Βιβλιο

Η τέχνη πρώτη είδηση

Η A.V. κάνει την προσβασιμότητα στην τέχνη, πραγματικότητα

115104-627048.jpg
Αλέξανδρος Ι. Στάνας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27640-62749.jpg

Η σχέση του γενικού κοινού με τη σύγχρονη τέχνη απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τους πρωταγωνιστές του εικαστικού γίγνεσθαι: καλλιτέχνες, οργανωτές εκθέσεων, διευθυντές μουσείων, art managers έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανίχνευση των καναλιών εκείνων που θα φέρουν πιο κοντά το έργο τέχνης στο ευρύ κοινό. Ένα κοινό με διαστρωμάτωση τόσο ποικίλη, με προσλαμβάνουσες τόσο διαφορετικές και ενδιαφέροντα πολλαπλών κατευθύνσεων. Ένα κοινό με καθημερινότητα που συχνά δεν διευκολύνει την επαφή με το έργο τέχνης.

Οι λέξεις κλειδιά για την εξοικείωση του κοινού με την τέχνη είναι «προσβασιμότητα» και «συμμετοχή». Η ATHENS VOICE κάνει δύο σημαντικά βήματα για την προσβασιμότητα των αναγνωστών της στην τέχνη τού σήμερα. Κάθε εβδομάδα το εξώφυλλό της αναπαράγει ένα έργο τέχνης και συναντά τα βλέμματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εικαστικοί, εικονογράφοι, φωτογράφοι, γκράφιτι artists και άλλοι δημιουργοί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δείξουν ένα έργο τους σε ένα ευρύ φάσμα κοινού.

Τα έργα-εξώφυλλα είναι συνδεδεμένα με την επικαιρότητα, γεγονός που δίνει μία αμεσότητα στην «ανάγνωσή» τους. Ανεξάρτητα από τα κριτήρια επιλογής των έργων αυτών, η ATHENS VOICE προσφέρει ένα αλφάβητο ενδεικτικό για την τέχνη τού σήμερα. Όσο για το δεύτερο –σημαντικό– βήμα, τα πρωτότυπα έργα των εξωφύλλων παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην καθιερωμένη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, φέρνοντας τους αναγνώστες ακόμα πιο κοντά στην τέχνη, μέσα σε ένα χώρο που αναπνέει τέχνη. Από εδώ και πέρα η συμμετοχή και η μέθεξη είναι στο χέρι του καθένα.

Η ATHENS VOICE με τα εξώφυλλά της κάνει την προσβασιμότητα στην τέχνη πραγματικότητα, δίνοντας ένα εικαστικό ερέθισμα στην καθημερινότητα των αναγνωστών της. Η τέχνη γίνεται πρώτη είδηση.

O Αλέξανδρος Ι. Στάνας είναι γενικός διευθυντής της ART-ATHINA & σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού “Highlights”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ