Θεατρο - Οπερα

Θέατρο Αργώ: Κλασικά αριστουργήματα και σπαρακτικοί μονόλογοι

Ηθοποιοί που παίζουν και σκηνοθετούν, σκηνοθέτες που γράφουν και μεταφράζουν, σε τέσσερα έργα τροφή για σκέψ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 890
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ka8e_pempth_kyrie_green
Θέατρο Αργώ: «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκριν» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη / © Πάτροκλος Σκαφιδάς

Θέατρο Αργώ: οι παραστάσεις της σεζόν 2023-24

Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην

Το πολυβραβευμένο αριστούργημα του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» ανεβαίνει τη φετινή χειμερινή σεζόν στο ανακαινισμένο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, εκτός από την επιμέλεια της μουσικής σύνθεσης, μεταφράζει το έργο σε συνεργασία με τον Αμερικανό συγγραφέα μεταφέροντάς το στις ανάγκες του σήμερα. Τον ρόλο του κυρίου Γκρην υποδύεται ο αγαπημένος σε όλους Γιώργος Κωνσταντίνου, ενώ τον ρόλο του Ρος Γκάρντινερ ενσαρκώνει ο Αποστόλης Τότσικας.

Πρόκειται για μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία με θέμα τη μοναξιά και τις σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές γενιές. Ο κύριος Γκρην είναι ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο οποίος μετά τον θάνατο της γυναίκας του κλείνεται στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Ο απομονωμένος ηλικιωμένος δέχεται κάθε Πέμπτη την αναγκαστική, επιβεβλημένη από το δικαστήριο, επίσκεψη ενός νεαρού κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος τον έχει χτυπήσει ελαφρά με το αυτοκίνητο. Μέσα από τις τακτικές επισκέψεις αναδεικνύονται οι συγκρούσεις, αλλά και η σχέση που αναπτύσσεται καθώς οι δύο τους συνδέονται σταδιακά μέσω των προβλημάτων που μοιράζονται.

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο κωμωδία με δραματικές προεκτάσεις, καθώς ο ηλικιωμένος Γκρην και ο νεαρός Ρος θα διανύσουν όλη την ανθρώπινη κατάσταση, από το ξεκαρδιστικό γέλιο ως τα πιο λυτρωτικά δάκρυα. Η σχέση τους θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους. Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση που τους χωρίζει και θα γίνουν –με έναν τρόπο βαθύ και αμετάκλητο– συγγενείς. Σε αυτό το θεατρικό έργο που υμνεί τη διαφορετικότητα, οι δύο μοναχικοί χαρακτήρες συναντιούνται για να οδηγηθούν έξω από το καβούκι τους, προς το φως.

Μια σύγχρονη ιστορία που προτείνει την ανθρώπινη τρυφερότητα ως βασικό όπλο αντίστασης στις θηριωδίες του παρελθόντος και τις αγκυλώσεις του παρόντος. Το «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» είναι το πρώτο έργο του Αμερικανού συγγραφέα. Έκανε την πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη και από τότε έχει παρουσιαστεί σε 40 χώρες με παραπάνω από 400 θεατρικά ανεβάσματα, ενώ έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00, Κεντρική Σκηνή

Ο επιστάτης

o_epistatis
«Ο επιστάτης» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη

Δύο αδέλφια, σημαδεμένα από μια τραγική μοίρα, ζουν σ' ένα δωμάτιο-αποθήκη που ασφυκτιά από το σκουπιδαριό. Εγκλωβισμένοι εκεί καθώς ο ένας βασανίζεται από την ψυχασθένεια και ο άλλος από τα αδιέξοδα του κυνισμού, ξεκινούν ένα παιχνίδι εναλλαγής εξουσίας. Ένα μαρτυρικό βασίλειο όπου ο χρόνος μοιάζει ανέγγιχτος. Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν εισέρχεται ένας νέος ήρωας, πονηρός και μοχθηρός, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τα αδύνατα σημεία τους και θα αρχίζει να παίζει μαζί τους παιχνίδια διάσπασης και συμμαχιών. Ως ανταμοιβή για την ανήθικη αλλά εντυπωσιακά διπλωματική στάση, του θα δεχτεί και από τα δύο αδέλφια, σε ξεχωριστές συναντήσεις, την πρόταση ανάληψης της θέσης του επιστάτη. Και τότε αρχίζει μια άγρια κωμωδία, όπως τη χαρακτήριζε και ο ίδιος ο δημιουργός της Χάρολντ Πίντερ.

Το δωμάτιο-αποθήκη του έργου με όλη την παλιατζούρα θα μπορούσε να είναι η σημερινή Ευρώπη. Ο μάταιος κόσμος, έτσι όπως τον κατάντησαν οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι, οι ανάλγητοι επιχειρηματίες, οι υποκριτές ιερείς και οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Οικονομία, πολιτική, θρησκεία θα παραδώσουν μια ανθρωπότητα-σκουπιδαριό.

Κι αν είναι δύσκολο να τα φανταστούμε όλα αυτά από κωμική σκοπιά, το γέλιο είναι ο μόνος τρόπος να τα ξορκίζουμε. Σε αυτό το έργο η τραγωδία φοράει το σκουφί της κωμωδίας και μας οδηγεί σε ένα τρενάκι του τρόμου χωρίς μηχανοδηγό που ορμάει προς το άγνωστο μέλλον με τρανταχτά γέλια. Στον «Επιστάτη», την άγρια αυτή πολιτική κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ, πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και υπογράφει τη θεατρική διασκευή ο Σωτήρης Χατζάκης, ενώ μαζί του στη σκηνή βρίσκονται οι Αιμιλιανός Σταματάκης και Γιώργος Φριντζήλας στους ρόλους των δύο αδερφών.

Από τις 20 Νοεμβρίου. Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, Κεντρική Σκηνή

Το παλτό

to_palto
«Το παλτό» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου

Πηγή έμπνευσης για μερικούς από τους σπουδαιότερους Ρώσους συγγραφείς και λογοτέχνες, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Μπιελίνσκι, είναι το εμβληματικό έργο του πατέρα της ρωσικής πεζογραφίας Νικολάι Γκόγκολ. Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας του κορυφαίου αυτού διηγήματος, το όνειρο του οποίου δεν είναι μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός και στερείται τα πάντα πιστεύοντας πως η απόκτησή του θα τον κάνει καλύτερο και πιο σημαντικό στην κοινωνία, μια πεποίθηση που τον στοιχειώνει. Σε σκηνοθεσία, διασκευή και ερμηνεία του Θοδωρή Γκόγκου ξετυλίγεται επί σκηνής ένας τραγελαφικός, σπαρακτικός θεατρικός μονόλογος που υμνεί το μεγαλείο της γραφής του συγγραφέα. Μια παράσταση που έρχεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Θέατρο Αργώ.

Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων), Studio Αργώ

Ευτυχία Πρίντζου· Η επιστροφή

ευτυχια_πριντζου
«Ευτυχία Πρίντζου Η επιστροφή» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κονταξή

Μια πραγματική ιστορία για τον εμφύλιο σε ένα νέο θεατρικό κείμενο και σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή, για μια αγωνίστρια που «επιστρέφει» στο σήμερα ώστε να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή μέχρι και την εκτέλεσή της. Στόχος του η μεταφορά επί σκηνής μιας μαύρης σελίδας της ελληνικής ιστορίας, αλλά και η αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από την πορεία μιας νέας γυναίκας ταυτισμένης με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Τον ρόλο της ηρωίδας Ευτυχίας Πρίντζου ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου. Το 1948 μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη παρωδία. Η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του ΕΑΜ, Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό και αγωνιστικό έργο, αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα. Ενώ γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα την τελευταία στιγμή στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους συμπατριώτες της λίγα χρόνια αργότερα.

Από τις 27 Νοεμβρίου.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων) , Studio Αργώ

INFO
Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα. Κρατήσεις: 210 5201684

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ