- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
O Δημήτρης Μαραμής στην Κίνα
Παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο συμφωνικό έργο του Κονσέρτο για Σαξόφωνο και Ορχήστρα
O Δημήτρης Μαραμής στην Κίνα με το Κονσέρτο για Σαξόφωνο και Ορχήστρα
Μια νέα συμφωνική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, το Κονσέρτο για Σαξόφωνο και Ορχήστρα (Concerto for Alto Saxophone & Orchestra), θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη στο Siming District Mass Culture and Art Activity Center στην πόλη Ξιαμέν (Xiamen) της Κίνας. Αφιερωμένο στον δεξιοτέχνη σαξοφωνίστα Διονύση Ρούσσο, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος ερμηνευτής του στις 5 Ιουλίου 2024, το έργο του γνωστού Έλληνα συνθέτη θα ερμηνεύσουν η Xiamen Philarmonic Orchestra (η φιλαρμονική ορχήστρα της κινεζικής πόλης), υπό τη διεύθυνση του Κορεάτη μαέστρου Jin Hyoun Baek.
Πρόκειται για ένα τριμερές έργο το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από στιγμές λυρικές όσο και από απαιτητικές δεξιοτεχνικές κλιμακώσεις του σαξοφώνου, που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τη συμφωνική ορχήστρα. Γράφτηκε με στόχο να αναδείξει όλη την παλέτα ηχητικών χρωμάτων και τις δυνατότητες του σαξοφώνου, ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς πνευστού μουσικού οργάνου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει μεγάλο εύρος συνθέσεων στο κλασικό ρεπερτόριο, καθώς πρόκειται για ένα νεότερο σε σχέση με τα άλλα μουσικά όργανα της κλασικής συμφωνικής ορχήστρας, αφού το πρώτο σαξόφωνο κατασκευάστηκε το 1840 από το Βέλγο Αντόλφ Σαξ.
Ο συνθέτης χαρακτηρίζει το έργο ως «τρία ερωτικά γράμματα» μιλώντας για «το πάθος και τον αισθησιασμό που πηγάζει από τη μελωδική του γραφή, την ενορχήστρωσή του, τις εναλλαγές και την ανάπτυξη των μουσικών θεμάτων του και φυσικά το ίδιο το ηχόχρωμα του σαξοφώνου».
Ποιος είναι ο Δημήτρης Μαραμής
Ο Δηµήτρης Μαραµής σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music and Drama στη Μεγάλη Βρετανία και στο Αττικό Ωδείο. Έχει συνθέσει την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, ανάθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το 2023, τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021, τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλ Οι Στοιχειωμένοι, ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 και Ερωτόκριτος, ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017.
Έχει συνθέσει μεταξύ άλλων τις Συμφωνικές Ωδές Νάματα και Ιάματα, ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων το 2022 και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821), ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2021.
Πέρα από την Ελλάδα δημιουργίες του έχουν παρουσιαστεί και στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους κι έχει γράψει μουσική για σαράντα τρεις θεατρικές παραστάσεις, καθώς και για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», ένα δίκτυο καλλιτεχνικών δρώμενων που εκτυλίσσονται σε διαφορετικές πόλεις και κοινότητες της Φωκίδας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γενική διευθύντρια της «Αυτοδιαχείρισης», Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου, μιλά στην ATHENS VOICE για τη διοργάνωση, τον σκοπό της και τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών
Στις 25 Οκτωβρίου HAAi και Romy δίνουν παλμό στην Κυριακή μας
Στην επέτειο των 101 χρόνων από τη γέννησή του, ένα έργο που παρέμεινε ανολοκλήρωτο από το 1978 βρίσκει τον δρόμο του προς το κοινό, με έξι τραγούδια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά
Με αφορμή το Έτος Μάνου Χατζιδάκι, μια επιστροφή στον δημόσιο λόγο ενός δημιουργού που αντιμετώπισε την τέχνη ως πράξη πνευματικής αντίστασης
Οι fans ζητούν εδώ και χρόνια από το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια
Ο τραγουδιστής υπερασπίζεται τις υψηλές τιμές των premium θέσεων
Σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη
Ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ένα σκηνικό που ζυγίζει περισσότερα από 200 κιλά και μια metal συναυλία που θέλουν να θυμόμαστε
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε πριν από ακριβώς 101 χρόνια, στις 23 Οκτωβρίου του 1925
Η Apple Corps αναλαμβάνει το έργο-μαμούθ και σχεδιάζει μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στο συγκρότημα
Οι εξομολογήσεις του στην ATHENS VOICE και η πολύπλευρη διαδρομή του σε ένα μεγάλο αφιέρωμα
Η ανάρτησή της στο Instagram
Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση στο Gazarte Roof Stage, η τραγουδοποιός μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τη χαρά τού να αφήνεσαι στη μουσική
Πρεμιέρα στο BBC Radio - Θα περιλαμβάνεται στη deluxe έκδοση του άλμπουμ «Foreign Tongues»
Γένη και γενιές της ψαλτικής τέχνης σήμερα - Από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2026
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.