- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Devendra Banhart: Μια καλοκαιρινή psychedelic folk συναυλία στο ΚΠΙΣΝ
Μουσική βραδιά στο Ξέφωτο με ελεύθερη είσοδο και special guest τους Amalia and the Architects
Η σειρά συναυλιών Parklife του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον Devendra Banhart στο Ξέφωτο, στις 25 Ιουλίου 2024
Καλοκαίρι, παγωτό στο χέρι και συναυλίες κάτω από τα αστέρια. Για μια ακόμα χρόνια, το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει ρυθμό στις διακοπές μας, με μουσικές αποδράσεις στο Ξέφωτο. Γνωρίζουμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανακαλύπτουμε διαφορετικούς ήχους και απολαμβάνουμε ένα free αθηναϊκό καλοκαίρι. Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, ένας από τους βασικούς εκφραστές της psychedelic folk σκηνής, ο Devendra Banhart, επιστρέφει στην πόλη μας μετά από 18 χρόνια -στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του- και υπόσχεται να μας ταξιδέψει στον κόσμο της psychedelic folk.
Λίγα λόγια για τον Devendra Banhart
Γεννήθηκε στο Τέξας, μεγάλωσε στη Βενεζουέλα, εγκατέλειψε τη σχολή Καλών Τεχνών και μετακόμισε στο Παρίσι, εκεί που έδωσε ζωή στη σχέση του με τη μουσική. Ξεκίνησε ανοίγοντας συναυλίες για μικρά, indie rock συγκροτήματα ενώ παράλληλα ηχογραφούσε τραγούδια στην κιθάρα ή στο πιάνο, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγάλα, κάποια σύνθετα, άλλα πιο απλά. Όταν αποφάσισε να επιστρέψει στις ΗΠΑ γνώρισε τον Michael Gira, frontman του θρυλικού συγκροτήματος Swans και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Young God Records. Το 2002 κυκλοφορεί το άλμπουμ του ”Oh Me Oh My“ στην εταιρία του Michael Gira και γίνεται επισήμως ο εκφραστής της freak folk και του λεγόμενου, τότε, κινήματος New Weird America. Ο Banhart έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Anohni & The Johnsons, ο Beck και ο ηθοποιός Gael García Bernal, ενώ άλμπουμ του όπως το Niño Rojo και το Rejoicing in the Hands υπήρξαν indie επιτυχίες που αγαπήθηκαν εξίσου από κοινό και κριτικούς.
Σήμερα, αποτελεί έναν μουσικό που δεν καταστάσεις εύκολα σε μία κατηγορία, χάρη στην εκτενή δισκογραφία του, γεμάτη ψήγματα ambient μουσικής, fuzz rock της δεκαετίας του 1960, new wave της δεκαετίας του 1980 και λατινοαμερικανική tropicália. Ο Devendra Banhart καταφέρνει κάθε φορά με τον δικό του τρόπο, να ενσωματώνει όλους αυτούς τους ήχους σε ένα και μόνο τραγούδι. Πώς να τον περιορίσεις, σε ένα μόνο μουσικό είδος;
Αυτόν τον Ιούλιο, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε live κομμάτια από όλη αυτή την πολύχρωμη, σαν μωσαϊκό δισκογραφία του, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, εντελώς δωρεάν. Θα μας παρουσιάσει τραγούδια από το τελευταίο του άλμπουμ ”Flying Wig“, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και περιλαμβάνει, όπως ο ίδιος δηλώνει, «μερικά νέα τραγούδια απελπισίας, ευγνωμοσύνης, συγχώρεσης και θλίψης». Ένα κουτί συναισθημάτων όπως το χαρακτηρίζει, με όλα όσα συνέβησαν στη μουσική του πορεία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ένα άλμπουμ, όπου τα συνθεσάιζερ εμφανίζονται στην πιο ευαίσθητη πτυχή τους.
Τη βραδιά στο Ξέφωτο θα ολοκληρώσουν οι Amalia & The Architects, το solo project του τραγουδοποιού Amalia. Με indie rock/pop διάθεση, ο Amalia γράφει πρώτα τους στίχους και μετά τη μουσική στα τραγούδια του, κρύβοντας συνήθως λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναφορές. Οι στίχοι και η μουσική του τρέχουν σε δύο αντίθετες μεταξύ τους ταχύτητες, της λύπης και της χαράς, αφήνοντας ερωτηματικά στο ποια θα υπερισχύσει τελικά. «Μουσικά ψάχτηκα πολύ, έχω καμιά φορά ασυμβίβαστα γούστα κι αυτό ίσως δυσκολεύει το να φτάνεις γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα» είχε πει σε συνέντευξη στην ATHENS VOICE. Ο Amalia έχει ακούσει πολύ Nick Cave, Leonard Cohen, Alex Turner και Morrissey και όπως ισχυρίζονται μερικοί, αυτό «βγαίνει προς τα έξω».
Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, δίνουμε ραντεβού στο Ξέφωτο!
Parklife του ΚΠΙΣΝ
Devendra Banhart και Amalia & The Architects
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 στις 19.30
Ξέφωτο, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.