- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μαγεία & περιπέτεια
Mια εφηβική σειρά βιβλίων με μπόλικη περιπέτεια, σασπένς, μάγους και μεταφυσικά ή μυθολογικά στοιχεία.
Στο πρώτο του μυθιστόρημα «Εκλεκτός κι ευλογημένος - Η προφητεία» (εκδ. NovelBooks), ο Jason Arkle τόλμησε να κινηθεί σε ένα λογοτεχνικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχει καμία παράδοση στην Ελλάδα: μια εφηβική σειρά βιβλίων με μπόλικη περιπέτεια, σασπένς, μάγους και μεταφυσικά ή μυθολογικά στοιχεία. Το τελικό αποτέλεσμα δεν το έβγαλε χαμένο. Τον βοήθησαν, όπως λέει κι ο ίδιος, οι εικόνες που έχει από τις δύο πατρίδες του – γεννήθηκε στη Γλασκώβη, από Σκοτσέζα μητέρα κι Έλληνα πατέρα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον χώρο των ΜΜΕ. Η «Προφητεία» είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Εκλεκτός κι ευλογημένος» με στόρι που θέλει ένα δεκαπεντάχρονο, τον Τρίσταν Μπάπτιστα, να ανακαλύπτει πως οι τσιγγάνοι της φυλής του είναι ευλογημένοι με το χάρισμα της μαγείας και πως ο ίδιος σχετίζεται με την προφητεία που άλλαξε τις ζωές ανθρώπων. Τα υπόλοιπα μας τα εξηγεί ο ίδιος.
H πρώτη σπίθα της έμπνευσης και πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το μυθιστόρημα σας; Βασικό ρόλο έπαιξαν οι εικόνες που έχω από Σκοτία και Ελλάδα, καθώς και η πλούσια μυθολογία και λαογραφία τους. Ο πραγματικός χρόνος συγγραφής του θα ήταν μικρότερος, αλλά λόγω φόρτου εργασίας μού πήρε 2 χρόνια περίπου. Θυμάμαι να λέω στους φίλους μου: «Έχω όλη την ιστορία στο μυαλό μου ξεκάθαρα! Μακάρι να μπορούσα να τη μεταφέρω με μια κίνηση στο χαρτί γιατί, ενώ τη βλέπω μπροστά μου, δεν έχω τον χρόνο να τη γράψω». Συνήθως δούλευα νύχτα – έχει τους λιγότερους αντιπερισπασμούς και εκτός αυτού κρύβει ένα μυστήριο που είναι σημαντικό για το αντικείμενο του μυθιστορήματος.
Τα έντονα μεταφυσικά στοιχεία –βλ. Πήγασος, Θεός του Ήλιου– ανήκουν στη λίστα με τα αγαπημένα σας; Ναι, είναι στη λίστα. Πολλοί έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για το πώς δημιουργήθηκαν οι θρύλοι ή τι οδήγησε τους ανθρώπους στο κυνήγι των μαγισσών, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει τι σκεφτόντουσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν πιστέψανε στο δωδεκάθεο ή οι Κέλτες στον Lugh και την Dagda. Όταν περπατάω σε αρχαία μνημεία προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν να ζει κανείς εκείνη την εποχή, όχι μόνο ως βασιλιάς αλλά και ως απλός άνθρωπος. Αυτό είναι που με γοητεύει, η φαντασία που είχαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Όλα τα μεταφυσικά στοιχεία που χρησιμοποίησα στο βιβλίο έχουν αναφερθεί στην Ιστορία, κάποια υπάρχουν και σήμερα (όπως το καταραμένο διαμάντι Hope).Θεωρώ ότι είναι ωραίο να ταξιδεύεις με μια ιστορία η οποία περιπλέκεται με την πραγματικότητα.
Ο πρώτος άνθρωπος που δείξατε το γραπτό σας τι σας είπε; Ολοκληρωμένο, το είδε μια καλή μου φίλη που δεν είχε ξαναδιαβάσει βιβλίο στη ζωή της. Το διάβαζε με κάθε ευκαιρία στο σπίτι, στο μετρό κι όταν το τελείωσε με ρώτησε πότε θα γράψω το επόμενο. Θυμάμαι ακόμα την απάντησή της όταν της είπα το καλοκαίρι και γελάω. «Κι εγώ τώρα τι θα διαβάσω;». Και αυτή είναι η επιβράβευσή μου, με το τέλος του βιβλίου να με ρωτάνε για το επόμενο. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.