Βιβλιο

Ο Δημήτρης Γέρος στο The Naked and The Nude

Mε μία αντιπροσωπευτική φωτογραφία του

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50144-102854.jpg

Σε ένα ωραιότατο από κάθε άποψη συλλεκτικό βιβλίο, μια παγκόσμια ανθολογία του φωτογραφικού γυμνού, με τίτλο The Naked and The Nude συμμετέχει με μία αντιπροσωπευτική φωτογραφία του και ο διεθνώς καταξιωμένος έλληνας καλλιτέχνης Δημήτρης Γέρος.

Το βιβλίο, του οποίου η κατασκευή κάθε αντιτύπου κόστισε 420 ευρώ, εκδόθηκε στην Ιταλία από το Grafiche Dell’Artiere που είναι ένα από τα καλύτερα τυπογραφία του κόσμου προκειμένου να παρουσιάσει τις εξαιρετικές τεχνικές και εκδοτικές του δυνατότητες και κυκλοφόρησε σε 500 αριθμημένα αντίτυπα, εκτός εμπορίου, τα οποία προσφέρονται σε αυστηρώς επιλεγμένες προσωπικότητες και καλλιτεχνικά ιδρύματα.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι Grafiche Dell’Artiere εκδίδουν κάθε χρόνο ένα διαφορετικού θέματος και σχεδιασμού συλλεκτικό βιβλίο το οποίο επιμελείται ο Peter Weiermair που ήταν διευθυντής στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Bologna, στο Frankfurter Kunstverein, στο Μουσείο Rupertinum του Salzburg και έχει γράψει πλήθος βιβλίων για καλλιτέχνες, από την Louise Bourgeois έως David Hockney. O ίδιος έχει γράψει την εισαγωγή και σε δύο βιβλία του Δημήτρη Γέρου που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά με τίτλο Για έναν Ορισμό του Γυμνού και Θεωρία Γυμνού. O Δ. Γέρος είναι ό μόνος έλληνας καλλιτέχνης που έχει παρουσιασθεί από τις σελίδες αυτών των εκδόσεων.

Ας σημειωθεί πως όταν ο P. Weiermair ήταν διευθυντής στο Rupertinum και είχε οργανώσει μια μεγάλη έκθεση με θέμα πάλι το γυμνό, με προτροπή του Δ. Γέρου είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της Τέχνης, από τον Matis έως τον Picasso, και ένα μικρό έργο του Γιάννη Τσαρούχη και ήταν ή πρώτη φορά που έργο του έλληνα ζωγράφου παρουσιαζόταν σε ξένο μουσείο.

Το βιβλίο σχεδίασαν οι Gianni Giulianelli and Maddalena Gracis που τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί τα έντυπα για μεγάλες εταιρίες και μερικούς από τους πιο διάσημους οίκους μόδας από τον Kenzo έως την Roberta Scarpa.

H πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στο καλύτερο για την περίπτωση χώρο: πάνω στο τραπέζι ανατομίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Archiginnasio της Bologna που ιδρύθηκε το 1563 και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Στο βιβλίο, σχήματος 30Χ40 εκ. και 200 σελίδων, εκτός του Δημήτρη Γέρου συμμετέχουν με μία φωτογραφία και μερικοί από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες φωτογράφους όπως οι Nabuioshi Araki, Vanessa Beecroft, Pierre and Gilles, McDermott and MccGough, Rolf Koppel, Sheila Metzner, Duane Michals, Erwin Olaf, Jan Saudek, Wolfgang Tillmanns, Joel Peter Witkin.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί της Νέας Υόρκης Hasted/Kraeutler.

Ο Δημήτρης Γέρος, φίλος με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών, από τον Gabriel Garcia Marquez μέχρι την Louise Bourgeois , εκτός από γνωστός ζωγράφος με πλήθος ατομικές εκθέσεις εκ των οποίων οι τέσσερεις σε ξένα μουσεία (Bochum, Oxford University, Art gallery Indiana, Kelsey Museum) τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ίδια επιτυχία και με την φωτογραφία. Στην Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν παρουσιαστεί οι φωτογραφίες του πολλές φορές σε μεγάλες εκθέσεις και συνεργάζεται με δύο από τις καλλίτερες γκαλερί, την Throckmorton Fine Art στη Νέα Υόρκη και την Holden Luntz στο Πάλμ Μπίτς. Για την τελευταία του έκθεση που έγινε πέρυσι τέτοια εποχή στη Νέα Υόρκη είχε πολύ καλές κριτικές, ακόμη και στον πολύ έγκυρο όσο και δύσκολο New Yorker από τον γνωστό κριτικό φωτογραφίας Vince Aletti.

Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Shades of Love, εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, που κυκλοφόρησε το 2011, σε μεγάλο σχήμα 180 σελίδων, από τις εκδόσεις Insight του San Francisco, είχε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία με πολλές κριτικές σε μερικά από τα σημαντικότερα έντυπα όχι μόνο της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Η American Library Association το κατέταξε στα δέκα καλύτερα βιβλία του 2011. Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο μεγαλύτερος εν ζωή αμερικανός δραματουργός Edward Albee και την εκτενή εισαγωγή ο ποιητής και τεχνοκριτικός John Wood.

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ