- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H τζαζ γιορτάζει στο Μέγαρο
Εννέα συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Jazz@Megaron: συναυλίες και παρουσιάσεις για τη τζαζ με τους Δημήτρη Βασιλάκη, Espen Berg Trio, Σάκη Παπαδημητρίου, Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, Δημήτρη Καλαντζή, Σταύρο Λάντσια κ.ά.
Πού συναντά το μελωδικό κινηματογραφικό σύμπαν του Έννιο Μορρικόνε τα σάουντρακ του Μισέλ Λεγκράν, το σαξόφωνο του Δημήτρη Βασιλάκη την τεχνητή νοημοσύνη, τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου την κλασική μουσική;
Από 5 έως 13 Νοεμβρίου η νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία Jazz@Megaron ανοίγει έναν νέο προορισμό στους λάτρεις του είδους, καθώς στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Banquet και Δημήτρης Μητρόπουλος και στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη έρχονται αγαπημένοι καλλιτέχνες για εννέα συναυλίες αλλά και συζήτηση.
Η αυλαία ανεβαίνει το Σάββατο 5/11 με τον Στέφανο ντι Μπαττίστα, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του Έννιο Μορρικόνε, να ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του δημοφιλούς συνθέτη που άφησαν εποχή. Την επομένη (6/11), μουσικοί που συμπορεύτηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο (Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Μάξιμος Δράκος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Ντέβιντ Λιντς, Θύμιος Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος) ερμηνεύουν συνθέσεις του σε ύφος τζαζ και μπλουζ, αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη.
Με το βλέμμα στραμμένο στην τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει η νέα εβδομάδα (7/11) καθώς ο Δημήτρης Βασιλάκης «συμπράττει» με το ρομπότ Σιμόν που αυτοσχεδιάζει στη μαρίμπα και στη φωνή, σε συνθέσεις ειδικά γραμμένες από τον δημιουργό του Γκιλ Γουάινμπεργκ και τον σημαντικό Έλληνα σαξοφωνίστα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας που διεξάγουν το ΕΚΠΑ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για εφήβους και ενήλικες (6-8/11) και στρογγυλό τραπέζι με ελεύθερη είσοδο (8/11, 15:00-17:00) σχετικά με την ανάπτυξη της ρομποτικής και την αλληλεπίδραση με την ανθρωπότητα.
Την Τρίτη 8/11 το ρυθμό θα δώσει το βραβευμένο νορβηγικό Espen Berg Trio με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε μελωδικές εναλλαγές και ευφάνταστες πολυρυθμίες, και μια βραδιά αργότερα (9/11) ακολουθεί ο θαλερός και δημιουργικός 82χρονος πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου. Απρόσμενους μουσικούς διαλόγους ανάμεσα στον Τσικ Κορία και τον Μότσαρτ, τον Ζακ Λουσιέ και τον Μπαχ, τον Τζωρτζ Γκέρσουιν και τους Queen υπόσχονται την Πέμπτη 10/11 οι Pappas & friends μαζί με την Ορχήστρα Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης».
Στις 11/11 στο εισιτήριο θα φιγουράρει το όνομα ενός από τους πλέον καταξιωμένους τζαζίστες της ελληνικής σκηνής, του Σταύρου Λάντσια, ενώ το άλλο Σάββατο 12/11 το Kουαρτέτο του δραστήριου Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη μαζί με την ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη θα εξερευνήσουν τη σχέση της τζαζ με την ελληνική παράδοση, την ποπ, τη ροκ και την κλασική μουσική, μέσα από γνώριμο και νέο ακυκλοφόρητο υλικό.
Ο κύκλος κλείνει με ένα αφιέρωμα του Dimitris Kalantzis Quartet στον Μισέλ Λεγκράν στις 13/11. Αν, βέβαια, είστε από αυτούς που εξακολουθούν να δηλώνουν… it’s all jazz to me, το βράδυ της Τετάρτης 9/11 (στις 19:00) μάλλον θα σας βρούμε στη συνομιλία του δημοσιογράφου Προκόπη Δούκα με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή.
INFO
Jazz@Megaron
5-13 Νοεμβρίου, έναρξη συναυλιών στις 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
2107282333, megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο δημιουργοί μίλησαν στην ATHENS VOICE για τη συνεργασία τους σε έναν ιδιαίτερο δίσκο
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για δήθεν υπέρογκα ποσά - Πτώση στα προγνωστικά για το «Ferto»
Η τραγουδίστρια «πολιορκείται» στα social media, αλλά δεν απαντά στα μηνύματα που δέχεται
Η δεύτερη φωνή του Πολ Σάιμον. Μια διαφορετική ανταπόκριση
Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011
Ο διάσημος μουσικός ξεσπά κατά του Αμερικανού προέδρου για τη χρήση AI εικόνας που τον παρουσιάζει ως Ιησού
Μια playlist με τα αγαπημένα του τραγούδια
Πανικός επικράτησε για τα εισιτήρια της ιστορικής συναυλίας της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ - Ποια έχουν απομείνει
Το Boots on the Ground σηματοδοτεί την πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος από το 2020
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Η σούπερ σταρ της ποπ προηγείται στην κούρσα για τα βραβεία AMAs του 2026
Ο μουσικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική και ακαδημαϊκή του διαδρομή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.