Θεατρο - Οπερα

17 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 20 – 26 Οκτωβρίου 2022

The Manifesto Project – Ένας τόπος διασταυρούμενων εικαστικών πεπρωμένων

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 845
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το έργο Still waiting στην έκθεση The Manifesto Project – Ένας τόπος διασταυρούμενων εικαστικών πεπρωμένων
The Manifesto Project – Ένας τόπος διασταυρούμενων εικαστικών πεπρωμένων: το έργο Still waiting στην έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα

17 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Ένα εικαστικό μανιφέστο για την πανδημία
Φιγούρες που αναδύονται μέσα από άχρονα, θολά τοπία κι άλλες που σε ατενίζουν κατά μέτωπο πίσω από πόρτες διάφανες μα σφαλιστές, άνθρωποι μονάχοι μέσα σε δωμάτια σπιτιών φορώντας την προστατευτική στολή των υγειονομικών. Εικόνες και σκέψεις αποτυπωμένες με λάδια στον καμβά, γέννημα του εγκλεισμού που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει το The Manifesto Project – Ένας τόπος διασταυρούμενων εικαστικών πεπρωμένων. Βγαίνοντας από την απομόνωση των ιδιωτικών «κελιών» τους, ο Γιώργος Αργυρόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε το εγχείρημα, και ακόμα πέντε καλλιτέχνες (Λεοντία Καφφέ, Ιρίνα Κουζμένκο, Ντέπη Παυλίδου και Ντορίτα Πιμπλή) παρήγαγαν μαζί εικαστικό έργο σε ένα διατηρητέο κτίριο στην περιοχή του Κεραμεικού για να «ξορκίσουν» το τραύμα που επέφερε αυτή η συνθήκη. Στο πρότζεκτ συμμετέχει με κείμενά του και ο θεωρητικός, δρ Φιλοσοφίας & Αισθητικής των Μέσων και του Πολιτισμού, Δημήτρης Γκινοσάτης.
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, εγκαίνια 22 Οκτωβρίου (19:00-22:00), μέχρι 27 Οκτωβρίου

Σινεμά Made in Italy
Άρωμα Ιταλίας στη Λαϊδα! Δώδεκα νέες ταινίες από τη γείτονα, μυθοπλασίας αλλά και τεκμηρίωσης, από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους, φέρνει το 2ο σχετικό αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη, την Cinecittà, την πολιτιστική πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πολλές από αυτές κάνουν εδώ την ελληνική ή την αθηναϊκή πρεμιέρα τους, οι μισές αποτελούν το ντεμπούτο των δημιουργών τους, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την θρυλική Περιπέτεια του Μικελάντζελο Αντονιόνι, την Ξηρασία του Πάολο Βίρτζι με τη Μόνικα Μπελούτσι και τον Σίλβιο Ορλάντο και τα νέα φιλμ του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι (Leonora adio) και του Μάρκο Μπελόκιο (Marx cant wait).
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 21-27 Οκτωβρίου

Στο… ατελιέ του Γιάννη Μόραλη
Το τετράδιο με τα σχέδια που έκανε ως δεκάχρονο παιδί αλλά και η carte de visite που χρησιμοποιούσε όταν έπαψε να φιλοτεχνεί πορτρέτα· σπάνια σχέδια από τις δεκαετίες του 1920 και 1930, αλλά και γλυπτά και κεραμικές διακοσμητικές πλάκες· εικονογραφήσεις βιβλίων, εξώφυλλα δίσκων αλλά και το καβαλέτο, ο πάγκος εργασίας, τα πινέλα και οι παλέτες του ζωγράφου θα εκτεθούν στο αφιέρωμα «Γιάννης Μόραλης. Χώρος ιδιωτικός». Πρώιμες και μεταγενέστερες δημιουργίες, που ανήκουν στην οικογένειά του και οι περισσότερες δεν έχουν εκτεθεί ξανά στην Αθήνα, έρχονται να αναδείξουν τις εικαστικές καταβολές και τη δημιουργική πορεία του, με έμφαση στον άνθρωπο και το εργαστήρι του.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, 26 Οκτωβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023

Κουβεντιάζει ο Ραμώ με τον Μαλεβιζιώτικο;
Όταν το Nederlands Blazers Ensemble συναντά την οικογένεια Ξυλούρη οι μουσικές ταμπέλες πάνε περίπατο και το κοινό βιώνει μιαν απρόβλεπτη σύμπραξη διαφορετικών πολιτισμών. Μετά την πρώτη τους συνομιλία επί σκηνής πριν από δυο χρόνια στο Άμστερνταμ, η λύρα, το λαούτο, η φωνή και τα κρουστά του Ψαρογιώργη και των παιδιών του Αντώνη, Νίκου και Απολλωνίας Ξυλούρη θα συνυπάρξουν ξανά με το κορυφαίο ολλανδικό σύνολο, που ιδρύθηκε το 1961 και έχει συμπράξει με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Νίκολαους Αρνονκούρ. Όσοι πιστοί προσέλθετε στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ετοιμαστείτε για μια βραδιά που η μουσική αύρα  Ψηλορείτη, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους θα σταθεί πλάι σε μουσικές του κόσμου, έργα μπαρόκ και μελωδίες από όπερες του Ραμώ εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία.
Μέγαρο Μουσικής, 26 Οκτωβρίου στους 20:00

«Μια άλλη Θήβα» στον Νέο Κόσμο
Πίσω απ’ το ψηλό συρματόπλεγμα στο προαύλιο μιας φυλακής, ένας συγγραφέας επισκέπτεται έναν 21χρονο ισοβίτη σκοπεύοντας να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία. Το έγκλημα και η τιμωρία, η αγάπη και τα όρια της δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο του θεατρικού του Γαλλο-ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο που ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Θάνο Λέκκα και τον Δημήτρη Καπουράνη. Με αναφορές που ξεκινούν από την αρχετυπική πατροκτονία που διέπραξε ο Οιδίποδας και φτάνουν ως το μπάσκετ, οι συναντήσεις τους θα σημαδέψουν τη ζωή του νέου άνδρα αλλά και θα δοκιμάσουν τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου

Διαβάζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή
Πώς αποτυπώθηκε στην πνευματική παραγωγή του Μεσοπολέμου το τραύμα της Καταστροφής του 1922; Αλλά και πώς είδαν οι Τούρκοι λογοτέχνες τον ελληνοτουρκικό πόλεμο της εποχής; Υλικό από τα προσωπικά αρχεία των Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά, Στράτη Μυριβήλη και Γιώργου Σεφέρη που απόκεινται στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής, όπως και σπάνιες εκδόσεις από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης υπόσχεται η επετειακή έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με τίτλο Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου θα μας συστήσει για πρώτη φορά περισσότερα από διακόσια εκθέματα, χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης στην πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης.
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, από τις 20 Οκτωβρίου

Ένα σκηνικό παιχνίδι για δύο
Γράφτηκε το 1984 αλλά μιλά ηχηρά και για την εποχή μας αφού ασχολείται με τη βία κατά των γυναικών. Ο «Παιχνιδοποιός» του Χολιγουντιανού ηθοποιού και συγγραφέα Γκάρντνερ ΜακΚέυ κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Η Ραφίκα Σαουίς ντύνεται τον ρόλο της νευροψυχολόγου της αστυνομίας Μωντ Κρίστοφερ η οποία ζει απομονωμένη στους λόφους του Λος Άντζελες και ασχολείται με την υπόθεση ενός άγνωστου παρανοϊκού άνδρα που ακινητοποιεί τα θύματά του με λοβοτομή μετατρέποντας τα σε άβουλα παντοτινά του παιχνίδια. Ώσπου ένα βράδυ ένας συμπαθής νεαρός (Γιώργης Παρταλίδης) τής χτυπά την πόρτα, ζητώντας βοήθεια…
Μικρό Γκλόρια, πρεμιέρα 22 Οκτωβρίου 

Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Φιλουμένα Μαρτουράνο
Ξεκίνησε ως θεατρικό έργο, έγινε ταινία από τον Βιτόριο ντε Σίκα με την Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και φέτος η γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο ντε Φιλίππο ζωντανεύει ξανά στη σκηνή υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Η Μαρία Ναυπλιώτου φορά το κοστούμι της Φιλουμένα Μαρτουράνο, μιας βασανισμένης γυναίκας η οποία ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένικο Σοριάνο (Μελέτης Ηλίας). Ώριμη πια, του ζητά να την παντρευτεί αποκαλύπτοντάς του ότι έχει τρεις γιους, ένας εκ των οποίων είναι δικός του.
Θέατρο Δημήτρης Χορν, από 26 Οκτωβρίου

Όταν η τέχνη συναντά την ψυχανάλυση
Από τις ολόφωτες σάλες του τη δεκαετία του 1960 πέρασαν ο Σαγκάλ, ο Καμύ και σύσσωμη η παρέα της Γενιάς του ’30 (ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Γκίκας, ο Εµπειρίκος, ο Τσαρούχης κ.ά.) αφήνοντας το ίχνος τους σε έργα τέχνης, εικόνες, αντικείμενα και επιστολές. Πώς αφουγκράζεται, λοιπόν, σήμερα την ατμόσφαιρα της εποχής στο σπίτι-μουσείο των Κατακουζηνών μια σύγχρονη εικαστικός; Η Χριστίνα Μήτρεντσε μπαίνει στην οικία του ψυχιάτρου-νευρολόγου Άγγελου και της συζύγου του Λητώς, συνοµιλεί µε το αρχείο και τα έργα της συλλογής τους και μέσα από γλυπτά, σχέδια, μεταξοτυπίες, υφαντά και βίντεο εστιάζει με την έκθεση Super-ego σε ζητήματα σημαντικά τόσο για την ψυχανάλυση όσο και για την ίδια την τέχνη: µετάφραση, µεταµόρφωση, χρονικότητα, ασυνείδητο, µεταφορά, όνειρα και φαντασία.
Οικία Κατακουζηνού, εγκαίνια 20 Οκτωβρίου (18:00-21:00), έως 19 Νοεµβρίου

Thee Holy Strangers στο Κύτταρο 
Ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 σαν μια σύμπραξη γνωστών μουσικών, με κίνητρο τα τραγούδια και τις εικόνες της πόλης που ήθελαν να περιγράψουν. Η Φλώρα Ιωαννίδη, o Αλέξης Καλοφωλιάς (AlexK), o Κώστας Χρυσόγελος, ο Ανδρέας Λάγιος (Nightstalker) και ο Κλέων Αντωνίου (Mode Plagal) παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ Diary Of The Shadow, τραγούδια που μιλάνε για την παραίτηση και την ανθεκτικότητα, το σκοτάδι και το φως, τη θλίψη και την ελπίδα, αντλώντας στοιχεία από το rock’n’roll, τη soul και τη folk.
Κύτταρο Live, 21 Οκτωβρίου στις 22:00

Nostos: αφιέρωμα στους Lynyrd Skynyrd
Είκοσι έξι τραγούδια (κυρίως από τις πέντε πρώτες δισκογραφικές δουλειές) της Southern Rock μπάντας μας επιφυλάσσει η μοναδική αναγνωρισμένη Lynyrd Skynyrd Tribute Band στην Ελλάδα. Σαρανταπέντε χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα και την κυκλοφορία του Street Survivors ένα μεγάλο ζωντανό αφιέρωμα στο συγκρότημα από το Τζάκσονβιλ με διάσημα κομμάτια τους: Sweet home Alabama, Free bird, Give me back my Bullets, That’s Smell, κ.ά.
Κύτταρο Live, 22 Οκτωβρίου στις 21:30

Hume Assine και Resonoot στην Αβραμιώτου
Δυο ονόματα από την εγχώρια σκηνή σε μια βραδιά ηλεκτρική. Το project του Hume Assine ακούγεται σαν να παίζουν συνθεσάιζερ, samples και φωνητικά μαζί με ντραμς, πιάνο και έγχορδα. Αυτή τη φορά θα πειραματιστεί και με τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας, με τον Απόστολο Μπουλέ (10 Code) στις χορδές. Μελωδικές ambient noise στιγμές και indie electronic κομμάτια με spoken word συνδυάζονται με post κιθάρες και vocoders. Οι live εμφανίσεις του Resonoot υπόσχονται αυτοσχεδιασμούς και ενίοτε προσκλήσεις στο κοινό να συμμετέχει διαδραστικά μέσα στα κομμάτια στη σκηνή!  
six d.o.g.s, 21 Οκτωβρίου στις 21:00

Η Ελένη Σκότη ανεβάζει τον «Γάμο» του Μάριο Ποντίκα
Από τους ανανεωτές της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτύπωσε στα κείμενά του με ενάργεια τις παθογένειες μιας κοινωνίας, ρίχνοντας φως σε ένα δραματουργικό σύμπαν σκοτεινό και νατουραλιστικό. Ένα μήνα μετά τον θάνατο του Μάριο Ποντίκα, ο «Γάμος» του ανεβαίνει από την ομάδα Νάμα ξετυλίγοντας τη διαδρομή μιας νεαρής κοπέλας που βιάζεται, τους αλλεπάλληλους «βιασμούς» της από την οικογένεια, την κοινωνία και τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης αλλά και την άρνησή της να παντρευτεί τον βιαστή της.
Επί Κολωνώ, πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου

Ο κακός μας ο καιρός στο θεατρικό σανίδι
Έξι άνθρωποι αποκλεισμένοι στην πύλη ενός αεροδρομίου λόγω κλιματικής κρίσης. Περιμένουν, συζητούν, διαφωνούν, θυμούνται, χορεύουν, ονειρεύονται, φοβούνται. Γιατί η συνάντησή τους αποκαλύπτει ταυτόχρονα μιαν έξαρση ανασφάλειας, για το κλίμα, το ενεργειακό, τη γεωπολιτική αλλά και προσωπική. Μια υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον είναι για τον Γιώργο Βαλαή το νέο του έργο «The weather in Europe», που συνυπογράφει δραματουργικά με την Γεωργία Κανελλοπούλου. Ακινητοποιημένοι σ’ ένα κομβικό σημείο που σε κάτι έχει ολοκληρωθεί και το καινούργιο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ζουν μέσα σε αυτή την αναμονή, έναν χώρο άκαρπων σκέψεων, μάταιων συγκρούσεων, νέων ελπίδων, βραδύτητας και αβεβαιότητας για το παρόν.
θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες, από 26 Οκτωβρίου

Το νέο θεατρικό του Γιώργου Καπουτζίδη
Σε ένα δυστοπικό μέλλον οι άνθρωποι ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις παρενέργειες των επιπόλαιων επιλογών που έκαναν επί δεκαετίες. Να το σκηνικό για το «42497», το νέο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη που ανεβάζει αυλαία στο θέατρο Ήβη μετά την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με το «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!». Στη διανομή οι Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Κατιάνα Μπαλανίκα, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιούλη Τσαγκαράκη.
Θέατρο ΗΒΗ, από 21 Οκτωβρίου

Η Suzanne Ciani στον Φάρο
Χάρισε τη φωνή και τους ήχους της στο θρυλικό φλιπεράκι των 80s «Xenon», ενώ σ’ εκείνη αποδίδεται και ο χαρακτηριστικός «pop & pour» ήχος των διαφημιστικών της Coca-Cola. Στις μουσικές αποσκευές της εδώ και πέντε δεκαετίες έχει πάνω από 20 άλμπουμ, αμέτρητα έργα για την τηλεόραση, το σινεμά και τη διαφήμιση και πέντε υποψηφιότητες για Grammy. Αυτή την Κυριακή η «πρώτη synth ηρωίδα των ΗΠΑ» ανοίγει τη νέα σειρά συναυλιών με τίτλο Microcosmos με καλεσμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής μουσικής από τη διεθνή σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
ΚΠΙΣΝ, Φάρος, 23 Οκτωβρίου στις 21.00

Ο «κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση
Φωτογράφος, εικαστικός, αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, το 2011 οργάνωσε τη μετατροπή του χώρου στάθμευσης της Σχολής σε κήπο. Τώρα με μία εγκατάσταση μεταφέρει το «πάρκινγκ» στον εκθεσιακό χώρο «Ν. Κεσσανλής», σε μια έκθεση που παράλληλα μας ξεναγεί σε επιμέρους επεισόδια της καλλιτεχνικής διαδρομής του. Από το βίντεο και τις φωτογραφίες του 1973 όταν συμμετείχε σε μία δράση στο ψυχιατρείο της Volterra-Ιταλία και σχέδια του 1975 από την διπλωματική του στην αρχιτεκτονική με τα οποία πρότεινε αντί της ανέγερσης ενός νέου ψυχιατρείου την κατεδάφισή του έως την πρόσφατη φωτογραφική σειρά με τίτλο «θέα». Για πρώτη φορά εκθέτει τα μεγάλα «σχέδια ψηφιδωτά» και μία νέα εγκατάσταση, ένα παιχνίδι συγκρούσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης με νέες και παλιότερες φωτογραφίες.
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 24 Οκτωβρίου-8 Δεκεμβρίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ