Μουσικη

O Χάρης Βαρθακούρης και το soundtrack της ζωής του

Ένας από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς του απαντά στη στήλη του VOICE 102.5

Λιάνα Μαστάθη
Λιάνα Μαστάθη
ΤΕΥΧΟΣ 902
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Χάρης Βαρθακούρης και το soundtrack της ζωής του

It's My Party: O Χάρης Βαρθακούρης φτιάχνει τη λίστα με τα soundtrack της ζωής του

Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παρουσιαστής, ο Χάρης Βαρθακούρης είναι μια σπουδαία φωνή, με μουσική παιδεία και μεγάλο ταλέντο. Η πρώτη επίσημη επαφή του με τη μουσική συνέβη στην ηλικία των δέκα, όταν συνέθεσε και ερμήνευσε –με τον πατέρα του– το τραγούδι του «Πιο καλή η μοναξιά». Το 1992 ο Χάρης πήγε στη Βοστώνη για να σπουδάσει Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη μουσική και επέστρεψε το 1994 με έτοιμη τη μουσική για τον καινούργιο δίσκο του Γιάννη Πάριου «Παρέα με τον Χάρη» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1995. Έκτοτε έχει μία πλούσια δισκογραφική καριέρα, ενώ παράλληλα συνθέτει τραγούδια για πολλούς γνωστούς τραγουδιστές. Έχει επίσης γράψει μουσική σε διαφημιστικά, καθώς και πολλά σήματα και θέματα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών.

Το πρώτο τραγούδι που πρόσθεσες σε λίστα σου στο Spotify;
Αν και δεν έχω Spotify, έχω AppleMusic, το πρώτο τραγούδι που πρόσθεσα, πολλά χρόνια πριν όταν το απέκτησα, ήταν σίγουρα κάποιο δικό μου. Ενδεχομένως το πρώτο του πρώτου άλμπουμ μου, διότι θυμάμαι ότι η πρώτη μου σκέψη ήταν να κατεβάσω τα δικά μου για αρχή για να ελέγξω πώς ακούγονται! Μετά κατέβασα όλη τη δισκογραφία του πατέρα μου και μετά του Stevie Wonder. Τώρα αν δεις το κινητό μου έχω 51 Gigabytes μουσική!

Το τελευταίο τραγούδι που έκανες Shazam;
Ααα, Shazam! Είναι ίσως ό,τι αγαπώ περισσότερο από άποψη τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Μου φαίνεται αδιανόητο πόσο εύκολα και γρήγορα ανακαλύπτω θησαυρούς που, υπό άλλες συνθήκες, θα έμενα με την απορία. Είναι στην πρώτη σελίδα όλων των συσκευών μου για ώρα ανάγκης κι εύκολη πρόσβαση. Το τελευταίο ήταν λίγες ώρες πριν και λέγεται… μισό να δω… «Wait A Minute» από τους Sputacular Musik & Ghost-Note.

Wait A Minute

Το τραγούδι που σε κάνει να αλλάξεις σταθμό;
Όλα τα κοιμήσικα. Άρα, συνήθως, οι… εντεχνίλες.

Το τραγούδι που σε κάνει να μείνεις στο αυτοκίνητο ενώ έχεις παρκάρει;
Οτιδήποτε Soul-Funk με «βρόμικα» ακόρντα.

Το πρώτο τραγούδι που έμαθες όλους τους στίχους;
Σίγουρα κάποιο του πατέρα μου.

Το τραγούδι που έχεις ζητήσει από DJ;
«Off The Wall» του Michael Jackson.
Εδώ να σημειώσω πως με ενοχλεί/ δεσμεύει/ καταπιέζει/ αγχώνει που πολλές ερωτήσεις σου ξεκινάνε με «το» κι όχι με «ένα». Μήπως να το ξανασκεφτόσουν;

Το τραγούδι που τραγουδάς στο ντους;
Δεν τραγουδάω στο ντους, εκτός αν βλέπω κάτι που έχει μουσική και τύχει να μου κολλήσει. Και το λέω με τόση σιγουριά επειδή στο ντους επιλέγω να βλέπω πάντα κάτι. Έχω ειδικό ράφι, στο ύψος των ματιών μου, για να τοποθετώ iPad και, συνήθως, θα δω είτε YouTube είτε κάτι αθλητικό.

Το τραγούδι άλλου καλλιτέχνη που έχεις ζηλέψει;
Ζηλεύω τραγούδια ως συνθέτης, όχι ως τραγουδιστής. Δεν έχω πει ποτέ «αχ, να το έλεγα αυτό», αλλά έχω σκεφτεί πολλές φορές «αχ, να το είχα γράψει αυτό». Συνήθως σκέφτομαι και τι αλλαγές θα είχα κάνει αν το είχα γράψει εγώ – κυρίως αρμονικές.

Το δικό σου τραγούδι/σύνθεση που θα ήθελες να διασκευάσει κάποιος άλλος καλλιτέχνης και ποιος;
Πάντα χαίρομαι όταν ακούω covers τραγουδιών μου. Γιατί όταν εγώ επιλέξω να παίξω κομμάτι άλλου στο πιάνο μου, σημαίνει ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Βέβαια μένω με τη χαρά επειδή 99 στις 100 φορές δεν τα παίζουν σωστά. Αλλά γι’ αυτό ευθύνη φέρω εγώ και τα δύσκολα ακόρντα μου! Οπότε δεν με απασχολεί ποιος θα πει τι, αρκεί να το κάνουν.

Το guilty pleasure τραγούδι που σου φτιάχνει τη διάθεση;
«Slave to the Rhythm» της Grace Jones και «I’ll supply the love» από TOTO.

Grace Jones - Slave to the Rhythm (official video)

Το τραγούδι/σύνθεσή σου που πήγε καλύτερα από ότι περίμενες;
Το «Χωρίς εσένα δεν υπάρχω». Ένα ζεϊμπέκικο που γράφτηκε 17 χρόνια πριν, πέρασε, κατ’ εμέ ντούκου, το είχα έτοιμο εδώ και μια 5ετία προκειμένου να το ξανακυκλοφορήσω, μπας και του δώσω δεύτερη ευκαιρία (όπως συνέβη με τα «Αξημέρωτα» το ’18) για διάφορους λόγους καθυστερούσα (μεσολάβησε και παγκόσμια πανδημία) και, πριν προλάβω να το κυκλοφορήσω φέτος, ξαφνικά, το σύμπαν αποφάσισε να το κάνει επιτυχία ούτως ή άλλως. Thank you, σύμπαν!

Το τραγούδι/σύνθεσή σου που δεν είχε την ανταπόκριση που περίμενες;
To προπέρσινο, «Με ποιο δικαίωμα (Έπαιξες κι έχασες)». Κι εξηγούμαι. Ενώ δεν το έγραψα για μένα –είχα σκοπό να το δώσω– επειδή εν τέλει όποιος το άκουσε το ζήτησε, κάποιοι επίμονα μάλιστα, πονηρεύτηκα και σκέφτηκα ότι ίσως κάτι έχει που δεν το εντοπίζω, κάτι που το ακούν όσοι το ζητούν και τελικά είπα «θα το κρατήσω για μένα» θεωρώντας ότι θα κάνει πάταγο. Δεν έκανε.

Χάρης Βαρθακούρης -  Με Ποιο Δικαίωμα (Έπαιξες Κι Έχασες) - Official Music Video

Το πρώτο τραγούδι σου που άκουσες στο ραδιόφωνο;
Χωρίς να θυμάμαι τη στιγμή, βάσει λογικής και μόνο, το «Πιο καλή η μοναξιά», όταν βγήκε.

Το τραγούδι που ήταν καθοριστικό για την καριέρα σου;
«Έρωτας είναι θαρρώ». Διότι, ενήλικας πλέον, με έχρισε επισήμως συνθέτη και τραγουδιστή.

Το τραγούδι που θα επένδυε μια ταινία με τη ζωή σου;
Μα τι θα πει «θα επένδυε μια ταινία»; Εξαρτάται από τη σκηνή. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι τους καλλιτέχνες που θα έφτιαχναν το συνοδευτικό soundtrack. Stevie Wonder, Γιάννης Πάριος, Jamiroquai, ABBA, Micahel Jackson, TOTO, Earth, Wind &Fire, Beatles, Gino Vannelli, Carpenters, Steely Dan, Laco Tayfa, Michael Jackson, και το θέμα θα ήταν σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου.

Το τραγούδι που σε έχει σημαδέψει;
«Το σημάδι».

Το αγαπημένο τραγούδι της γυναίκας σου;
Το «Μου ’χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση».

Το τραγούδι που σου θυμίζει τον κολλητό σου;
«Το ζεϊμπέκικο της Νεφέλης».

Το τραγούδι με το οποίο νανούριζες τα παιδιά σου;
Έφτιαχνα δικά μου τραγούδια, συνήθως εκείνη τη στιγμή.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες σε μια σχέση που έχει τελειώσει;
«Μα δεν τελειώσαμε» του Ρέμου.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες αν ευελπιστούσες σε επανασύνδεση;
Το «Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα» του φίλου μου, του Γιώργου Λεμπέση.

ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΗ(Official video clip).mpg

To τραγούδι που δεν μπορείς πλέον να ακούσεις και γιατί;
Χωρίς να αναφέρω, διότι είναι πάνω από ένα, είναι όλα αυτά τα τραγούδια που όταν τα άκουγα από το καμαρίνι μου, ήξερα πως αμέσως μετά βγαίνω. Δεν φταίνε τα τραγούδια δηλαδή που δεν τα μπορώ, αλλά όταν τα άκουγα, τότε, στην όποια ηρεμία είχα στο καμαρίνι μου, έπρεπε επιτόπου να σηκωθώ και να κατευθυνθώ προς την πίστα. Ε, αυτά με αγχώνουν ακόμα και τώρα αν τύχει να τα ακούσω!

Το τραγούδι που σου θυμίζει μία δύσκολη περίοδο της ζωής σου;
Δεν έχω συνδέσει κανένα τραγούδι με δύσκολη περίοδο της ζωής μου.

Το τραγούδι που σου θυμίζει την πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής σου;
Το «Y, Si Fuera Ella?» του Alejandro Sanz. Eνα τραγούδι που «λιώσαμε» το πρώτο διάστημα της γνωριμίας και σχέσης μας με την τότε κοπέλα μου… και νυν γυναίκα μου.

Το τραγούδι που θα ήθελες να ακουστεί στην κηδεία σου;
«Alive and Kicking», των Simple Minds.

Simple Minds - Alive And Kicking

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ