Βιβλιο

Τα 50 μυθιστορήματα που θέλουμε να διαβάσουμε το φθινόπωρο

Νέες εκδόσεις ελληνικών και μεταφρασμένων, από νουβέλες μέχρι αστυνομικά, θα κρατήσουν ψηλά το αναγνωστικό θερμόμετρο

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 626
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371578-767660.jpg

Δύο γυναίκες, δύο θεές, Ρέα Γαλανάκη, εκδ. Καστανιώτη Ένας κοινός τίτλος ενώνει δύο νουβέλες. Η πρώτη έχει ηρωίδα την Αριάδνη που βοήθησε τον Θησέα να νικήσει τον Μινώταυρο. Στη δεύτερη το γλυπτό «Αθηνά βοσκοπούλα» γίνεται αφορμή για να σκύψει η συγγραφέας στη ζωή του Χαλεπά, όσο ζούσε στην Τήνο.

Ρέα Γαλανάκη

Το ημερολόγιο της Αλοννήσου, Θανάσης Βαλτινός, εκδ. Εστία Πρόκειται για μυθιστόρημα αποτυπωμένο σε ψηφιακό δίσκο. Στο συνοδευτικό φυλλάδιο περιλαμβάνεται το δοκίμιο «Ουροβόρος όφις», το διήγημα «Κάσια Φράγκου. Μικρό ιστορικό», ενώ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του ψηφιακού δίσκου, επιχειρείται μεταξύ άλλων μία ανασύσταση σκηνών του καθημερινού βίου της Κάσιας. 

Θανάσης Βαλτινός

Έγκλημα στον παράδεισο, Τατιάνα Αβέρωφ, εκδ. Μεταίχμιο Η αστυνομική ιστορία ενώνει τη γιατρό Μαρία Λάζου που κάνει το αγροτικό της σ’ ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου και τον αστυνόμο από τα Γιάννενα, Περικλή Γαλάνη, όταν βρίσκεται δολοφονημένος ο δήμαρχος Κωλέττης. 

Γιάννης Ξανθούλης / Φωτογραφία: Γιώργος Οικονομόπουλος

Εγώ ο Σίμος Σιμεών, Γιάννης Ξανθούλης, εκδ. Διόπτρα Μπορεί ο τίτλος να είναι προσωρινός, αλλά το σίγουρο είναι πως ήρωας του βιβλίου είναι ένας μοναχικός, χαρισματικός ενδεκάχρονος μαθητής, νόθος γιος μιας γυναίκας με προβληματική υγεία, που ζει προστατευμένη από τις τέσσερις αδελφές της σε μια εύρωστη μακεδονική κωμόπολη, τη Χαλκόπολη το 1964.

Ο θησαυρός των Ολυμπίων, Δημήτρης Τζιώτης, εκδ. Πατάκη Η ιστορία αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Ισαβέλλα Χάνσεν σε συνεργασία με τον συγγραφέα Νίκο Πατρινό στην προσπάθειά τους να λύσουν το αίνιγμα που κρύβεται πίσω από το πιο ισχυρό σύμβολο στον κόσμο (αυτό των Ολυμπιακών αγώνων), έρχονται αντιμέτωποι με μία συνωμοσία σιωπής. 

Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά, Έρη Ρίτσου, εκδ. Κέδρος Μια νέα κοπέλα χάνει τη ζωή της. Αυτοκτονία ή φόνος; Η αστυνομική έρευνα ξεκινά, και διεξάγεται παράλληλα με κάποιες σπουδαίες αλλαγές στη ζωή της Μαρίας Γεωργίου, της νεαρής αστυνόμου που γνωρίσαμε στο «Ο νεκρός δολοφονήθηκε».

Origin, Dan Brown, εκδ. Ψυχογιός Ο ήρωας του «Κώδικα Ντα Βίντσι», ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον αυτή τη φορά θα βρεθεί στην Ισπανία. Η περιπέτειά του θα ξεκινήσει από το μουσείο Γκούγκενχάιμ στο Μπιλμπάο, όπου θα βρεθεί για να παρακολουθήσει μια διάλεξη που θα αλλάξει το πρόσωπο της επιστήμης για πάντα.

Ο δικός μου Πούσκιν, Marina Tsvietáieva, εκδ. Ίκαρος Η μεγάλη ρωσίδα ποιήτρια έχει γράψει ένα βιβλίο για τον εθνικό ρώσο συγγραφέα όπου η αυτοβιογραφία αναμειγνύεται με την ποιητική πρόζα σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί το πώς η λογοτεχνία μεταμορφώνει την πραγματικότητα.

Caryl Ferey

Κόνδωρ, Caryl Ferey, εκδ. Άγρα «Σε αυτό το “χιλιανό” μυθιστόρημα που συγγενεύει με το Μαπούτσε αντιμετωπίζω θέματα για τα οποία ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα: το φασισμό της καθημερινής ζωής, τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, τις συνθήκες επιβίωση των αυτόχθονων λαών και την αμφίβολη τύχη ενός πλανήτη στα χέρια πελατειακών κυβερνήσεων» σημειώνει ο συγγραφέας.

Αύγουστος, John Williams,  εκδ. Gutenberg Το διασημότερο βιβλίο  του συγγραφέα του «Στόουνερ» Τζον Γουίλιαμς, αυτό που του χάρισε  το 1972 το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ: Η ιστορία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου και της εποχής του μέσα από απομνημονεύματα, ημερολόγια, γράμματα, περιγραφές συγχρόνων του.  

Γυρισμός, Toni Morrison, εκδ. Παπαδόπουλος Από τα πρόσφατα μυθιστορήματα της βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέως, έχει ήρωα έναν αφροαμερικάνο που ο πόλεμος της Κορέας τον έχει τραυματίσει ψυχικά.

Κόρες του ηφαιστείου, Χρήστος Οικονόμου, εκδ. Πόλις Διηγήματα που κινούνται μεταξύ ουρανού και γης, του σήμερα και του αύριο με ήρωες από αγγέλους έως ρομπότ.

Τσότσηγια & Ώ,μ, Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κίχλη Στην πρώτη νουβέλα ηρωίδα είναι μια γυναίκα από τους Άγιους Σαράντα που γεννά ένα παιδί και το κρύβει από όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη ήρωας είναι ένας κυνηγός που σαράντα χιλιάδες χρόνια πριν αποτυπώνει με ζωγραφιές στη σπηλιά του τον αγώνα του για ζωή. 

Τα απομεινάρια μιας μέρας, Καζούο Ισιγκούρο, εκδ. Ψυχογιός Επανέκδοση ενός κλασικού πλέον μυθιστορήματος, που λατρεύτηκε και μέσω της κινηματογραφικής μεταγραφής του. Έχει ως ήρωα τον μπάτλερ Στίβεν που αναθεωρεί τη ζωή του και την προσήλωσή του στο λόρδο, τον οποίο υπηρετεί.

Σώτη Τριανταφύλλου

Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο της Σώτης Τριανταφύλλου & Σώμα του Αχιλλέα Κυριακίδη & Γράμματα σε σινική μελάνι του Τηλέμαχου Κώστια είναι τρία μυθιστορήματα που θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Πατάκη χωρίς να έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο, Λένα Διβάνη, εκδ. Καστανιώτη Μια μυθιστορηματική καταγραφή των εξωτικών περιπετειών της μέσα από αστεία, μαύρα ή απροσδόκητα επεισόδια που έζησε η συγγραφέας (μεταξύ άλλων) σε Βενεζουέλα, Ανταρκτική και Νέα Ζηλανδία. 

Γρα-Γρου, Τάσος  Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός, Θανάσης Πέτρου, εκδ. Ίκαρος Στην πολύ γνωστή σειρά των graphic novel των εκδόσεων ένα αλληγορικό παραμύθι όπου ο ρεαλισμός υπονομεύεται από ελληνικές δοξασίες και θρύλους. Η έκδοση συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης. 

Οι νεκροί, Christian Kracht, εκδ. Παπαδόπουλος Έρχεται με δύο σημαντικά γερμανόφωνα βραβεία. Ένας κορυφαίος Ελβετός σκηνοθέτης στέλνεται στην Ιαπωνία προκειμένου να δημιουργήσει μια φοβερή προπαγανδιστική ταινία για τον Χίτλερ. Αυτός όμως θέλει να κάνει ακριβώς το αντίθετο. 

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο (τόμος VII), Μαρσέλ Προυστ, εκδ. εστία Με αυτό τον τόμο (και τίτλο «Ο Ανακτημένος χρόνος») ολοκληρώνεται στα ελληνικά (μτφ. Παναγιώτης Πούλιος) η επτάτομη έκδοση του μεγάλου έργου του γάλλου μυθιστοριογράφου. 

Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ, Anthony Trollope, εκδ. Gutenberg Η εκκλησία και η εξουσία της, η βικτωριανή κοινωνία και τα σκάνδαλά της με τη διορατική ματιά και το λεπτό χιούμορ του Άντονι Τρόλοπ (1815-1882). Mυθιστορήματα-σταθμός στην αγγλόφωνη λογοτεχνία από το συγγραφέα που θαύμαζαν ο Θάκερεϊ, ο Γουίλκι Κόλινς, ο Ναθάνιελ Χόθορν, η Τζορτζ Έλιοτ.

L.S. Hilton

Domina, L.S. Hilton, εκδ. Διόπτρα Επιτέλους η συνέχεια του «Maestra» που διαθέτει μία από τις πιο συναρπαστικές ηρωίδες που έχει δώσει η αστυνομική λογοτεχνία, μια γυναικεία εκδοχή των αρσενικών ηρώων στις χολιγουντιανές ταινίες για τη Μαφία. Τη λατρέψαμε.

Paul Auster

Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων, Paul Auster, εκδ. Μεταίχμιο Το βιβλίο του σπουδαίου αμερικανού πεζογράφου «ενώνει» τη ζωή του καθηγητή συγκριτικής φιλολογίας Ντέιβιντ Τσίμερ με αυτή του κωμικού του βωβού κινηματογράφου Έκτορ Μαν, δύο ανθρώπων που είναι ήδη νεκροί πριν πεθάνουν πραγματικά. 

Οι διορθώσεις, Τζόναθαν Φράνζεν, εκδ. Ψυχογιός Θεωρείται από τα αριστουργήματα του μυθιστοριογράφου. Οι ζωές των μελών μιας οικογένειας των μεσοδυτικών πολιτειών της Αμερικής δίνουν την ευκαιρία για μια (πολλές φορές ξεκαρδιστική) κριτική των οικογενειακών σχέσεων, της αστικής αρετής και των σεξουαλικών απαγορεύσεων.

Ian Rankin

Ο διάβολος μόνο ξέρει, Ian Rankin, εκδ. Μεταίχμιο Ο Τζον Ρέμπους δεν μπορεί να ξεχάσει, σαράντα χρόνια μετά, τη δολοφονία ενός κοριτσιού στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όπου διέμενε ένας ροκ σταρ. Και αυτό ενώ ο υπόκοσμος του Εδιμβούργου βρίσκεται σε αναβρασμό με τον Κάφερτι, παλιό εχθρό του αστυνόμου, να ετοιμάζει την κίνησή του.

Σαράκα Μπο, Tobie Nathan, εκδ. Άγρα Εθνογραφικό και αστυνομικό μαζί μυθιστόρημα, παίρνει αφορμή από τις δολοφονίες πλούσιων αστών στη Γαλλία για να αφηγηθεί την αυτοκαταστροφική δύναμη που η απώλεια της ταυτότητας μπορεί να εξαπολύσει.

Μαίρη, Άρης Φιορέτος, εκδ. Πατάκη Η Μαίρη είναι τελειόφοιτη της Αρχιτεκτονικής και φεύγει από το σπίτι των καθεστωτικών γονιών της για να ζήσει με τον Δήμο, που είναι ενεργό μέλος της αντίστασης στο καθεστώς (δικτατορία) και από τους πρωταγωνιστές της φοιτητικής εξέγερσης το 1973. Η Μαίρη μαθαίνει ότι είναι έγκυος όταν τη συλλαμβάνει η ασφάλεια.

Γκαλίνα - Η σκοτεινή οικιακή βοηθός, Ανδρέας Μήτσου, εκδ. Καστανιώτη Η διατήρηση της ερωτικής σχέσης της ηλικιωμένης βοηθού με τη νεαρή κυρία της θα οδηγήσει την πρώτη σε μια σειρά εκδικητικών πράξεων.

 Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Ο ήχος του ενός χεριού, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, εκδ. Ψυχογιός Μια ιστορία για τη βαρβαρότητα ενός παλιού κόσμου και για τη μοίρα των ανθρώπων σε έναν τόπο ξεχασμένο από την ελπίδα (Τασμανία), οι οποίοι προσπαθούν να εξιλεωθούν μέσω της αγάπης. 

Η ιστορία της χαμένης κόρης,  Έλενα Φερράντε, εκδ. Πατάκη Η Λίλα και η Έλενα συγκρούονται, ξανασμίγουν  και ανακαλύπτουν καινούργιες πτυχές της προσωπικότητάς τους και της φιλίας τους, με φόντο την ιστορία της Ιταλίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της «Τετραλογίας της Νάπολης».

Το ματωμένο του έργο, Graeme Macrae, εκδ. Μεταίχμιο Το υποψήφιο για Booker βιβλίο μάς μεταφέρει στα σκοτσέζικα Χάιλαντς του 1869 όπου ένα κτηνώδες τριπλό φονικό συγκλονίζει την κοινότητα. Ο ένοχος θα βρεθεί αλλά απομένει να αποκαλυφθεί το γιατί και αν ήταν τρελός. Μια πρωτότυπη ιστορία για την αμφιλεγόμενη φύση της αλήθειας.

Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο, Δημήτρης Σωτάκης, εκδ. Κέδρος Ένας άνδρας, ο οποίος διακατέχεται από μια ανεξήγητη έλξη για τη Ρουμανία, ενημερώνεται ότι στην πόλη του έχει καταφτάσει μια οικογένεια Ρουμάνων. Προσπαθεί μεθοδικά να τους προσεγγίσει και γρήγορα καταφέρνει να γίνει ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους. 

Μοτέλ Μορένα, Αλέξης Σταμάτης, εκδ. Καστανιώτη Ο τελευταίος σταθμός περιοδείας, ένα παράξενο  νησί, για έναν πενταμελή θίασο θα αποδειχτεί ένας τόπος όπου υπόγειες και αρχέγονες δυνάμεις θα εναντιωθούν στον ορθολογισμό της ομάδας των καλλιτεχνών.  

Το κορίτσι που διψούσε για εκδίκηση, Ντάβιντ Λάγκερκραντζ, εκδ. Ψυχογιός Δεύτερο βιβλίο-συνέχεια της ιστορίας των Μίκαελ Μπλούμκβιστ και Λίσμπετ Σαλάντερ, διά χειρός του Ντάβιντ Λάγκερκραντζ, που αφού κέρδισε το στοίχημα με «Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης» χαρακτηρίστηκε άξιος συνεχιστής του Στιγκ Λάρσον.

Αποστείρωση, Antoine Chainas, εκδ. Άγρα Σ’ αυτό το γαλλικό θρίλερ η Γαλλία ζει σε ανασφάλεια λόγω ενός αγνώστου σκοπευτή που πυροβολεί αυτοκίνητα με οδηγούς μαύρους και Άραβες, ενώ παραστρατιωτικές ομάδες και επιτροπές αυτοάμυνας ανθούν εκεί «όπου ο ποινικός κώδικας και οι αρχές δεοντολογίας έχουν αποτύχει».

Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος, Peter Swanson, κεδ. Διόπτρα «…μου αποκάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατούσε και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα τη σκότωνε γι’ αυτό που έκανε. Ήμουν σίγουρη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τον έπειθα να διαπράξει το τέλειο έγκλημα». Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο New England Society Book Award και ήταν φιναλίστ για το Ian Fleming Steel Dagger ως καλύτερο θρίλερ της χρονιάς. 

Στο τέλος νικάω εγώ, Σοφία Νικολαΐδου, εκδ. Μεταίχμιο Με αυτό το βιβλίο τελειώνει η άτυπη τριλογία της (προηγούμενοι τίτλοι: «Απόψε δεν έχουμε φίλους», «Χορεύουν οι ελέφαντες») που εξετάζει τη σχέση της μικρής ιστορίας (ηρώων) και της μεγάλης ιστορίας (Ελλάδα). Αυτή τη φορά το βιβλίο καλύπτει έναν αιώνα: 1916-2016.

Αστική οικία στο Χαλάνδρι, Ισμήνη Καπάνταη, εκδ. Ίκαρος Η συγγραφέας εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο μ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Armando Lucas Correa

Το κορίτσι από τη Γερμανία, Armando Lucas Correa, εκδ. Διόπτρα Πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 18 χώρες και να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Η περιπετειώδης διαφυγή της δωδεκάχρονης Χάννα Ρόζενταλ από τη ναζιστική Γερμανία μαζί με την οικογένειά της και τον καλύτερό της φίλο, σ’ ένα υπερπόντιο άσυλο για να ανακαλύψουν ότι είναι μια ψευδαίσθηση. 

Ο μάστορας, Μπέρναρντ Μάλαμουντ, εκδ. Καστανιώτη Βραβευμένο μεταξύ άλλων και με το βραβείο Πούλιτζερ, το βιβλίο εξελίσσεται στο Κίεβο του 1911, όπου ο Εβραίος Γιακόβ Μποκ κατηγορείται για το βάναυσο θάνατο ενός δωδεκάχρονου αγοριού. Θα χρειαστεί να αποδείξει την αθωότητά του σ’ έναν κόσμο όπου η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, ενώ απέναντί του έχει έναν τυφλωμένο από τις προκαταλήψεις όχλο. 

Ιστορία χωρίς όνομα. Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη, Στέφανος Δάνδολος, εκδ. Ψυχογιός Ο έρωτας της παντρεμένης με τον έμπορο Στέφανο Δέλτα, Πηνελόπης, με τον Ίωνα  Δραγούμη δεν θα είναι μια ευκαιρία για το συγγραφέα να ερευνήσει μόνο το μεγάλο πάθος, αλλά και μια πολυτάραχη (πολιτικά) εποχή. 

Πρωτόγονο ένστικτο, Jorn Lier, εκδ. Διόπτρα Στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του βραβευμένου με το βραβείο Petrona συγγραφέα των «Κυνηγόσκυλων» και του «Εγκλήματος στα Φιόρδ», τέσσερις μήνες ένα πτώμα παρακολουθούσε τηλεόραση λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν... 

Γαλαζοαίματες κυρίες, Τόμας Χάρντυ, εκδ. Πατάκη Οι Γαλαζοαίματες κυρίες ζουν σε μέγαρα, επαύλεις και πύργους. Ερωτεύονται ανάρμοστα, παντρεύονται κατώτερους, μηχανορραφούν, διχάζονται. Δεσποτικές ή υπεροπτικές ενίοτε, αλλά και ρηχές και επιπόλαιες. 

  

Ο κήπος του Θεού, Γιαν Σίμπελινγκ, εκδ. Καστανιώτη Έχοντας κερδίσει ένα σημαντικό βραβείο στην πατρίδα του (Ολλανδία) και ξεπερνώντας τα 600.000 αντίτυπα, το βιβλίο ασχολείται με μια ιστορία θρησκευτικής μανίας στη δεκαετία του 1930 και τη σχέση πατέρα και γιου, καθώς ο πρώτος μετατρέπεται σε ακραίο, φανατικό χριστιανό. 

 

Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;, Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο Ιστορίες με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία έχουν ως εκκίνηση την ερώτηση (που είναι και ο τίτλος του βιβλίου) της εγγονής της συγγραφέως. 

Κινούμενη άμμος, Malin Persson, εκδ. Διόπτρα Ένα διεισδυτικό δικαστικό θρίλερ και μια δραματική ιστορία που εγείρει ερωτήματα για την εφηβική παραβατικότητα, τις καταστροφικές παρενέργειες της ενοχής και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη. 

High-rise, J.G.Ballard, εκδ. Κέδρος Πίσω από τους τοίχους ενός σαρανταώροφου ουρανοξύστη, οι ευκατάστατοι ένοικοί του είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν σε ένα όργιο καταστροφής και ολέθρου· τα κοκτέιλ πάρτι καταλήγουν σε επιδρομές λεηλασίας με στόχο τους «εχθρικούς» ορόφους.

Ίσως την επόμενη φορά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, εκδ. Μεταίχμιο Μπορεί ένας έρωτας να γεννηθεί και κυρίως να ζήσει σήμερα; Ο Πέτρος και η Βασιλική συναντιούνται, ερωτεύονται και αρχίζουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Μέχρι που όλα αρχίζουν και στραβώνουν. Τελικά είναι αναγκαία η αγάπη; 

Ray Celestin

Τα μπλουζ του δολοφόνου, Ray Celestin, εκδ. Διόπτρα Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής από το συγγραφέα του βιβλίου «Η τζαζ του δολοφόνου», που κέρδισε το βραβείο John Creasy (New Blood) Dagger της Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (CWA) για το Καλύτερο Μυθιστόρημα Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2014. 

Μίστερ Γκουίν / Τρεις φορές το ξημέρωμα, Αλεσσάντρο Μπαρίκκο, εκδ. Πατάκη Ο Τζάσπερ Γκουίν είναι συγγραφέας. Ζει στο Λονδίνο και νιώθει την επιθυμία να ν’ αλλάξει οπτική, να φτάσει στο μεδούλι μιας μαγείας. Βοηθός του, συνεργός του, συμπαραστάτης του είναι μια κοπέλα που συγκεντρώνει, με αφοσίωση, αυτό που σιγά-σιγά γίνεται το μυστήριο του κυρίου Γκουίν. 

Λετισιά, Ιβάν Ζαμπλονκά, εκδ. Πόλις

Τη νύχτα της 18ης προς 19η Ιανουαρίου 2011, η Λετισιά Περαί απήχθη 50 μέτρα από το σπίτι της, πριν καταλήξει μαχαιρωμένη και στραγγαλισμένη. Χρειάστηκαν βδομάδες για να βρεθεί το πτώμα της. Ήταν 18 χρονών. Το έγκλημα αυτό μετατράπηκε σε κρατική υπόθεση, ο συγγραφέας το μελέτησε ως ιστορικό αντικείμενο και τη ζωή της Λετίσια ως κοινωνικό γεγονός.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ