Βιβλιο

Book News 19-26/2

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20133-49745.jpg

Παρουσίαση

Η ζωή και τίποτ’ άλλο

n

«Μια φορά με είχε ρωτήσει η Νίτσα. Τότε με τη βροχή. Που ’χαμε κρυφτεί κάτω από τα δέντρα κι ύστερα μουσκεμένοι βρεθήκαμε στην παλιά αποθήκη και κάναμε έρωτα μέχρι το πρωί. Με ρώτησε, τώρα το θυμάμαι καλά: “Αλήθεια, μπορείς ν’ αγαπήσεις, Βασίλη;” Δεν της είχα απαντήσει. Δεν ήξερα τι σημαίνει αγάπη. Ο έρωτας δεν είναι αγάπη. Η αγάπη είναι έρωτας. Δεν ήξερα. Βαριόμουν να σκεφτώ τόσο δύσκολα πράγματα. Το μόνο σίγουρο πως αγάπη είναι το φως και ο αέρας της ζωής που όλα τα γεννάει. Τ’ άλλα άσ’ τα να τα βρουν οι σοφοί και τα βιβλία τους...»

Οι Εκδόσεις της Εστίας και ο Πολυχώρος Booze μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Κακάρογλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ηλίας Κανέλλης, δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού «the books’ journal», και ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γιώτα Φέστα και Γιώργος Χριστοδούλου. Μουσική επένδυση: Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), Μαριλένα Δωρή (φλάουτο).

Δευτέρα 20/2, 19.30, Booze, Κολοκοτρώνη 57, 210 3240.944


Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2011

Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Τ ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2011, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2010, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης από το «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. Το Βραβείο απόδοσης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Άρη Μπερλή για τη μετάφραση του έργου με τίτλο «Βενετία» της Τζαν Μόρις, εκδόσεις Πάπυρος. Το βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά απονέμεται ομόφωνα στον Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη για τη μετάφραση του έργου με τίτλο «Ιλιάς» του Ομήρου, εκδόσεις Αγρα. Το βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στους Peter Jeffreys για τη μετάφραση του έργου «Selected Prose Works» του Κ.Π.Καβάφη, εκδόσεις University of Michigan Press, και στην Carmen Vilela για τη μετάφραση του έργου «Relatos de Siros» του Εμμ. Ροϊδη, εκδόσεις Universidad de Sevilla.


2012, Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου

n

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Έτσι το ΕΚΕΒΙ μας προσκαλεί σε συνέντευξη Τύπουμε θέμα: «2012, Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου - Επέτειος για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του». Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Ζωή Καζαζάκη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ), Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια ΕΚΕΒΙ, Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Ελένη Τζανετάκου-Τζινιέρη, διευθύντρια Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Σπάρτης (Αρχείο Ν. Βρεττάκου), Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου για τον Ν. Βρεττάκο, Αναστασία Λαμπρία, εκδόσεις Ποταμός (επετειακές εκδόσεις του Έτους).

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο γιος του ποιητή, σκηνοθέτης Κώστας Βρεττάκος. Δευτέρα 20/2, στις 12.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ, Αθ. Διάκου 4, στάση ΜΕΤΡΟ «Ακρόπολη», Αθήνα. Θυμόμαστε τον Νίκο Καζαντζάκη Στα πλαίσια του Κύκλου Μνήμης και Τιμής που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου], με αφορμή τη συμπλήρωση 129 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα και 8 χρόνων από το θάνατο της συζύγου του Ελένης Ν. Καζαντζάκη, ιδρύτριας του ιστορικού εκδοτικού οίκου των Αθηνών, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ημερίδα με θέμα «Το έργο και η προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη», μια συνδιοργάνωση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) και των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου].

Σάββατο, 18/2, αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της ΕΕΛ, Γενναδίου 8 & Ακαδημίας, 10.30 π.μ., είσοδος ελεύθερη. Όσοι ήδη αγαπούν τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης Καζαντζάκη, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να τα γνωρίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να τα αποκτήσουν με έκπτωση λιανικής 50%. Η προσφορά ισχύει μόνο για τη Δευτέρα 20/2 (9.30-17.00) για όλους τους τίτλους και προϋποθέτει παραλαβή από την έδρα των εκδόσεων, Χ. Τρικούπη 116, 210 3642.829


Ο ψηφιακός πολιτισμός στην εποχή της κρίσης Ταυτότητες, αγορές και αντιστάσεις

n

Καθημερινά συμμετέχουμε σε διαφορετικά ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα και μέσα από αυτά παρακολουθούμε τις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, τοποθετούμαστε και διαμορφώνουμε μορφές αντίστασης. Ταυτόχρονα, τα αναρίθμητα και συνεχώς εξελισσόμενα ψηφιακά δίκτυα φέρνουν στην επιφάνεια νέες μορφές πολιτισμού, οικονομίας και αξίας, νέους τρόπους οικειοποίησης και εκμετάλλευσης που ταιριάζουν στο νέο ρευστό και άυλο χώρο. Ποια είναι η θέση μας σε αυτά, ποιες είναι οι συνδέσεις ανάμεσα στα δίκτυα επικοινωνίας και στους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς κόμβους και πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες συσχετίζονται με την παγκόσμια κρίση; Στόχος της συζήτησης είναι να αναζητηθούν απαντήσεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις και τακτικές χρήσης που προκύπτουν από τη διερεύνηση των δομών της σύγχρονης παραγωγής αξιών και επικοινωνίας. Μήπως, αν σκεφτούμε διαφορετικά, οι δομές λειτουργήσουν κι αυτές διαφορετικά; Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο του Το Talk Forward, που αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων.

Τρίτη 21/2, 19.00, η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.


Άλλη λογική - Για μια επανάσταση δημιουργικότητας

n

Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του sir Ken Robinson διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων». Τι υποστηρίζει ο συγγραφέας; Αν δεν είσαι προετοιμασμένος να κάνεις λάθος, δεν θα σκεφτείς ποτέ κάτι πρωτότυπο, και μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση, τα περισσότερα παιδιά έχουν χάσει αυτή την ικανότητα. Όμως, η δημιουργικότητα είναι το σπουδαιότερο δώρημα της ανθρώπινης ευφυΐας και όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν διαθέτουν ολωσδιόλου δημιουργικές ικανότητες... Ένα βιβλίο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά τον εαυτό μας και να φερόμαστε διαφορετικά μεταξύ μας. Τετάρτη 22/2, 12.00, Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου


Εκπαίδευση και μετανάστευση

n

Τα τελευταία 20 χρόνιασ στο ελληνικό σχολείο φοίτησαν παιδιά που δεν ήξεραν καθόλου την ελληνική γλώσσα, πάρα πολλά από αυτά αποφοίτησαν, αρκετά αρίστευσαν και πολλά μπήκαν στη διαδικασία της παραγωγής ή συνέχισαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήταν έτοιμο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μέχρι τώρα εμπειρία από τη συμμετοχή των μεταναστών στη μαθησιακή διαδικασία ώστε να βελτιώσουμε τις εκπαιδευτικές μας δομές; Εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τα ζητήματα που έθεσε στα ελληνικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα η έλευση μεταναστών, σε μια συζήτηση για τις ποικίλες όψεις της μαζικής εισαγωγής νεαρών μεταναστών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας μας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο θεματικό κύκλο «Εμείς και οι Άλλοι - Εμείς ως Άλλοι», που έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Ομιλητές: Αντώνης Κόντης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς & του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, διευθύντρια στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, Άννα Φραγκουδάκη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Χοντολίδου, επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Παιδαγωγικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Τετάρτη 22/2, 19.00, Μικρή Σκηνή, είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.


Ανακαλύπτοντας το Βυζάντιο στις Βόρειες χώρες

n

Γνωρίζετε ότι οι πρώτες επαφές ανάμεσα στη Σκανδιναβία και το Βυζάντιο ξεκινούν ήδη τον 9ο αι., όταν οι Βυζαντινοί στρατολογούσαν άνδρες από τον Βορρά για τους πολέμους και την αυτοκρατορική φρουρά των Βαράγγων; Χάρη στην έντονη εμπορική, και όχι μόνο, δραστηριότητα που αναπτύχθηκε μέσω Ρωσίας, τα βυζαντινά προϊόντα, ενδύματα, νομίσματα και άλλα είδη έφτασαν στον Βορρά της Ευρώπης και άσκησαν πολιτισμικές επιδράσεις. Ορισμένοι μελετητές μάλιστα ισχυρίζονται ότι μεμονωμένοι Βυζαντινοί καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τις βόρειες χώρες κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας και εργάστηκαν εκεί, με αποτέλεσμα έργα τους, κατά κανόνα τοιχογραφίες, να σώζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορα μοναστήρια του σκανδιναβικού χώρου. Σχετικά με τις πολιτισμικές επιρροές μεταξύ Σκανδιναβίας και Βυζαντίου θα μας μιλήσει στη διάλεξή του ο Karsten Fledelius (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Μελετών της Δανίας και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών), προσκεκλημένος της Πρεσβείας της Δανίας και του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου. Η διάλεξη θα δοθεί στο Βυζαντινό Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης «Per Kirkeby - Ένας δημιουργικός διάλογος με τη βυζαντινή τέχνη». Θα ακολουθήσει δεξίωση.

22/2, 19:00, Β. Σοφίας 22, 213 2139.500


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ