Θεατρο - Οπερα

Πώς επικοινωνούμε μια παράσταση; Στο «Δωμάτιο» θα μάθουμε τον τρόπο

Επικοινωνία, μία πράξη θεατρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324995-670278.jpg

Θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, έκθεση βιβλίου/φωτογραφίας και οποιοδήποτε άλλο πολιτιστικό γεγονός χρειάζονται μια στοχευμένη επικοινωνία, προκειμένου οι καλλιτέχνες να «συναντηθούν» με τους εν δυνάμει θεατές τους. Όσο σημαντική είναι μία παράσταση ως καλλιτεχνικό γεγονός άλλο τόσο σημαντική είναι και η επικοινωνία της. Για την ακρίβεια, η επικοινωνία μιας παράστασης συνιστά και αυτή μία πράξη θεατρική.

Το πολυσυλλεκτικό αυτό σεμινάριο φωτίζει όλα τα δομικά στοιχεία της διαδικασίας της επικοινωνίας και εξηγεί με πρακτικά παραδείγματα πώς αυτά οφείλουν να αλληλεπιδρούν με τα δομικά στοιχεία μιας παράστασης: η αφίσα, οι φωτογραφίες, το trailer, το δελτίο τύπου, η επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, οι συνεντεύξεις αντιμετωπίζονται ως θεατρικοί καθρέφτες του ίδιου του έργου οδηγώντας σε μία σφαιρική προσέγγιση.

Ο τρόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου αντλεί στοιχεία από το θέατρο και τη μουσική. Παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο μελέτες περιπτώσεων (case studies) πετυχημένης επικοινωνίας παραστάσεων και αναλύεται ο τρόπος σκέψης και ο σχεδιασμός πίσω από αυτές. Ο δε χώρος διεξαγωγής των συναντήσεων εξυπηρετεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του σεμιναρίου: η αμιγώς μουσικο-θεατρική συνθήκη (σκηνή, καρέκλες θεατών, πιάνο) προτείνει την επικοινωνία ως σκηνοθεσία. Με άλλα λόγια, ως το βλέμμα του καλλιτέχνη πάνω στο έργο του, το οποίο και οφείλει να είναι ειλικρινές. Ιδιαίτερα σήμερα, την εποχή της κρίσης, υπάρχει ανάγκη και χώρος για τη δημιουργία ενός προσωπικού δρόμου στον τομέα της Τέχνης. Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια πρόταση για τη δημιουργία δομών όπου ο καλλιτέχνης συνδέεται με το έργο του και συνακόλουθα με το κοινό του.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε όλους όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την επικοινωνία μιας παράστασης: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, θεατρικούς παραγωγούς, μουσικούς, καλλιτεχνικές ομάδες. Επίσης, σε σπουδαστές και αποφοίτους τμημάτων  ΜΜΕ, Πολιτισμού, Θεατρικών Σπουδών, Επικοινωνίας, Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτιστικής Διαχείρισης.

«H επικοινωνία μιας παράστασης»

Σεμινάριο Επικοινωνίας στο «Δωμάτιο» με τον Μελαχρινό Βελέντζα.

Συνολική διάρκεια: 3 μήνες (3 ώρες την εβδομάδα - 12 συναντήσεις)

Έναρξη: Οκτώβριος

Χώρος διεξαγωγής: «Δωμάτιο» ( Γ’ Σεπτεμβρίου & Σολωμού 55). Το εν λόγω σεμινάριο εγκαινιάζει τη λειτουργία αυτού του εικαστικού χώρου.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή και το κόστος: 6977773875

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο melachrinos.velentzas@gmail.com.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του σεμιναρίου την Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ