Θεατρο - Οπερα

Οι πρώτες ελληνικές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών

Xρήστος Θεοδωρίδης, Stand Up Comedy, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σίμος Κακάλας

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355678-737056.jpg
Marilena Stafylidou

Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων

Χρήστος Θεοδωρίδης

Η Σφαγή των Παρισίων του Κρίστοφερ Μάρλοου

Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει στην Πειραιώς 260, με μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περσινού προγράμματος. Ο ομάδα Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, προσέγγισε το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου με φρέσκια ματιά, αποκαλύπτοντας μέσα από την έντονη σκηνική δράση την ποίηση του τόσο ιδιαίτερου αυτού κειμένου. Η Σφαγή των Παρισίων θεωρείται μέχρι σήμερα το πιο προβληματικό έργο του Μάρλοου, σε βαθμό που να αμφισβητείται η πατρότητά του και να εκλαμβάνεται συχνά ως συρραφή αφηγήσεων των ηθοποιών της εποχής. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης αναδεικνύει την ταχύτητα της πλοκής και την σχεδόν κινηματογραφική πλοκή, δημιουργώντας μία σφιχτή δομή και μία καταιγιστική σκηνική δράση. Ένα σύνολο 10 ηθοποιών αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τους 45 ρόλους του έργου, μαζί με ένα πλήθος εθελοντών ηθοποιών. Ο χώρος Δ της Πειραιώς 260 διαμορφώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο για τις ανάγκες της παράστασης, δημιουργώντας μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, με έντονη κίνηση και μουσική.

Ο Ντένης Μακρής και ο Γιώργος Χριστοδούλου μιλάνε για την παράσταση

Η Σφαγή των Παρισίων (πιθανολογείται ότι γράφτηκε το 1592), παρακολουθεί τα γεγονότα από τον γάμο της της καθολικής Μαργαρίτας Βαλουά με τον προτεστάντη Ερρίκο της Ναβάρρας, μέχρι την ανάληψη του βασιλικού αξιώματος από τον Ερρίκο. Ο γάμος γίνεται στο Παρίσι, εν μέσω θρησκευτικών πολέμων και καταλήγει στην παροιμιώδη σφαγή της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ενώ χιλιάδες κόσμου έχουν συρρεύσει στο Παρίσι για τη γιορτή του γάμου, το ίδιο βράδυ με εντολή του ορκισμένου εχθρού των προτεσταντών Δούκα του Γκιζ, οι καμπάνες της εκκλησίας του Σαιν Ζερμαίν σημαίνουν την εκκίνηση της σφαγής 3000 περίπου προτεσταντών Ουγενότων από Καθολικούς. Αφού σφαγιάζονται οι Ουγενότοι ηγέτες, με τη συμμετοχή και του απλού καθολικού λαού, η σφαγή εξαπλώνεται σε όλους τους Ουγενότους καλεσμένους, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Το Παρίσι βάφεται με αίμα σε μία νύχτα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας

Δραματουργική επεξεργασία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, Χρήστος Θεοδωρίδης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης

Χορογραφία: Ξένια Θεμελή

Σκηνογραφία-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ξένια Θεμελή, Γιώργος Κισσανδράκης, Ντένης Μακρής, Μαρία Μπαγανά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Σαμψών Φύτρος, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Χριστοδούλου

Πληροφορίες: 1-4 Ιουνίου 2017, 21:00, Πειραιώς 260, Χώρος Δ. Διάρκεια: 100 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 20€ - 25€, 12€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ)


Stand Up Comedy

Summer Comedy Party

Stand up comedy, improv comedy και ό,τι άλλο προκύψει! Οι δημοφιλείς κωμικοί Λάμπρος Φισφής και Γιώργος Χατζηπαύλου, παρουσιάζουν μία βραδιά γεμάτη γέλιο, στον Κήπο της Πειραιώς 260, που φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα τέτοιο θέαμα.

Ο Λάμπρος Φισφής μιλάει για την παράσταση 

Στο πρώτο μέρος της παράστασης μεταφερόμαστε σε ένα comedy club από το οποίο θα παρελάσουν μερικοί από τους καλύτερους stand up κωμικούς που έχει να επιδείξει η Ελλάδα, τους Δημήτρη Μακαλιά, Γιάννη Σαρακατσάνη, Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Ζήση Ρούμπο, Γιώργο Αγγελόπουλο και Αριστοτέλη Ρήγα. Στο δεύτερο μέρος τη σκηνή γεμίζει η ομάδα του Κωμικού Μπουμ, που προσκαλεί το κοινό να συν-δημιουργήσουν μια αυτοσχεδιαστική παράσταση χωρίς σενάριο, χωρίς πρόβες και χωρίς ντροπή.

Ερμηνεύουν: Λάμπρος Φισφής, Γιώργος Χατζηπαύλου, Δημήτρης Μακαλιάς, Γιάννης Σαρακατσάνης, Βύρωνας Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Αριστοτέλης Ρήγας

Πληροφορίες: 5 Ιουνίου, 22:00, Πειραιώς 260, Κήπος. Διάρκεια: 90’. Τιμές εισιτηρίων: 13€ (Κανονικό), 8€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)


Ευριπίδης Λασκαρίδης - OSMOSIS

«Τιτάνες»

Βραβευμένος με το Pina Bausch Fellowship το 2016 και έχοντας κερδίσει για τους Τιτάνες την τιμητική υποστήριξη από το πρόγραμμα New Settings του Ιδρύματος HERMES, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης καταθέτει τη ματιά του πάνω στη φύση της αποτυχίας.

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μιλάει για την παράσταση 

Δύο μοναχικά πλάσματα, φιγούρες παράξενες που ζουν ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, παίζουν με τα υλικά του κόσμου, με τα μικρά και τα μεγάλα, με τα φώτα των άστρων, κινούνται σε έναν απροσδιόριστο τόπο, σε ένα σύμπαν οικείο και ταυτόχρονα άγνωστο. Ο Λασκαρίδης δημιουργεί μία νέα γλώσσα σκηνικής έκφρασης, έναν νέο τρόπο για να πει τα πράγματα διαφορετικά. Οι Τιτάνες αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού και ενός άμωμου κόσμου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, χορογραφία & σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος

Πληροφορίες: 6 - 8 Ιουνίου, 21:00, Πειραιώς 260, Χώρος Ε. Διάρκεια: 50΄. Τιμές εισιτηρίων: 20€ - 25€, 12€ (Φοιτητικό), 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)


Σίμος Κακάλας - Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

«Greek Freak / all star game»

Ο Σίμος Κακάλας καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος, το βαριετέ, παρουσιάζοντας το αυτοσαρκαστικό, αυτοαναφορικό βαριετέ Greek Freak / all star game. Πρωταγωνιστής είναι ένας χορός σεσημασμένων καλλιτεχνών, καταδικασμένων από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Διαδικτύου να βρίσκονται ισοβίως επί σκηνής, με την υποχρέωση να παράγουν συνεχώς άρτια καλλιτεχνικά προϊόντα, να διασκεδάζουν και να γοητεύουν κοινό και κριτικούς.

Μέσα τους βαθιά ξέρουν ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, τους περιμένει ο καλλιτεχνικός Καιάδας του καλοκαιριού, η πείνα και ο θάνατος. Πλειάδα προσωπικοτήτων θα τους συντρέξει στη μάταιη αυτή προσπάθεια να αποδείξουν ότι ακόμα συνεχίζουν να δημιουργούν. Θα υπάρξει άραγε ένας από μηχανής θεός που θα τους γλιτώσει από το θέαμα που είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν;

Ο Σίμος Κακάλας μιλάει για την παράσταση

Στο Greek Freak / all star game, μέσω της κωμωδίας ο θίασος κάνει ένα καυστικό σχόλιο για τη σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Η παράσταση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του καλλιτέχνη τόσο με το γέλιο, όσο και με το κοινό, προκαλώντας τα όρια ανοχής της κοινωνίας, που επιμένει να προσκολλάται στο ένδοξο παρελθόν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Σύνθεση: Σίμος Κακάλας 

Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης 

Κοστούμια: Claire Bracewell 

Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Jonathan Becker

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης

Χορογραφίες Φωκάς Ευαγγελινός

Ερμηνεύουν: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Guest Star: Κλέων Γρηγοριάδης, Έλενα Μαυρίδου

Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, πλήκτρα, μεταλλόφωνο), Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρες), Αντώνης Αρβανίτης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ρόλη Γιαμοπούλου (τύμπανα)

Πληροφορίες:12 - 14 Ιουνίου, 21:00, Θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίων: 15€-25€ (Κανονικό), 10-20€ (φοιτητικό), 10€ (A.μεΑ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ