- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο θεατρικός σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας όπως στο Θέατρο Επιδαύρου και στο Ηρώδειο
Ο Κώστας Φαρμασώνης ανήκε στην μικρή ομάδα διπλωματούχων Ελλήνων σκηνοθετών θεάτρου
Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού τέκνου του, του σκηνοθέτη Κώστα Φαρμασώνη.
Ο Κώστας Φαρμασώνης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 σε ηλικία 74 ετών. Μαθητής του Ροντήρη, ήταν απόφοιτος της σχολής θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και διπλωματούχος σκηνοθέτης από την Max Reinhardt-Seminar της Βιέννης. Σύμφωνα με τον αείμνηστο Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο Φαρμασώνης ανήκε στην μικρή ομάδα διπλωματούχων Ελλήνων σκηνοθετών θεάτρου.
Απόφοιτος επίσης της Νομικής και της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σκηνοθέτησε στην Αυστρία και στην Ελλάδα πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου: Αριστοφάνη, Σέξπηρ, Γκόγκολ, Μπρεχτ, Ντίρρενματ, Τ. Ουίλιαμς, Σ. Στρατίεβ, Κρόετς, Δ. Βυζάντιο, Μ. Χουρμούζη, Ι.Καμπανέλλη, Β. Ζιώγα, Μποστ, Δ. Κεχαίδη, Γ.Μανιώτη, Στ. Τσιώλη, Α. Δήμου, Ευ. Τριβιζά κ.ά.
Διετέλεσε για 12 χρόνια Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, στο οποίο προσέδωσε ταυτότητα θεάτρου τέχνης. Ειδικά οι σκηνοθεσίες του σε έργα του Μπ. Μπρεχτ χαρακτηρίστηκαν από τον Κ. Γεωργουσόπουλο ως «η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα».
Οι παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ της χώρας ανάμεσα σε αυτά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο.
Από τις πιο πρόσφατες γνωστές παραγωγές του ήταν η θεατροποίηση κειμένων του Ευγένιου Τριβιζά, μια συνεργασία που άφησε εποχή στις σύγχρονες παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
Από την δεκαετία του ’80 έως και σήμερα έχει διδάξει σε άπειρα θεατρικά σεμινάρια του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ήταν παντρεμένος με την Γεωργία Κωστοπούλου και πατέρας τριών παιδιών από αυτόν και από πρότερο γάμο.
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 15:00 στην γενέτειρα του, το Καστρί Κυνουρίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Γιώργος Γάλλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν στη σκοτεινότερη τραγωδία του Σαίξπηρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.