- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι «Δύο Θεοί» είναι η θεατρική παράσταση της σεζόν. Είναι το εξωφρενικό εργόχειρο που «κέντησε» ο συγγραφέας του Λένος Χρηστίδης πριν 12 χρόνια και τώρα ξανανέβηκε στο Studio Μαυρομιχάλη. Είναι η ιστορία δύο φυλακισμένων που μέσα σε μια στιγμή θα ελευθερωθούν – για πάντα. Είναι το τέλος του κόσμου σε τέσσερις πράξεις. Βραβεύτηκε με το βραβείο «Κουν» ελληνικού θεατρικού έργου και πρωτοπαρουσιάστηκε το ’99 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Σήμερα, αυτό το μοντέρνο και επίκαιρο έργο με το περιπετειώδες, σουρεαλιστικό και παιχνιδιάρικο πνεύμα ανέβηκε σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και στην οδό Μαυρομιχάλη γίνεται προσκύνημα. Ο Λένος δεν έχει τον Θεό του! Μια παράσταση με πολλή μουσική, θεατρικές και λογοτεχνικές αναφορές. Μότσαρτ και Pistols. Νίτσε και Πασκάλ. Η Α.V. ζήτησε από το συγγραφέα του να εξηγήσει πώς έγραψε το έργο και να μας δείξει μια σελίδα από τις σημειώσεις του.
Λένο, πώς γράφτηκαν οι «Δύο Θεοί»;
«Έλα, ντε. Δεκαπέντε χρόνια πριν (παλιά παλιά, που είχαμε μαλλιά) συζητούσα με το συγγενή μου Μ.Χ. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδος μας) που όσο να ’ναι κάτι ξέρει από θέατρο, και μου εξέφραζε την απορία και το δέος του για τη διάσωση των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Σώθηκαν 31, τις έσωσαν οι Αλεξανδρινοί, γιατί έσωσαν αυτές κι όχι άλλες, ποιες ήταν οι άλλες που όταν οι διάσημες τώρα τραγωδίες έπαιρναν τα δευτερότριτα βραβεία αυτές σήκωναν την κούπα; Σε δύο αεροπλάνα προς και από την Αγγλία κι ένα τρένο για Σκοτία, η αρχική αυτή ιδέα πήρε τη μορφή τεσσάρων πράξεων θεατρικού γίγνεσθαι, τοποθετημένου σε μια εφιαλτική πραγματικότητα του απώτερου μέλλοντος. Βασισμένο σε δυο φίλους, τον Μάκη και τον Μανώλη, και σκηνοθετημένο απ’ τον Βαγγέλη (τα πλήρη στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδος μας) το έργο ανέβηκε, κατέβηκε και –ανεξήγητα– βραβεύτηκε. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το μωρό του Φρανκενστάιν ξαναζεί. It’s alive! Το χειρότερο είναι ότι το μέλλον του αρχίζει και μας μοιάζει. Ή μάλλον αρχίζουμε και του μοιάζουμε εμείς. Τρέχα γύρευε» -Λ.Χ.
Info
STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453.330. Κείμενο του Λένου Χρηστίδη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, Σκην. - Κοστ.: Γιώργος Ζιάκας, μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης, φωτισμοί - βίντεο: Στέφανος Κοπανάκης, παίζουν: Γιώργος Νινιός, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης. Έναρξη 21.15. Κυρ. 19.00 Είσοδος: € 18, φοιτ.,νεαν., άνω των 65 € 14, κάθε Παρασκευή γενική είσοδος € 12. Μέχρι 17/4.
Το βιβλίο του Λ.Χ. «Δύο Θεοί» κυκλοφορεί από τις εκδ. Καστανιώτης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκοτεινά ανθρώπινα μονοπάτια και αδιέξοδες σχέσεις επί σκηνής
Αυτό που περιμένουμε είναι να δημιουργηθεί και να υποστηριχθεί σοβαρά μια σκηνή για τα εκλεκτά ελληνικά έργα του 20ού αι. Και να ανατεθεί στους καλύτερους συγγραφείς μας να γράψουν νέα.
Μια γυναικεία φιγούρα- σύμβολο, ένας ρόλος-σταθμός και μια νέα θεατρική σκηνή
Η αντιφατική δύναμη της μητρικής αγάπης
Όταν η μάχη για φαγητό οδηγεί σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων
Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στη ζωή και το έργο της Πατρίσια Χάισμιθ
Εξερευνώντας την αγάπη, την εξουσία και την ανθρώπινη ανάγκη για αποδοχή
Ο ξένος δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε…
Ουσιαστική επικοινωνία, συντροφικότητα, τρυφερότητα, οι βασικές ανάγκες που τείνουμε να ξεχνάμε…
Δύο αδελφές, μία παράδοξη ιστορία
Μια διαφορετική κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει για τη ζωή του πρωταγωνιστή
Ο σημαντικός σκηνοθέτης έρχεται στην Ελλάδα με τέσσερις θεατρικούς μονολόγους
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Κοιμώμενος Χαλεπάς- Σάλος Άγιος» στο θέατρο Καλιρρόης
Γιάννης Τσορτέκης και Έλενα Μαυρίδου αναμετρώνται με ένα έργο για την επιθυμία, την κοινωνική ανισότητα, την έλξη και την καταστροφική δύναμη της εξουσίας.
Ένα ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης
Μια μουσική κωμωδία με σαρκοβόρες διαθέσεις
Παραστάσεις που θέτουν ερωτήματα γύρω από την ηθική, την ελευθερία, τη χειραγώγηση και την αυτοδιάθεση
Όταν σβήνουν οι κάμερες μιας τηλεοπτικής εκπομπής...
Iσορροπώντας ανάμεσα στο καυστικό χιούμορ και το βαθύ δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.