- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Η σχέση του γενικού κοινού με τη σύγχρονη τέχνη απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τους πρωταγωνιστές του εικαστικού γίγνεσθαι: καλλιτέχνες, οργανωτές εκθέσεων, διευθυντές μουσείων, art managers έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανίχνευση των καναλιών εκείνων που θα φέρουν πιο κοντά το έργο τέχνης στο ευρύ κοινό. Ένα κοινό με διαστρωμάτωση τόσο ποικίλη, με προσλαμβάνουσες τόσο διαφορετικές και ενδιαφέροντα πολλαπλών κατευθύνσεων. Ένα κοινό με καθημερινότητα που συχνά δεν διευκολύνει την επαφή με το έργο τέχνης.
Οι λέξεις κλειδιά για την εξοικείωση του κοινού με την τέχνη είναι «προσβασιμότητα» και «συμμετοχή». Η ATHENS VOICE κάνει δύο σημαντικά βήματα για την προσβασιμότητα των αναγνωστών της στην τέχνη τού σήμερα. Κάθε εβδομάδα το εξώφυλλό της αναπαράγει ένα έργο τέχνης και συναντά τα βλέμματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Εικαστικοί, εικονογράφοι, φωτογράφοι, γκράφιτι artists και άλλοι δημιουργοί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δείξουν ένα έργο τους σε ένα ευρύ φάσμα κοινού.
Τα έργα-εξώφυλλα είναι συνδεδεμένα με την επικαιρότητα, γεγονός που δίνει μία αμεσότητα στην «ανάγνωσή» τους. Ανεξάρτητα από τα κριτήρια επιλογής των έργων αυτών, η ATHENS VOICE προσφέρει ένα αλφάβητο ενδεικτικό για την τέχνη τού σήμερα. Όσο για το δεύτερο –σημαντικό– βήμα, τα πρωτότυπα έργα των εξωφύλλων παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην καθιερωμένη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, φέρνοντας τους αναγνώστες ακόμα πιο κοντά στην τέχνη, μέσα σε ένα χώρο που αναπνέει τέχνη. Από εδώ και πέρα η συμμετοχή και η μέθεξη είναι στο χέρι του καθένα.
Η ATHENS VOICE με τα εξώφυλλά της κάνει την προσβασιμότητα στην τέχνη πραγματικότητα, δίνοντας ένα εικαστικό ερέθισμα στην καθημερινότητα των αναγνωστών της. Η τέχνη γίνεται πρώτη είδηση.
O Αλέξανδρος Ι. Στάνας είναι γενικός διευθυντής της ART-ATHINA & σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού “Highlights”
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Οι αναγνώστες βιβλίων είναι μεγαλούτσικοι σε ηλικία, κι όσο πάνε μεγαλώνουν κι άλλο: το 1/3 των ανθρώπων που αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία στις αγγλόφωνες χώρες είναι άνω των 60 ετών.
Ένας συλλογικός τόμος για τη σχέση των δύο τεχνών και τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστούν και συγκροτούν τον χώρο
Το μυθιστόρημα της Freida McFadden, «Η ώρα της καταιγίδας» (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου
Ποιοι είναι οι «γεωεπιχειρηματίες» και πώς η δύναμή τους αλλάζει τους κανόνες της παγκόσμιας πολιτικής;
Η υποψήφια για Booker και Pulitzer συγγραφέας στο «Ολύμπιον»
To μυθιστόρημα της Brigitte Reimann «Αδέρφια» (μετάφραση-επίμετρο Μαρία Μαντή) κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής μιλά για το νέο του βιβλίο «Αντί καληνύχτας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books
H σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.