Θεατρο - Οπερα

Δήμητρα Παπαδήμα ως Πηνελόπη Δέλτα

Η Δήμητρα αντέχει ακόμα μέσα στις ελληνικές σόου μπίζνες...

4679-35218.jpg
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 689
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήμητρα Παπαδήμα © Γιώργος Καλφαμανώλης
© Γιώργος Καλφαμανώλης

«Σίγουρα θέλει αντοχές για να κάνει κάποιος τη δουλειά του ηθοποιού 30 χρόνια και να ζει από αυτό» λέει η Δήμητρα Παπαδήμα, πιο λαμπερή από ποτέ, «αλλά ποια δουλειά δεν απαιτεί γερό στομάχι και ατσάλινο νευρικό σύστημα; Δεν διαθέτω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Συνεχίζω μη ξέροντας τι άλλο να κάνω…»

Πράγμα που δεν είναι ακριβώς έτσι, μια και η Δήμητρα έχει γράψει καμιά δεκαπενταριά βιβλία, μυθιστορήματα τα περισσότερα, με μια ποιητική συλλογή («Εύθραυστη πέτρα», εκδόσεις Ιωλκός) ως πιο πρόσφατη κατάθεσή της. Η συγγραφή και η ποίηση είναι το κερασάκι στην τούρτα, μια και η Δήμητρα τα κάνει αμφότερα με την ίδια αφοσίωση, το ίδιο πείσμα και την ίδια χάρη που παίζει και στο θέατρο. «Ο συνδυασμός συγγραφής-ηθοποιίας είναι αρμονικός», λέει, «έχω αποφασίσει πως τελικά ο ηθοποιός είναι μοναχικός τύπος, όπως κι ο συγγραφέας, κι ας μην αντιμετωπίζεται έτσι. Όταν γράφω, βελτιώνομαι ως ηθοποιός, και όταν παίζω, βελτιώνομαι ως συγγραφέας! Θαύμα!»

Τώρα, ενσαρκώνει την Πηνελόπη Δέλτα στο έργο «Τελευταία συνάντηση», το οποίο έγραψε η αδερφή της, Μαρία Παπαδήμα, για την παράξενη σχέση της Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη. «Με ενδιαφέρει να φέρω τον ρόλο στα μέτρα μου ώστε να είμαι όσο γίνεται πιο αληθινή στην ερμηνεία, να μη με κουκουλώνει ο ρόλος, να τον έχω μέσα μου. Όλοι οι ρόλοι έχουν κάτι το αξιοθαύμαστο και μοναδικό, αρκεί να το βρεις… Φέτος με πολύ κόπο και μια πολύ καλή ομάδα, ανέβασα ένα άπαιχτο έργο για δύο ροκ προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, την Πηνελόπη Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη. Τολμώ να πω μετά την επιτυχία που είχε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, πως είναι ικανή να ξεσηκώσει το κοινό. Να το κάνει να καρδιοχτυπάει επιτέλους. Η Δέλτα υπήρξε μια άπιαστη μορφή που έπασχε από μια ανίατη αρρώστια, η οποία ήταν και η βασική αιτία της όλης πορείας της… η αρρώστια αυτή ονομάζεται κατά τη γνώμη μου “Μητρική ανεπάρκεια”! Και, πίστεψέ με, χτυπάει ύπουλα, και πολύ κόσμο…»

Δήμητρα Παπαδήμα © Γιώργος Καλφαμανώλης
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Συζητάμε για τα παιδιά μας: η κόρη της είναι κούκλα και υπέροχη, είκοσι τριών χρονών, ένα χρόνο μικρότερη από τον μεγάλο μου γιο – έχουμε περάσει καλοκαίρια παρέα στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λαρίσης, με μπάνια στον Αγιόκαμπο και πρόχειρα «μπάρμπεκιου» στην παραλία όσο τα παιδιά μας ήταν μικρά και έπαιζαν μεταξύ τους. Η Δήμητρα ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, που εκτός από ηθοποιός είναι κι αυτός («λίγο…» όπως λέει ο ίδιος) συγγραφέας – τελευταίο βιβλίο του ήταν το αστείο, χιουμοριστικό μυθιστόρημα-έπος, «Έπος της Γκογκολίας». Είναι φίλοι με τον Γιάννη, ήταν πολλά χρόνια παντρεμένοι, και, σύμφωνα με τις φήμες, είναι ακόμα. 

Μου λέει πόσο μισεί το ίντερνετ – το λέει με ένταση, «Το σιχαίνομαι! Έχει αντικαταστήσει τα πάντα!» Δεν θέλει ούτε να ακούει για Γκουγκλ, θυμώνει με το ίνστραγκραμ και με το κινητό τηλέφωνο, ακόμα και με το δικό της. «Θα ήθελα το βιβλίο να είχε τη θέση που του αξίζει στη ζωή μας, και οι καλές παραστάσεις να ξεσηκώνουν το κοινό», λέει στο τέλος, χωρίς παράπονο, γιατί, τι μπορεί να κάνει κανείς τελικά; Το κακόμοιρο το βιβλίο, τουλάχιστον, οδεύει προς εξαφάνιση, το υποψιαζόμαστε όλοι από καιρό. 

Η Δήμητρα… λάμπει, δεν ξέρω πώς να το πω με λίγα λόγια, ούτε καν με πολλά: ο χώρος αλλάζει όταν μπαίνει μέσα η Δήμητρα, ο αέρας αποκτάει άλλη ελαφράδα. Την γνώρισα πριν πάαααααρα πολλά χρόνια, όταν ήταν πολύ νέα και νεραϊδένια, και αυτή την ελαφράδα, αυτή τη νεραΐδοσύνη της, η Δήμητρα δεν την έχασε ποτέ, ούτε πρόκειται να τη χάσει, είναι στοιχείο του χαρακτήρα της, εκφράζεται με τον τρόπο που κινείται, χαμογελάει και στέκεται, σαν μπαλαρίνα, ή για να γυρίσουμε στην αρχή της φράσης, σαν νεράιδα... 


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Τελευταία συνάντηση: Πηνελόπη Δέλτα - Ίων Δραγούμης» που πρωταγωνιστεί η Δήμητρα Παπαδήμα στο Guide της Athens Voice.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ