Μουσικη

Ivan Pyatvolya: Ένας queer καλλιτέχνης συστήνεται με το πρώτο του single «Toxic Love»

«Θέλω να περάσω μηνύματα και να συμβάλλω στο να εξοικειωθεί περισσότερο ο κόσμος με την ηλεκτρονική μουσική»

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ivan Pyatvolya: Ενας queer καλλιτέχνης συστήνεται με το πρώτο του single “Toxic love”
© Ilias HGW

Συνέντευξη Ivan Pyatvolya: Ο queer καλλιτέχνης μιλάει για το πρώτο του single “Toxic Love”.

Σήμερα οι queer καλλιτέχνες αναγνωρίζονται όσο ποτέ άλλοτε. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτυπώνει την πολυπλοκότητα της queerness, της σεξουαλικότητας και του φύλου. Ο Ιvan Pyatvolya είναι ένας ανερχόμενος τραγουδιστής της ελληνικής queer κοινότητας. Τον συνάντησα με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του single “Toxic Love”, για να συζητήσω μαζί του για όλα όσα απασχολούν ένα queer καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Όταν συνάντησα τον Ivan, φορούσε ένα λευκό πουκάμισο με μερικά από τα κουμπιά του ανοιχτά. Είχε επιμεληθεί το make up του, δίνοντας έμφαση στα σκούρα βαμμένα μάτια του. Τα νύχια του ήταν βαμμένα μαύρα. Όλη η εμφάνισή του ήταν ιδιαίτερη, αλλά και αβίαστα κομψή. Το στενό του παντελόνι έκανε αντίθεση με τις statement μπότες που είχε επιλέξει. «Όσο ερχόμουν δέχτηκα μερικά πιο έντονα βλέμματα, αλλά δεν ανησύχησα ότι θα συμβεί κάτι παραπάνω από αυτό» μου ανέφερε αργότερα, όταν συζητήσαμε σχετικά με τις στιλιστικές του επιλογές.

Ivan Pyatvolya: Ενας queer καλλιτέχνης συστήνεται με το πρώτο του single “Toxic love”
© Ilias HGW

Ο είκοσιεπτάχρονος Ivan με διπλή καταγωγή από την Ελλάδα και τη Ρωσία είναι queer καλλιτέχνης. Δηλώνει πως δεν αισθάνεται ότι η μουσική του διαφέρει σε κάτι από άλλους τραγουδιστές. «Το μόνο στο οποίο διαφοροποιείται, είναι ότι δεν έχω μια συνήθη εμφάνιση. Η μουσική για μένα είναι μία» λέει.

Η πρώτη του επαφή με το τραγούδι έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς η μητέρα του ήταν καθηγήτρια πιάνου και υποδιευθύντρια στο δημοτικό ωδείο της πόλης. Σπούδασε κλασικό πιάνο, κρουστά, θεωρία, χορωδία και φωνητική. Ο πατέρας του, όμως, λάτρευε τη rock και την punk. Πολύ σύντομα οι επιρροές αυτές επέδρασαν πάνω του και δοκίμασε τις ικανότητές του ως DJ. Στα 19 του ήταν πλέον βέβαιος πως η μουσική και συγκεκριμένα το τραγούδι ήταν αυτό που θα τον καθόριζε.

«Ηλεκτρονική μουσική με pop στοιχεία. Σε κάθε κομμάτι θέλω να κυριαρχεί ένα μουσικό όργανο». Έτσι περιγράφει ο Ivan τη μουσική που δημιουργεί. Η πρώτη μου σκέψη είναι ήταν αν έχει κάποιον ως ίνδαλμα, τον οποίο και ακολουθεί. Ακόμη, αναρωτιόμουν για το πώς αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα τόσο ιδιαίτερο μουσικό κομμάτι.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου, Ιvan;
Λένε για τους ανθρώπους πως η μουσική που τους χαρακτηρίζει και τους ακολουθεί μια ζωή, είναι η μουσική που άκουγαν στην εφηβεία τους. Εγώ το πιστεύω! Καθώς στην εφηβεία ξεκινάς να αντιλαμβάνεται την ταυτότητα και τα συναισθήματα σου, έχεις ανάγκη να ακούς μουσική που ταυτίζεσαι και σε εκφράζει. Οπότε θεωρώ πως η μουσική που άκουγα στην εφηβεία είναι αυτή που με επηρέασε περισσότερο. Αν έπρεπε να αναφέρω, όμως, τα ινδάλματά μου σίγουρα θα επέλεγα τους Placebo και μετά, θα έλεγα, τους Pet Shop Boys.

To Toxic Love” είναι ένας δυνατός τίτλος και αναρωτιέμαι τι θέλεις να πεις με αυτό;
Εγώ έχω ασχοληθεί περισσότερο με την σύνθεση των στίχων, οπότε μέσα σε αυτό βγάζω την ιστορία μου και την άποψή μου. Το κομμάτι δεν μιλάει για έρωτα, μιλάει για αγάπη. Θέλω να περάσω μηνύματα, επειδή στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμη όσο open-minded θα ήθελα. Βέβαια, πάμε σίγουρα καλύτερα.

Πώς είναι να παράγεις μουσική με queer ταυτότητα σε μια ελληνική πραγματικότητα, στην οποία τα queer άτομα συχνά περιορίζονται από το να εκφραστούν, όπως θα ήθελαν;
Θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό, όποτε δεν πιστεύω ότι το κοινό θα πρέπει να ασχολείται με το τι φοράω ή το ποιος είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Ακόμη, για μένα είναι σημαντικό ότι περνάω ένα μήνυμα και ένας άνθρωπος που έχει κάποιο θέμα, είτε είναι queer είτε όχι, βοηθιέται. Το άτομο ταυτίζεται με σένα και εσύ με τη σειρά σου ενισχύεις την ενσυναίσθηση του. Δεν πιστεύω πως ένα παιδί βλέποντάς με θα επηρεαστεί για να γίνει σαν και μένα. Όμως, εκείνος που έχει μέσα του κάποια συναισθήματα που είναι παρόμοια με τα δικά μου μπορεί μέσω της μουσικής μου να πει «εγώ αισθάνομαι σαν κι αυτόν». Εκεί είναι που χαίρομαι.

Ivan Pyatvolya: Ενας queer καλλιτέχνης συστήνεται με το πρώτο του single “Toxic love”
© Ilias HGW

Η δημιουργία ξενόγλωσσης μουσικής στην Ελλάδα είναι πρόκληση;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό στο να δημιουργείς ξενόγλωσση μουσική. Απλά δεν είναι κάτι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα ακόμη. Παρατηρώ ότι και εδώ γίνονται σιγά σιγά βήματα. Παρόλο που μου αρέσουν πάρα πολύ τα ελληνικά ως γλώσσα, είναι μερικές φορές που εκφράζομαι καλύτερα μέσω των αγγλικών.

Τι ονειρεύεται Ivan στο μέλλον;
Θέλω να κάνω καριέρα στην Ευρώπη. Θέλω όμως και να συμβάλλω στο να εξοικειωθεί περισσότερο ο κόσμος στην Ελλάδα με την ηλεκτρονική μουσική. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να καταφέρω να κάνω performances σε διάφορες σκηνές.

Ivan Pyatvolya - Toxic love (Official Video Clip)

Συντελεστές τραγουδιού:
Μουσική: Sifu Dindan
Σκηνοθεσία: Ilias HGW
Παραγωγή: Taff production

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ