και σωματικά μετά από έναν χρόνο χωρίς καθόλου διακοπές, άρχισαν να αναδεικνύονται σταθερά τα πολλά θετικά της καραντίνας: πολλή και ψύχραιμη εργασία εξ αποστάσεως για την Εστία σε συνεχή επαφή με όσους συνεργάτες μου εργάζονταν και με συναδέλφους εκδότες για τα θέματα του κλάδου, γιόγκα, καλή διατροφή με μαγειρική, αίσθηση αυτάρκειας, εργασίες οικιακές με αίσθημα ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης.
Οπότε στράφηκα προς την ολοκλήρωση μιας μετάφρασής μου για την Εστία (Μισελίν Φλακ και Ζάκ ντε Κουλόν, «Εγχειρίδιο γιόγκα για το σχολείο: παιδιά που πετυχαίνουν», Payot), μια εισαγωγή στα θεμελιώδη οφέλη της γιόγκα για τον σύγχρονο άνθρωπο, με τη φροντίδα του σώματος, τη σωστή αναπνοή, τη χαλάρωση και με όλες τις απλές τεχνικές που φέρνουν ισορροπία. Και επειδή πολλά μάθαμε από τα μέσα δικτύωσης για την αναπνοή σε σχέση με τον κορωνοϊό, διάβασα και ένα ογκώδες βιβλίο του Ινδού δασκάλου μου Σουάμι Νιραντζανανάντα για την ενέργεια και τη σύνδεσή της με την αναπνοή.
Από την αναπνοή πέρασα στην παρατήρηση του εαυτού και διάβασα –μετά από δεκαετίες, σαν ημερολόγιο ζωής– δύο δικές μου συλλογές διηγημάτων (εκδ. Αλεξάνδρεια). Μια άλλη μου ζωή, συγγραφής, που την είχα απωθήσει.
Last but not least, διάβασα τρία βιβλία που εκδίδονται σύντομα από την Εστία: τη συγκλονιστική «Αμέριμνη δυστυχία» του Πέτερ Χάντκε για τη μάνα του (σε νέα μετάφραση του Σπύρου Μοσκόβου), τη νουβέλα-σχεδόν-θρίλερ «Ενάμισι δευτερόλεπτο φως» του Γιάννη Μακριδάκη και τη συναρπαστική έρευνα της Βάνας Μπούσε για την «Καθημερινή ζωή στα χρόνια του Όθωνα».
Καλή επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.