Βιβλιο

Αυτό το καλοκαίρι, ας βουτήξουμε στις απολαύσεις των VINTAGEbooks

Pop εκδόσεις σε paperback που υπόσχονται υπέροχα διαβάσματα

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
toa-heftiba-q5uf3b8ej7a-unsplash.jpg
photo: Toa Heftiba | Unsplash

H εκδοτική πρωτοβουλία VINTAGEbooks κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα βιβλία ξένης λογοτεχνίας της ποπ κουλτούρας αποκλειστικά σε paperback

Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που αρνούνται να χάσουν την αίγλη τους στο πέρασμα των χρόνων και μας καλούν να τα γευτούμε ξανά και ξανά. Βιβλία που γνέφουν όχι μόνο μέσα από τις σελίδες, αλλά και μέσα από το σινεμά, τη μουσική, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, την ποπ κουλτούρα, οπουδήποτε η τέχνη αφήνει το αποτύπωμά της.

Ποιος άραγε λησμονεί το παράφορο σφιχταγκάλιασμα σεξ και εγκλήματος στην «Έξαψη»  του Lawrence Kashdan; Την ακραία λαγνεία ανάμεσα σε Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ στο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», όπως αυτή εμβληματικά αποδόθηκε στην αλησμόνητη σκηνή «με το βούτυρο»; Την ολέθρια ιστορία ερωτικής εμμονής στο «Μοιραίο πάθος» του Louis Malle, με τους Jeremy Irons και Juliette Binoche στους πρωταγωνιστικούς ρόλους; Το μυθολογικών διαστάσεων γουέστερν «Η κοιλάδα της εκδίκησης», το οποίο έθεσε νέα στάνταρ στο είδος; Και πόσοι ανάμεσά μας δεν ανατρέχουν στα έργα και τις ημέρες του John Lennon και της Yoko Ono, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τις προσωπικότητες δύο ιδιοφυιών που συμβίωσαν και δημιούργησαν σε απόλυτη αρμονία ενόσω το σύμπαν γύρω τους κόχλαζε;

Σε αυτό ακριβώς το είδος της λογοτεχνίας που εφάπτεται με την ποπ κουλτούρα εστιάζει μια νέα εκδοτική πρωτοβουλία, η σειρά VINTAGEbooks. Η βιβλιοθήκη της VINTAGEbooks αριθμεί ήδη 5 τίτλους και ετοιμάζει περισσότερους, σχεδιάζοντας να κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα έργα ξένης λογοτεχνίας της ποπ κουλτούρας αποκλειστικά σε paperback, σε τιμές δηλαδή φιλικές για τον αναγνώστη, όσο και σχεδιασμένες για να συντροφεύουν ιδανικά τις αναγνώσεις μας σε πλαζ και παραλίες, σε θέρετρα ή αστικές δροσιές. Η κεντρική διάθεση των βιβλίων πραγματοποιείται από τις εκδόσεις Βακχικόν και η ATHENS VOICE ξεφύλλισε ήδη τους πρώτους τόμους της σειράς. Πρόκειται για μνημειώδη, εξυψωμένα στη σφαίρα του κλασικού βιβλία που ανοίγουν την όρεξη για διάβασμα. Υποστηρίξτε τα…

 

Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι

Το 1972, η ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», θα σοκάρει το κοινό παγκοσμίως και η περιβόητη σκηνή «με το βούτυρο», με τους Μάρλον Μπράντο και Μαρία Σνάιντερ, θα περάσει στην pop μυθολογία.

tango_cover.jpg
 Ένας μοναχικός Αμερικανός, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του, δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια άγνωστη νεαρή σε ένα άδειο παρισινό διαμέρισμα. Αυτή η αδυσώπητα ωμή απεικόνιση της σχέσης ανάμεσα σε ένα νέο κορίτσι και σε έναν κτηνωδώς ασυμβίβαστο μεσήλικα, διακατέχεται από τρυφερότητα, χιούμορ, βία αλλά και κολάσιμα αυθόρμητη λαγνεία…
Συγγραφέας: Robert Alley
Μεταφραστής: Τάσος Ψάρρης

 

 

Έξαψη

O σεναριογράφος Lawrence Kasdan περνάει πίσω από την κάμερα ως σκηνοθέτης και προκαλεί έντονες αντιδράσεις με την Έξαψη. Κριτικοί το χαρακτηρίζουν ως το πιο έξοχο ντεμπούτο στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια κλασική ιστορία, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, με στοιχεία νουάρ αλλά περισσότερο ένα ερωτικό θρίλερ που κατάφερε ν’ αναδείξει ένα καυτό ερωτικό ζευγάρι που έγραψε ιστορία.

bodyheat_cover1_fb.jpg
 Ο Νέντ Ρέησιν είναι ένας γυναικάς δικηγόρος της Φλόριντα που στη μέση ενός καύσωνα θα γνωρίσει την πλούσια παντρεμένη Μάντι Γουόκερ. Ανάμεσά τους θα δημιουργηθεί μια σχέση παθιασμένη και έντονα σεξουαλική. Η Μάντι θα πείσει τον Νεντ να δολοφονήσουν τον σύζυγό της προκειμένου να ζήσουν μαζί για πάντα. Μετά τον φόνο όμως ο Νεντ θα αντιληφθεί την παγίδα που του έχει στήσει η Μάντι, αλλά θα είναι πλέον αργά.

Συγγραφέας: Lawrence Kasdan
Μεταφραστής: Αλέξανδρος Τσαντίλας

 

 

Μοιραίο πάθος

Το Μοιραίο Πάθος, το πρώτο μυθιστόρημα της Josephine Hurt, ένα μπεστσέλερ που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Louis Malle με πρωταγωνιστές τον Jeremy Irons και τη Juliette Binoche, είναι μια ωδή στην ερωτική ψύχωση, μια μυσταγωγία των αισθήσεων, μια ανατομία της ανθρώπινης αδυναμίας και αυτοκαταστροφικότητας.

moiraio_pa8os_cover_new.jpg
 Ένας διάσημος γιατρός και πολιτικός προσεγγίζει το κατώφλι της μέσης ηλικίας απόλυτα αφοσιωμένος στο επαγγελματικό και οικογενειακό καθήκον. Πλούσιος και επιτυχημένος, ζει μια ονειρεμένη ζωή μαζί με την όμορφη γυναίκα του, τον φιλόδοξο και χαρισματικό γιο του και την γλυκιά κόρη του. Η γνωριμία με την κοπέλα του γιου του, μια ιδιόρρυθμη και αινιγματική γυναίκα, θα ταράξει τα νερά της νοικοκυρεμένης του ζωής. Η Άννα Μπάρτον, εγκλωβισμένη σ’ ένα τραγικό παρελθόν, θα τον παγιδεύσει σ’ έναν νοσηρό ερωτικό ιστό και θα τον οδηγήσει σε μια άβυσσο από την οποία θα βγει κατεστραμμένος.

Συγγραφέας: Josephine Hurt
Μεταφραστής: Τάσος Ψάρρης

 

Η κοιλάδα της εκδίκησης

Ο Λιου Σορτ θεωρείται ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς έργων δράσης. Οι νουβέλες του αποτελούν την επιτομή του κλασσικού γουέστερν, αναγνωρισμένες για την ιστορική τους πιστότητα και τη γνήσια απεικόνιση της ωμής βίας που αποτελούσε τυπικό γνώρισμα των κατακτήσεων της Αμερικανικής Δύσης. Η κοιλάδα της εκδίκησης γνώρισε μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ.

valley2_cover.jpg
Τα αδέρφια Φάσκεν είχαν έρθει να σκοτώσουν τον Όουεν Ντέιμπραϊτ. Επειδή ατίμασε την ανύπαντρη αδερφή τους… επειδή ήταν αλαζονικός όπως κάθε γελαδάρης με διασυνδέσεις… επειδή τους είχε βάλει φυλακή μετά την πρώτη εκείνη μοχθηρή συνάντηση μαζί τους. Για τους δύο αυτούς οξύθυμους και ανόητους Τεξανούς, ο θάνατός του ήταν απλά ζήτημα χρόνου – όμως δεν τα είχαν υπολογίσει σωστά. Είχαν στρέψει τις κάννες τους στον λάθος άντρα. Και ο Όουεν Ντέιμπραϊτ, πιστός στις αρχές του, θα βρισκόταν με τη σειρά του προδομένος από έναν άντρα δειλό που τόσο πολύ είχε προσπαθήσει να υπερασπιστεί.

Συγγραφέας: Luke Short
Μεταφραστής: Μαριάννα Αβούρη

 

John Lenon & Yoko Ono: Η τελευταία συνέντευξη

Μια ειλικρινής συνομιλία με το αποτραβηγμένο απ’ τη δημοσιότητα ζευγάρι για τα χρόνια που είναι μαζί και οι εκπληκτικά ευθείς απόψεις τους για τη ζωή τους με ή χωρίς τους Μπιτλς.

lennon_cover_fb.jpg
 Η τελευταία συνέντευξη του διάσημου «Σκαθαριού» δόθηκε στο περιοδικό Playboy, λίγο πριν δολοφονηθεί από έναν θαυμαστή του στις 8 Δεκεμβρίου 1980 στη Νέα Υόρκη. Στο πλάι του η Γιόκο Όνο, σε μία συζήτηση-ποταμό που κράτησε 20 ώρες (!) και αποκαλύπτονται πολλά και σημαντικά: η γένεση και η διάλυση των Μπιτλς, ο γάμος του Λένον με την Όνο, οι σχέσεις του εκείνη την εποχή με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η προσωπική διαδρομή του και οι υπαρξιακές του αναζητήσεις, αλλά και για τους φαν του συγκροτήματος οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικότερα τραγούδια των Μπιτλς.

Συγγραφέας: David Sheff
Μεταφραστής: Σωτήρης Κακίσης


*Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.vintagebooks.eu

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.