- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Re:krete Festival: Χορεύοντας house και πεντοζάλι στα 1.400 μέτρα
Το φεστιβάλ που ενώνει κρητική και ηλεκτρονική μουσική στους πρόποδες του Ψηλορείτη
Re:krete Festival | Κρητική και ηλεκτρονική μουσική ενώνονται την Κυριακή 23 Μαρτίου σε μια μεγάλη γιορτή στο Οροπέδιο της Νίδας.
Κι αν η Κρήτη ήταν μια λέξη, αυτή θα ήταν γλέντι. Με τους λυράρηδες στη σκηνή, τα καραφάκια που χτυπάνε δυνατά στα πλαστικά τραπέζια και τις παρέες που πιάνονται χέρι-χέρι, ώμο-ώμο και χορεύουν κυκλικά. Θα ήταν μια μεγάλη γιορτή σε κάποιο χωριό, σε κάποιο βουνό, σε κάποιο μέρος που μόνο νυχτερινή Αθήνα δεν θυμίζει. Ή μήπως όχι; Ίσως τα beats από τις κονσόλες αντηχούν τελικά πιο καθαρά στον Ψηλορείτη. Το Re:krete Festival έρχεται για να ενώσει την κρητική με την ηλεκτρονική μουσική, να φέρει κοντά τους ήχους της πόλης και της υπαίθρου σε μια συνάντηση για όλους, όλες και όλα που ζουν το τώρα.
Μουσική, φύση, καθαρός αέρας, αναγέννηση: αυτό είναι το Re:krete Festival, η διοργάνωση που ξανασυστήνει την παράδοση με τη σύγχρονη κουλτούρα. Το πρόθεμα «re» χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι καινούριο, κάτι που αλλάζει, που συμβαίνει ξανά, αλλά αυτή τη φορά με τον δικό του τρόπο. Πίσω από την ιδέα βρίσκονται ο Τόλης Mυλωνάς (aka Toli Miller), ο Κωστής Κεφαλογιάννης και η ομάδα KUDURO. Τα άτομα που θέλουν να αποδείξουν πως όταν το παλιό και το νέο συνομιλούν με ειλικρίνεια και σεβασμό, μπορούν να γεννήσουν κάτι απροσδόκητο και ταυτόχρονα συναρπαστικό. Ακόμα και αν πρόκειται για λύρα και λαούτο με house.
Βέβαια, κάποιοι λένε πως τα γλέντια, όλα αυτά τα «παραδοσιακά» είναι για τους φασαίους, άλλοι πως τα rave είναι για τους εναλλακτικούς και όσον αφορά στην τέκνο είναι μια κατηγορία μόνη της. Κι όμως, όλοι αυτοί κάπως θα συνυπάρξουν, θα περάσουν ωραία και θα καταλήξουν στο Οροπέδιο της Νίδας. Εκεί που χρειάζεσαι μπουφάν γιατί τα βουνά είναι ακόμα χιονισμένα, το υψόμετρο φτάνει τα 1.400 μέτρα και το πέρασμα από τα Ανώγεια είναι απαραίτητο. Αυτή είναι η Νίδα, το μέρος που ο μύθος λέει ότι μεγάλωσε ο Δίας, εκεί που το μονοπάτι Ε4 οδηγεί μέχρι το γραφικό χωριό Ζαρό και εκεί που οργανοπαίχτες και DJs θα βρεθούν στην ίδια σκηνή.
Extra info: To Οροπέδιο της Νίδας είναι προστατευόμενο από την UNESCO και ιδανικό σημείο για να δείτε τα αστέρια, λόγω έλλειψης φωτορύπανσης. Επίσης, η προέλευση του ονόµατος σχετίζεται µε τη φράση «στην Ίδη», που σημαίνει «στον Ψηλορείτη».
Για τον Toli Miller και Anthony δεν χρειάζονται πολλές ταμπέλες, δεν είναι ούτε μοντέρνα ούτε νησιωτική μουσική. «Είναι απλά μουσική που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή, σε μια γιορτή που όλοι είναι καλεσμένοι». Αυτή είναι και φιλοσοφία του Γιάγκου Χαιρέτη, του Κρητικού που παίζει Ερωτόκριτο στα ταβερνάκια της Αθήνας και αντιμετωπίζει τη μουσική σαν ένα παιχνίδι δίχως όρια και κανόνες. «Στο οροπέδιο της Νίδας ανοίγεται ένα καινούργιο πεδίο, εκείνο που παίζει με τα σύννεφα, τον ήλιο, το χιόνι και το αρχέγονο πνεύμα των θεών που αναπαύονται πάνω στα βουνά». Εκείνο που για τον Dj Pron θα ενώσει αρμονικά δυο φαινομενικά αντίθετους κόσμους.
Για όσους κατάγεστε από την Κρήτη ή είστε απλώς πιστοί στα γλέντια της, τα Στρατάκια ήδη τα γνωρίζετε, για αυτό και δεν θα λείπουν από το Oροπέδιο της Νίδας. Για τον Γιώργο και τον Νίκο Στρατάκη, το φετινό φεστιβάλ θα είναι μια συνάντηση της σύγχρονης και παραδοσιακής μουσικής, ένα μεγάλο αντάμωμα από το οποίο θα προκύψει μια κοινή γλώσσα. Τα βουνά του Ψηλορείτη θα γίνουν το σημείο αυτής της μουσικής γνωριμίας, όπως λέει και ο Dj Dexx, και κυρίως, το μέρος που θα φέρει πιο κοντά διαφορετικές γενιές, συμπληρώνει η Queen G.
Ντυθείτε ζεστά, βρείτε τα γυαλιά ηλίου, σηκώστε ψηλά τα ποτήρια και δείτε τι σημάνει να χορεύεις house, τέκνο και πεντοζάλι στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Εκεί που ο μύθος θέλει τον Δία να μεγαλώνει, το Re:krete Festival ανακαλύπτει ξανά το νόημα της συνύπαρξης, μέσα από τη μουσική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Νέα εποχή για το θρυλικό συγκρότημα
Όλες οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στη θεματική «Ανατροπές»
Το συγκρότημα του Τζος Χομ κυκλοφορεί το πρώτο του τραγούδι μετά από τρία χρόνια
Ένα τετραήμερο μουσικό mini fest στην αυλή του Black Duck από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου, από την ATHENS VOICE και το VOICE RADIO
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επέστρεψε για μια ακόμη χρονιά στον αγαπημένο αρχαιολογικό χώρο, όπου η Καμεράτα ερμήνευσε την όπερα «Ορφέας και Ευριδίκη» του Γκλουκ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.