- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υρώ Μανέ: Ο Συµβολαιογράφος
«Μη χάσεις την Υρώ Μανέ στο µονόλογο “Ο Συµβολαιογράφος” του Νίκου Βασιλειάδη»
Κυκλοφόρησε στην πόλη από στόµα σε στόµα: «Μη χάσεις την Υρώ Μανέ στο µονόλογο “Ο Συµβολαιογράφος” του Νίκου Βασιλειάδη». Η φήµη αποδείχτηκε πως είχε βάση.
Το κείµενο, σπαρταριστό, σε µαλλιαρή καθαρεύουσα, πραγµατεύεται τη στερηµένη (και σεξουαλικά) ζωή µιας χήρας στην ελληνική επαρχία, που ανατρέπεται όταν εµφανίζεται στη ζωή της ο «προσοντούχος» µέλλοντας σύζυγος της κόρης της –«Πολλά ελέγοντο περί του φαινοµένου αυτού, πως δήθεν του έφτανε µέχρι τον αφαλό, πως τάχα του ’βγαινε από πάνω από το παντελόνι σε στιγµές µερακλώµατος και άλλα πολλά»–, ιδιοκτήτης του υποδηµατοποιείου «Το συµβόλαιον». Ο Γιώργος Καραµίχος µε την Εµµανουέλα Αλεξίου διασκεύασαν το διήγηµα – ο πρώτος το σκηνοθέτησε µε κέφι, προβάλλοντας ήθος εποχής έστω και µε κάποιες, περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, µελοδραµατικές πινελιές (κυρίως µε τη χρήση της µουσικής) και σ’ ένα σκηνικό (Χριστίνα Κωστέα) που δεν βοηθούσε ιδιαίτερα στη δηµιουργία κλίµατος. Η Υρώ Μανέ, τώρα. Αξίζει συγχαρητηρίων για τον τρόπο που ισορρόπησε µεταξύ δραµατικών και κωµικών στοιχείων, χωρίς στιγµή να εκπέσει στην υπερβολή. Ήταν εξαιρετική. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτηµα που πρέπει να καταθέσω. «Προπαγανδίζοντας» την παράσταση, πριν καν τη δω, πως πρέπει να έχει ενδιαφέρον, πολλοί (θεατρόφιλοι) γνωστοί και φίλοι στραβοµουτσούνιασαν στο άκουσµα του ονόµατός της, (κυρίως) λόγω της πρωθύστερης θεατρικής εµφάνισης. ∆ίκιο ή άδικο; Μοιρασµένο. Εδώ πάντως είναι η ευκαιρία να συνειδητοποιήσει κανείς (ανοίγοντας το µυαλό του) πως το ταλέντο για να ανθίσει θέλει τις κατάλληλες συνθήκες και πως δεν πρέπει ως θεατές να κουβαλάµε στεγανά. Όσοι τη δουν οφείλουν, λογικά, να της αναγνωρίσουν το ταλέντο της. Το πώς θα το αξιοποιήσει στο µέλλον αυτό είναι δικό της θέµα. Πάντως την παρακαταθήκη της την έκανε.
Νέο Ελληνικό Θέατρο, Σπ. Τρικούπη 34, 210 8253.489. Ως 3/4.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.