Μουσικη

Σαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου 1984, ηχογραφείται το φιλανθρωπικό τραγούδι «Do they know It's Christmas?»

Η ιστορία του διαχρονικού τραγουδιού που ένωσε τις φωνές της ποπ και της ροκ μουσικής

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Bob Geldof και o Midge Ure έξω από τα SARM Studios στο Notting Hill του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του single της Band Aid «Do They Know It's Christmas?».
Ο Bob Geldof και o Midge Ure έξω από τα SARM Studios στο Notting Hill του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του single της Band Aid «Do They Know It's Christmas?» © Larry Ellis/Express Newspapers/Getty Images

Σαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου 1984, ηχογραφείται το «Do they know It's Christmas» - Η ιστορία του διαχρονικού τραγουδιού που ένωσε τις φωνές της ποπ και της ροκ μουσικής σκηνής.

Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα, αναβιώνουν στιγμές, γεγονότα και τραγούδια που είναι συνυφασμένα με αυτή την περίοδο. Σαν σήμερα, 25 Νοεμβρίου 1984, ηχογραφείται το τραγούδι «Do they know It's Christmas». Τραγούδι που γράφτηκε από τους Bob Geldof and Midge Ure, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους κατοίκους της Αιθιοπίας κατά την περιόδο του λιμού. 

Για την ηχογράφηση βρέθηκαν στο στούντιο για μόλις μια μέρα σπουδαία ονόματα της ποπ και της ροκ μουσικής σκηνής όπως ο Bono, ο Phil Collins, ο Boy George, o Simon Le Bon, o George Michael και ο Sting μεταξύ άλλων. Συνέθεσαν το φιλανθρωπικό γκρουπ «Band Aid», όπου η φήμη του διαδόθηκε. 

Band Aid - Do they know it's christmas 1984   |   HD -  Widescreen 16:9

Ακολούθησαν τρεις επαναηχογραφήσεις του τραγουδιού από άλλους καλλιτέχνες (1989,2004,2014) για να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι οποίες επίσης έφτασαν στην κορυφή των βρετανικών και παγκοσμίων charts. Η πρώτη έκδοση του τραγουδιού κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1984 και όλα τα έσοδα δόθηκαν για την αντιμετώπιση του λιμού που έπληξε εκείνη την εποχή την Αιθιοπία και που προκάλεσε το θάνατο 1.000.000 ανθρώπων.

Η ιδέα και η αφορμή του Bob Geldof για τη δημιουργία των Band Aid

Το γκρουπ δημιουργήθηκε από τον Bob Geldof, ο οποίος ήταν τότε τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος Boomtown Rats. Το BBC διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποτύπωση της φτώχειας που έπληττε τους πολίτες της Αιθιοπίας και αυτό επηρέασε τον Geldof να αναλάβει δράση. Η Paula Yates, σύντροφος του Bob Geldof, θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τους αρχικούς Band Aid. Ήταν αυτή που έγινε η κινητήρια δύναμη που ενέπνευσε (και βοήθησε) τον Geldof να συγκεντρώσει τους πιο διάσημους ποπ σταρ της δεκαετίας του 1980.

Ο Geldof συγκινήθηκε τόσο από τα δεινά των λιμοκτονούντων παιδιών στην Αιθιοπία που αποφάσισε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα χρησιμοποιώντας τις επαφές του στην ποπ μουσική. Ζήτησε τη βοήθεια του Midge Ure, από τους Ultravox, για να δημιουργήσει έναν φιλανθρωπικό δίσκο. Ο Midge Ure πήρε τους στίχους του Geldof και δημιούργησε τη μελωδία και για τον δίσκο.

Ο Geldof κάλεσε πολλούς δημοφιλείς Βρετανούς και Ιρλανδούς καλλιτέχνες της εποχής. Ένα κριτήριο επιλογής του ήταν το πόσο διάσημοι ήταν, για να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις του δίσκου. Στη συνέχεια έκλεισε ραντεβού για να εμφανιστεί σε μια εκπομπή στο BBC Radio 1, με τον Richard Skinner, αλλά αντί να προωθήσει το νέο υλικό των Boomtown Rats όπως είχε προγραμματιστεί, ανακοίνωσε το σχέδιο για τους «Band Aid».

Το τραγούδι «Do they know It's Christmas»

Το τραγούδι «Do They Know It's Christmas» περιγράφει το πληγωμένο από τη φτώχεια αφρικανικό τοπίο της εποχής. Η Αιθιοπία ακολουθεί το ορθόδοξο ημερολόγιο όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την 7η Ιανουαρίου. Ωστόσο, όταν ηχογραφήθηκε το τραγούδι (κατά τη διάρκεια του λιμού 1983-1985 στην Αιθιοπία), η χώρα είχε κομμουνιστική κυβέρνηση και ως εκ τούτου, οι θρησκευτικές γιορτές δεν γιορτάζονταν.

H ιστορική πρώτη ηχογράφηση

Το συγκρότημα αποτελούνταν στην πρώτη του μορφή από σαράντα καλλιτέχνες. Οι Geldof και Ure έφτασαν στα στούντιο Sarm West γύρω στις 8 το πρωί της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, ενώ τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν έξω από αυτά. Από το στούντιο ηχογράφησης, δόθηκε διορία μόλις 24 δωρεάν ωρών για την ηχογράφηση του τραγουδιού.

Ο George Michael στην ηχογράφηση της Band Aid
Ο George Michael στην ηχογράφηση της Band Aid © JT Michaelson/Youtube

Με την ηχογράφηση να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., οι καλλιτέχνες άρχισαν να καταφθάνουν. Ο Geldof είχε κανονίσει για τη βρετανική εφημερίδα «The Daily Mirror» να έχει αποκλειστική πρόσβαση στο εσωτερικό του στούντιο, και φρόντισε να τραβηχτεί μια ομαδική φωτογραφία πριν αρχίσει οποιαδήποτε ηχογράφηση, γνωρίζοντας ότι θα ήταν έτοιμη εγκαίρως για να εμφανιστεί στην έκδοση της εφημερίδας την επόμενη μέρα και να βοηθήσει στη διαφήμιση του δίσκου.

Μερικά βασικά μέρη της μουσικής για το τραγούδι είχαν ηχογραφηθεί την προηγούμενη μέρα στο στούντιο του Midge Ure, ενώ οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν να ηχογραφούν με τη σειρά τα δικά τους μέρη για να γίνει η ενιαία σύνθεση. Τα πρώτα μέρη του τραγουδιού που ηχογραφήθηκαν μόνο με τη μουσική στάλθηκαν αμέσως στα γραφεία Τύπου της Βρετανίας, ενώ συνεχιζόταν από τους άλλους καλλιτέχνες η ηχογράφηση των φωνητικών.

Οι Sting, Bono και Simon LeBon στην ηχογράφηση της Band Aid
Οι Sting, Bono και Simon LeBon στην ηχογράφηση της Band Aid © JT Michaelson/Youtube

Ο Tony Hadley των «Spandau Ballet» ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την ηχογράφηση των φωνητικών κομματιών του τραγουδιού, ο οποίος μάλιστα εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν πολύ αγχωμένος καθώς τον παρακολουθούσαν πιο σύγχρονοι καλλιτέχνες από τον ίδιο! Ένας προς ένας μετά συνέχισαν την ηχογράφηση μέχρι το σπουδαίο τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου στις 8 το πρωί, σχεδόν 24 ώρες μετά. 

Μουσικοί ήταν οι: Phil Collins (drums), John Taylor (μπάσο), Midge Ure (πλήκτρα και προγραμματισμός), Gary Kemp (κιθάρα) και Jon Moss (κρουστά).

Γεγονότα που συνέβησαν στην ηχογράφηση

Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκέντρωση 40 καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών μουσικής στον ίδιο χώρο, θα είχε και μερικές απολαυστικές ιστορίες.

Ο Phil Collins έφτασε με ολόκληρο τον εξοπλισμό του στα ντραμς για να ηχογραφήσει ένα ζωντανό κομμάτι πάνω στο ήδη προγραμματισμένο του Ure. Έστησε τον εξοπλισμό του και στη συνέχεια περίμενε μέχρι το βράδυ ώσπου να ηχογραφηθούν όλα τα φωνητικά.

Η τραγουδίστρια Marilyn, η οποία είχε σημειώσει μερικές επιτυχίες στα charts ένα χρόνο νωρίτερα, είδε την ευκαιρία να ξαναγίνει διάσημη και εμφανίστηκε στην ηχογράφηση παρά το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει. Οι Geldof και Ure, θεωρούσαν πως όσο περισσότεροι αστέρες μπορούσαν να εμφανιστούν στο δίσκο, τόσο το καλύτερο.

Οι Francis Rossi και Rick Parfitt, οι δύο frontmen του ροκ συγκροτήματος «Status Quo» ήταν μεθυσμένοι από το προηγούμενο βράδυ. Με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ηχογραφήσουν το δικό τους μέρος, κάτι που ανέλαβαν ο Sting και ο Glenn Gregory.

Σε ένα ξεκαρδιστικό στιγμιότυπο, τα μέλη του συγκροτήματος «Status Quo», ακολούθησαν τα μέλη των «Spanau Ballet» στις τουαλέτες του στούντιο και τους κλείδωσαν μέσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γέλιο των παρευρισκόμενων, εκτός από από τους ίδιους τους «Spandau Ballet» που δεν πήραν την πλάκα με καλό μάτι και έσπασαν την πόρτα για να βγουν από τις τουαλέτες. 

Ο Geldof ήθελε απεγνωσμένα να συμμετάσχει ο Boy George στην ηχογράφηση και επέμενε να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο για να μην το χάσει.

Ο Boy George στην ηχογράφηση της Band Aid
Ο Boy George στην ηχογράφηση της Band Aid © JT Michaelson/Youtube

Ο τραγουδιστής των «Karma Chameleon» έφτασε τελευταίος στο στούντιο στις 6 το απόγευμα μετά από την υπερατλαντική πτήση με Concorde, αλλά με πρησμένο λαιμό, ως αποτέλεσμα της συναυλίας του συγκροτήματος το προηγούμενο βράδυ. 

Για να καταπραΰνει τις φωνητικές του χορδές, ο Boy George ήπιε ένα μπουκάλι μπράντι και συνέχισε απτόητος.

Ο εναρκτήριος στίχος της έκδοσης του 1984 του «Do They Know It's Christmas» τραγουδήθηκε από τον Paul Young στην επίσημη ηχογράφηση, αλλά είχε γραφτεί για τον David Bowie. 

Ο Paul Young στην ηχογράφηση της Band Aid
Ο Paul Young στην ηχογράφηση της Band Aid © JT Michaelson/Youtube

Ο τραγουδιστής δεν μπόρεσε να παρευρεθεί την ημέρα της ηχογράφησης, οπότε ο Young ανέλαβε τη θέση του. 

Ο Bowie κατέληξε να συνεισφέρει στο κομμάτι τραγουδώντας στην έκδοση του «Feed The World» και τραγούδησε επίσης ολόκληρο το κομμάτι κατά τη διάρκεια της συναυλίας Live Aid το 1985.

Η επίσημη και κυκλοφορία και τα ρεκόρ 

Το επόμενο πρωί, ο Geldof εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Radio 1 με τον Mike Reed, για να προωθήσει τον δίσκο και να υποσχεθεί ότι τα έσοδα θα πήγαιναν στον φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό οδήγησε σε αντιπαράθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να παραιτηθεί από τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις του κομματιού. Ο Geldof έγινε πρωτοσέλιδο με τη δημόσια αντίστασή του στην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Διαισθανόμενη τη δύναμη του κοινού αισθήματος, η κυβέρνηση υποχώρησε απαλλάσσοντας από τον φόρο τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Το Radio 1 άρχισε να παίζει το τραγούδι κάθε μία ώρα και έτσι έγινε ευρέως γνωστό καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου 1984 και πήγε κατευθείαν στο Νο. 1 στα charts single του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας όλους τους άλλους δίσκους μαζί. Έγινε το κομμάτι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα. 

Έμεινε στο Νο. 1 πέντε εβδομάδες, πουλώντας πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε εύκολα το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας έτσι το επταετές ρεκόρ που κατείχε το «Mull of Kintyre». 13 χρόνια μετά το έριξε από την κορυφή ο Elton John με την επανακυκλοφορία του «Candle In The Wind» ως φόρο τιμής στην εκλιπούσα πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η αρχική έκδοση του «Do They Know It's Christmas»  έχει πουλήσει 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Band Aid
Band Aid © JT Michaelson/Youtube

Τραγούδι-σταθμός για τη συνέχεια του φιλανθρωπικού έργου

Η συναυλία Live Aid που πήρε μέρος ο  David Bowie το 1985 και τραγούδησε το «Do They Know It's Christmas» ενέπνευσε μια σειρά από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το Media Aid, που συγκέντρωσε χρήματα για την οργάνωση Save the Children. Ενώ το κομμάτι «Do They Know It's Christmas» αποτέλεσε έμπνευση και ήταν πρόδρομος του «We are the World».

USA For Africa - We Are The World (HQ official Video)

Band Aid II

Αυτή η έκδοση, που κυκλοφόρησε το 1989, δημιουργήθηκε από μια βρετανική ομάδα σύνθεσης τραγουδιών και παραγωγής, τη Stock Aitken Waterman. Οι μόνοι καλλιτέχνες από τους αρχικούς Band Aid που εμφανίστηκαν ξανά σε αυτήν την έκδοση ήταν η Sarah Dalin και η Keren Woodward των Bananarama. Αυτή η έκδοση έμεινε τρεις εβδομάδες στην κορυφή των single charts του Ηνωμένου Βασιλείου.

Band Aid II - Do They Know It's Christmas? (Official Video)

Band Aid 20

Οι Band Aid 20 ήταν η εκδοχή της φιλανθρωπικής ομάδας των Band Aid του 2004, 20 χρόνια μετά. Το συγκρότημα μεταξύ άλλων περιλάμβανε τους Daniel Bedingfield, Justin Hawkins των Darkness, Chris Martin των Coldplay, Bono των U2 και Paul McCartney, όπου ηχογράφησε ξανά το «Do They Know It's Christmas». Το τραγούδι έφτασε στο Νο. 1 στις 6 Νοεμβρίου 2004, έμεινε τέσσερις εβδομάδες σε αυτήν τη θέση και έγινε το single με τις περισσότερες πωλήσεις του 2004.

Band Aid 20 - Do They Know It's Christmas Time (2004)

Band Aid 30

Στόχος της Band Aid 30  ήταν να βοηθηθούν τα θύματα της επιδημίας της νόσου Έμπολα το 2014 στη Δυτική Αφρική και να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.  Όπως και στις προηγούμενες εκδοχές, το γκρουπ διασκεύασε το κομμάτι «Do They Know It's Christmas». Μεταξύ της Band Aid 30 ξεχώρισαν οι One Direction, ο Sam Smith, ο Ed Sheeran, η Emeli Sandé, η Rita Ora, η Ellie Goulding, η Sinéad O'Connor και ο Bono των U2.

Band Aid 30 - Do They Know It’s Christmas? (2014)

Γεγονότα σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου

  • 571 π.Χ. - Ο Σέρβιος Τύλλιος, βασιλιάς της Ρώμης, εορτάζει με θρίαμβο τη νίκη του επί των Ετρούσκων.
  • 1034 - Πεθαίνει ο βασιλιάς Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας. Το θρόνο κληρονομεί ο εγγονός του, Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας, γιος της Μπέθοκ και του Κρίναν του Ντάνκελντ.
  • 1120 - Ο Γουλιέλμος Άντελιν, γιος και διάδοχος του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας, πνίγεται σε ναυάγιο στη Μάγχη.
  • 1177 - Ο Βαλδουίνος Δ΄ της Ιερουσαλήμ και ο Ραϋνάλδος του Σατιγιόν νικούν τον Σαλαντίν στη μάχη του Μονζιζάρ.
  • 1343 - Τσουνάμι, που προκλήθηκε από σεισμό στη Τυρρηνική θάλασσα, καταστρέφει μεταξύ άλλων τη Νάπολη και το Αμάλφι.
  • 1487 - Η Ελισάβετ της Υόρκης στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας.
  • 1491 - Η πολιορκία της Γρανάδας, του τελευταίου προπύργιου των Μαυριτανών στην Ισπανία, τερματίζεται με τη Συνθήκη της Γρανάδας.
  • 1783 - Αμερικανική Επανάσταση: Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα αποχωρούν από τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων.
  • 1826 - Η φρεγάτα Ελλάς φτάνει στο Ναύπλιο για να γίνει η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
  • 1833 - Ένας ισχυρότατος υποθαλάσσιος σεισμός χτυπά τη Σουμάτρα, δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι σε όλο το μήκος των ακτών της Ινδονησίας.
  • 1864 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μία ομάδα Συνομόσπονδων μυστικών πρακτόρων, αυτοαποκαλούμενοι Συνομόσπονδος Στρατός του Μανχάταν, βάζει φωτιά σε περισσότερα από 20 σημεία σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια να κάψει τη Νέα Υόρκη.
  • 1905 - Ο πρίγκιπας Κάρολος της Δανίας φτάνει στη Νορβηγία για να στεφθεί βασιλιάς ως Χάακον Ζ΄ της Νορβηγίας.
  • 1915 - Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσιάζει τις εξισώσεις πεδίου της γενικής σχετικότητας στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών.
  • 1918 - Η Βοϊβοντίνα ανακηρύσσει την απόσχισή της από την Αυστροουγγαρία για να ενταχθεί στο Βασίλειο της Σερβίας.
  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτη πτήση του de Havilland Mosquito και του Martin B-26 Marauder.
  • 1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διεξάγεται η μάχη του Γοργοποτάμου, κατά την οποία αντιστασιακοί του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.
  • 1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επανιδρύεται το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
  • 1947 - Μακαρθισμός: Δημιουργείται η Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ.
  • 1960 - Δολοφονούνται στη Δομινικανή Δημοκρατία οι αδελφές Μιραμπάλ.
  • 1963 - Πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον η κηδεία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
  • 1963 - Πραγματοποιείται στο Φορτ Γουόρθ (Τέξας) η κηδεία του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ.
  • 1968 - Έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ με ημερομηνία 28 Απριλίου 1945, στην οποία αποκαλύπτει ότι ο Ιωσήφ Στάλιν συναίνεσε εν λευκώ στη βρετανική επέμβαση κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.
  • 1970 - Στην Ιαπωνία, ο συγγραφέας Γιούκιο Μισίμα και ένας συμπατριώτης του πραγματοποιούν τελετουργικό χαρακίρι μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
  • 1973 - Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της χούντας των συνταγματαρχών, ανατρέπεται μετά από πραξικόπημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη.
  • 1975 - Το Σουρινάμ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία.
  • 1984 - Τριάντα έξι κορυφαίοι μουσικοί συγκεντρώνονται σ' ένα στούντιο για να ηχογραφήσουν το Do They Know It's Christmas? των Band Aid προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση του λιμού στην Αιθιοπία.

Γεννήσεις σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου

  • 1253 - Αικατερίνη, πριγκίπισσα της Αγγλίας
  • 1454 - Αικατερίνη Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου
  • 1562 - Λόπε δε Βέγα, Ισπανός συγγραφέας
  • 1820 - Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄, πρίγκιπας της Έσσης
  • 1844 - Καρλ Μπεντς, Γερμανός μηχανικός και επιχειρηματίας
  • 1863 - Ίον Καντακουζηνός, Ρουμάνος ιατρός
  • 1881 - Πάπας Ιωάννης ΚΓ΄
  • 1889 - Μιχάλης Τόμπρος, Έλληνας γλύπτης
  • 1900 - Ρούντολφ Ες, Γερμανός αξιωματικός των SS
  • 1911 - Νίκος Κρανιδιώτης, Κύπριος διπλωμάτης και λογοτέχνης
  • 1915 - Αουγούστο Πινοσέτ, Χιλιανός στρατηγός και πολιτικός
  • 1922 - Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας
  • 1922 - Κώστας Νικολόπουλος, Έλληνας εκδότης
  • 1923 - Μάουνο Κόιβιστο, Φινλανδός πολιτικός
  • 1941 - Ελένη Καραΐνδρου, Ελληνίδα συνθέτρια
  • 1941 - Χρήστος Παπανικολάου, Έλληνας αθλητής
  • 1942 - Μίμης Παπαϊωάννου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • 1951 - Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Ισπανός συγγραφέας και δημοσιογράφος
  • 1951 - Τζόνι Ρεπ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
  • 1954 - Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄
  • 1960 - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ,
    Αμερικανός δημοσιογράφος, εκδότης και δικηγόρος
  • 1971 - Κριστίνα Άπλγκεϊτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1981 - Τσάμπι Αλόνσο, Ισπανός ποδοσφαιριστής
  • 1984 - Αντόνιο Πουέρτα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
  • 1986 - Κέιτι Κάσιντι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου

  • 311 - Πέτρος Α΄, Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • 1034 - Μάλκολμ Β΄, βασιλιάς της Σκωτίας
  • 1120 - Γουλιέλμος Άντελιν, δούκας της Νορμανδίας
  • 1185 - Πάπας Λούκιος Γ΄
  • 1239 - Αλβέρτος Δ', κόμης του Χάμπσμπουργκ
  • 1314 - Τζων Μπάλλιολ, βασιλιάς της Σκωτίας
  • 1418 - Ερρίκος Μπωφόρ, 2ος κόμης του Σόμερσετ
  • 1560 - Αντρέα Ντόρια, Ιταλός ναύαρχος
  • 1761 - Αλέξανδρος Τυρναβίτης, Έλληνας δάσκαλος
  • 1763 - Αββάς Πρεβώ, Γάλλος συγγραφέας
  • 1841 - Φράνσις Λέγκατ Τσάντρυ, Άγγλος γλύπτης
  • 1885 - Αλφόνσος ΙΒ', βασιλιάς της Ισπανίας
  • 1896 - Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας συνθέτης
  • 1950 - Γιοχάνες Βίλχελμ Γένσεν, Δανός συγγραφέας
  • 1957 - Γεώργιος, πρίγκιπας της Ελλάδας
  • 1959 - Ζεράρ Φιλίπ, Γάλλος ηθοποιός
  • 1963 - Βασίλειος Ιωαννίδης, Έλληνας θεολόγος
  • 1967 - Οσίπ Ζάντκιν, Ρώσος καλλιτέχνης
  • 1968 - Άπτον Σίνκλερ, Αμερικανός συγγραφέας
  • 1970 - Γιούκιο Μισίμα, Ιάπωνας συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • 1974 - Ου Θαντ, Βιρμανός διπλωμάτης
  • 1974 - Νικ Ντρέικ, Βρετανός τραγουδοποιός
  • 1998 - Νέλσον Γκούντμαν, Αμερικανός φιλόσοφος
  • 1998 - Φιατάου Πενιτάλα Τίο, γενικός κυβερνήτης του Τουβαλού
  • 2005 - Ρίτσαρντ Μπερνς, Άγγλος οδηγός αγώνων
  • 2005 - Τζορτζ Μπεστ, Ιρλανδός ποδοσφαιριστής
  • 2008 - Αντώνης Βρατσάνος, Έλληνας στρατιωτικός
  • 2016 - Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός
  • 2016 - Ντέηβιντ Χάμιλτον, Άγγλος φωτογράφος
  • 2017 - Σοτίρ Φερράρα, Ιταλός επίσκοπος
  • 2020 - Ντιέγκο Μαραντόνα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ