Μουσικη

H τζαζ γιορτάζει στο Μέγαρο

Εννέα συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις με καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 847
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Stavros Lantsias Quartet
Stavros Lantsias Quartet

Jazz@Megaron: συναυλίες και παρουσιάσεις για τη τζαζ με τους Δημήτρη Βασιλάκη, Espen Berg Trio, Σάκη Παπαδημητρίου, Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, Δημήτρη Καλαντζή, Σταύρο Λάντσια κ.ά.

Πού συναντά το μελωδικό κινηματογραφικό σύμπαν του Έννιο Μορρικόνε τα σάουντρακ του Μισέλ Λεγκράν, το σαξόφωνο του Δημήτρη Βασιλάκη την τεχνητή νοημοσύνη, τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου την κλασική μουσική;

Θάνος Μικρούτσικος
Θάνος Μικρούτσικος

Από 5 έως 13 Νοεμβρίου η νέα καλλιτεχνική πρωτοβουλία Jazz@Megaron ανοίγει έναν νέο προορισμό στους λάτρεις του είδους, καθώς στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Banquet και Δημήτρης Μητρόπουλος και στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη έρχονται αγαπημένοι καλλιτέχνες για εννέα συναυλίες αλλά και συζήτηση.

Η αυλαία ανεβαίνει το Σάββατο 5/11 με τον Στέφανο ντι Μπαττίστα, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του Έννιο Μορρικόνε, να ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του δημοφιλούς συνθέτη που άφησαν εποχή. Την επομένη (6/11), μουσικοί που συμπορεύτηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο (Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Μάξιμος Δράκος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Ντέβιντ Λιντς, Θύμιος Παπαδόπουλος και ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος) ερμηνεύουν συνθέσεις του σε ύφος τζαζ και μπλουζ, αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη.

Με το βλέμμα στραμμένο στην τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει η νέα εβδομάδα (7/11) καθώς ο Δημήτρης Βασιλάκης «συμπράττει» με το ρομπότ Σιμόν που αυτοσχεδιάζει στη μαρίμπα και στη φωνή, σε συνθέσεις ειδικά γραμμένες από τον δημιουργό του Γκιλ Γουάινμπεργκ και τον σημαντικό Έλληνα σαξοφωνίστα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας που διεξάγουν το ΕΚΠΑ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για εφήβους και ενήλικες (6-8/11) και στρογγυλό τραπέζι με ελεύθερη είσοδο (8/11, 15:00-17:00) σχετικά με την ανάπτυξη της ρομποτικής και την αλληλεπίδραση με την ανθρωπότητα.

Δημήτρης Βασιλάκης
Δημήτρης Βασιλάκης © Κωστής Σωχωρίτης

Την Τρίτη 8/11 το ρυθμό θα δώσει το βραβευμένο νορβηγικό Espen Berg Trio με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε μελωδικές εναλλαγές και ευφάνταστες πολυρυθμίες, και μια βραδιά αργότερα (9/11) ακολουθεί ο θαλερός και δημιουργικός 82χρονος πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου. Απρόσμενους μουσικούς διαλόγους ανάμεσα στον Τσικ Κορία και τον Μότσαρτ, τον Ζακ Λουσιέ και τον Μπαχ, τον Τζωρτζ Γκέρσουιν και τους Queen υπόσχονται την Πέμπτη 10/11 οι Pappas & friends μαζί με την Ορχήστρα Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Espen Berg Trio
Espen Berg Trio © Leikny Havik Skjaerseth

Στις 11/11 στο εισιτήριο θα φιγουράρει το όνομα ενός από τους πλέον καταξιωμένους τζαζίστες της ελληνικής σκηνής, του Σταύρου Λάντσια, ενώ το άλλο Σάββατο 12/11 το Kουαρτέτο του δραστήριου Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη μαζί με την ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη θα εξερευνήσουν τη σχέση της τζαζ με την ελληνική παράδοση, την ποπ, τη ροκ και την κλασική μουσική, μέσα από γνώριμο και νέο ακυκλοφόρητο υλικό.

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης © Μαρία Σαρρή

Ο κύκλος κλείνει με ένα αφιέρωμα του Dimitris Kalantzis Quartet στον Μισέλ Λεγκράν στις 13/11. Αν, βέβαια, είστε από αυτούς που εξακολουθούν να δηλώνουν… its all jazz to me, το βράδυ της Τετάρτης 9/11 (στις 19:00) μάλλον θα σας βρούμε στη συνομιλία του δημοσιογράφου Προκόπη Δούκα με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή.

INFO
Jazz@Megaron
5-13 Νοεμβρίου, έναρξη συναυλιών στις 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
2107282333, megaron.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ