- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μετά από πολλές δεκαετίες, ένα καινούργιο περιοδικό ειδικευμένο στην αστυνομική λογοτεχνία κάνει την εμφάνισή του, παίρνοντας τη σκυτάλη μισού και βάλε αιώνα από τη «Μάσκα», τη «Μασκούλα» και το «Μυστήριο», και λίγων δεκαετιών από το «Κλέφτες κι αστυνόμοι» – ίσως και από κανένα ακόμα που να μου διαφεύγει.
Σε μια φάση που η αστυνομική λογοτεχνία, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε άνοδο, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει το επίπεδο pulp/ βιβλίο τσέπης / πρόχειρη έκδοση/ περιθωριακοί εκδοτικοί οίκοι/ πρόχειρες μεταφράσεις κ.λπ., το «Crimes and Letters Magazine» (στο εξής «CLM») έρχεται ν’ ανατροφοδοτήσει θετικά την τάση και να τροφοδοτηθεί απ’ αυτήν, αφού απευθύνεται στο κοινό (κυρίως το νεότερο) που έχουν δημιουργήσει εκδότες, διαδίκτυο, αστυνομικά φιλμ, ξένα βιβλία και φυσικά άξιοι Έλληνες συγγραφείς. Θα έλεγα μάλιστα ότι το περιοδικό έχει τα φόντα να επεκτείνει το κοινό αυτό – θα φανεί αμέσως τι εννοώ.
Το χορταστικό εναρκτήριο τεύχος διαθέτει
• Ένα καλογραμμένο editorial
• Ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Μαρή, με πολλά ανέκδοτα ή άγνωστα στοιχεία για το σκαπανέα του είδους στην ελληνική γλώσσα
• Τρία κείμενα θεωρίας λογοτεχνίας
Συνεντεύξεις με δυο «μεγάλες κυρίες» της αστυνομικής λογοτεχνίας: την Αθήνα Κακούρη και την Τιτίνα Δανέλλη
• Έξι κείμενα συνεργατών με ποικίλα θέματα, από τον Πόε και τον υπόκοσμο της Γλασκόβης μέχρι την παράλληλη θέαση των Μάρκαρη και Ουμίτ
• Πέντε κείμενα βιβλιοκριτικής νέων εκδόσεων που αφορούν τόσο μεταφράσεις, όσο και ελληνικά βιβλία
• Έξι μόνιμες στήλες, μερικές με πολύ ευρηματικούς τίτλους που –σε συνδυασμό με την ειδίκευση του συντάκτη– προδίδουν στον υποψιασμένο αναγνώστη και τη θεματολογία τους (αλλά «υπό γωνίαν»): «Camera obscura», «Crime ’n’ music», «Completely different», «Cars ’n’ crimes», «Crimes on TV» και «Η πρηνής θέση του σκοπευτή».
Το «CLM» είναι εξαμηνιαίο, έχει εξαιρετικό «στήσιμο» (που θυμίζει κάπως το «Διαβάζω» στην τελευταία και αισθητικά αρτιότερη περίοδό του), βγαίνει από τις εκδόσεις «Greek Infographics», έχει διευθυντή έκδοσης το Στρ. Μυρογιάννη και αρχισυντάκτη τον Κ. Καλφόπουλο. Συντακτική ομάδα είναι οι Αντρ. Αποστολίδης, Β. Δανέλλης, Θ. Μήνας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιάν. Ράγκος, Φ. Φιλίππου. Τακτικοί συνεργάτες είναι οι Άν. Ιορδανίδου, Ηλίας Καφάογλου, Δ. Κιούπης, Ν. Κουρμουλής, Δ. Παναγιωτάτος, Χρ. Παπαδόπουλος, Α. Σιχλιμίρης και έκτακτοι οι Όλγα Δρίτσα, Φ. Λίκα, Loic Marcou. Στον παραπάνω κατάλογο φιγουράρουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, γερές δημοσιογραφικές «πένες» κι όχι μόνο.
Το «CLM» κοστίζει 9,80 ευρώ, ποσό όχι μεγάλο, αν λογαριάσεις τι προσφέρει. Πουλιέται στα βιβλιοπωλεία, τα κεντρικά περίπτερα, τους κεντρικούς πάγκους και τα πρακτορεία Τύπου.
Σα φίλος της αστυνομικής λογοτεχνίας και άνθρωπος του σιναφιού, εύχομαι καλή επιτυχία και μακροημέρευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.