Μουσικη

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 6 – 12 Οκτωβρίου 2022

Το Larsen C επιστρέφει στη Στέγη, οι Portico Quartet έρχονται στην Πειραιώς και ο Theodore στον λόφο Νυμφών, Blues Wire και Τσοπάνα Rave στο Κύτταρο, ο Γρηγόρης Βαλτινός ως DA στο θέατρο Ιλίσσια κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 843
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου επιστρέφει στη Στέγη
To Larsen C ξανά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Πηνελόπη Γερασίμου

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 6-12 Οκτωβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Larsen C: φωτίζοντας την κίνηση
Από τις κορυφαίες στιγμές της περασμένης καλλιτεχνικής περιόδου στη Στέγη, το Larsen C του Χρήστου Παπαδόπουλου επανακάμπτει για τέσσερα βράδια. Ένα έργο τέχνης εν κινήσει που εμπνέεται από τη βραδύτητα της τήξης των παγετώνων (το όνομά του παραπέμπει σε μια παγοκρηπίδα ηλικίας 10.000 ετών στην Ανταρκτική) προκειμένου να μιλήσει για τη σφοδρότητα της ζωής. Ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων, τις ρυθμικές, ανεπαίσθητες εναλλαγές της κίνησης που όμως μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστικούς μετασχηματισμούς. Ή, όπως σχολιάζει ο ίδιος ο χορογράφος που έχει κερδίσει την διεθνή κριτική με τη μινιμαλιστική του δεξιοτεχνία: «μια μεταφορά της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά». Μη το χάσετε.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 6-9 Οκτωβρίου στις 20:30

Ραντεβού με τους Portico Quartet
Η ρυθμική τζαζ που παίζουν επιμένει να αντιστέκεται σε ταξινομήσεις κι ας μετρά πλέον η πορεία τους έξι άλμπουμ –από το υποψήφιο για το βραβείο Mercury, Knee-Deep in the North Sea του 2007 μέχρι τα πρόσφατης εσοδείας Terrain και Monument. Ποντάροντας στα κρουστά (με σήμα κατατεθέν τις αιθέριες μελωδίες του χανγκ, που αγόρασαν παρορμητικά σε ένα φεστιβάλ) και τους υπνωτιστικούς ηλεκτρονικούς ήχους, η λονδρέζικη μπάντα έρχεται να μας παρασύρει σε ονειρικά ακουστικά ταξίδια, σμιλεμένα με μινιμαλιστική λογική και ηλεκτρονική ευαισθησία.
Piraeus Club Academy, 8 Οκτωβρίου στις 21:00

Ένα ταξίδι στ’ άστρα με τον Τheodore
«Τώρα πρέπει πραγματικά να τα παρατήσεις όλα / Όλα όσα σε έκαναν αυτό που είσαι/ Άσε την άγκυρα να κρατήσει το σώμα σου στη γη / Αυτό είναι ένα ταξίδι του μυαλού». Και ποιο θα ήταν το καλύτερο σημείο «εκτόξευσης» γι’ αυτή την πτήση στο διάστημα αλλά και στον βαθύτερο εαυτό μας που προτείνει το The Voyage από το ειδυλλιακό περιβάλλον του λόφου Νυμφών; Αυτή την Πέμπτη αλλά και την προσεχή Τρίτη ο Theodore ανηφορίζει στις λόχμες του Θησείου για να παρουσιάσει το πρόσφατο άλμπουμ του, τα ambient κομμάτια από την κασέτα της deluxe έκδοσής του αλλά και αγαπημένες στιγμές από την πρότερη δισκογραφία του. Και μετά, όλοι μαζί παρέα θα περάσουμε από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη για να παρατηρήσουμε τα πιο λαμπρά αστέρια του γαλαξία μας.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, 6 & 11 Οκτωβρίου

Η χαρακτική του Χρόνη Μπότσογλου
Άρχισε να καταπιάνεται με τη χειρονομία της χάραξης στις αρχές της δεκαετίας του ’80 διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο εικαστικό λεξιλόγιο που βαδίζει παράλληλα με τις θεματικές του αναζητήσεις στη ζωγραφική. Συνοδοιπόρος σ’ αυτή τη δημιουργική περιπέτεια με τον Πίνο Παντολφίνι και τη Δήμητρα Σιατερλή του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, φιλοτέχνησε μέχρι το 2017 περίπου 90 χαλκογραφίες που συγκαταλέγονται στο ιστορικό αρχείο τους. Λίγους μήνες μετά το θάνατο του γνωστού εικαστικού, έχουμε την ευκαιρία να δούμε το σύνολο της σχετικής δουλειάς του –αυτοπροσωπογραφίες, πορτρέτα και γυμνά–, αλλά και ένα μικρό βίντεο που τον παρακολουθεί στη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου, από τη χάραξη της πλάκας ως την εκτύπωση.
ETCH INK (Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός), 7 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου

Blues Wire ξανά στο Κύτταρο 
Κιθαριστική καταιγίδα προβλέπεται για το βράδυ της Παρασκευής για το ξεκίνημα της σεζόν στα πέριξ της Αχαρνών και Ηπείρου. Ο Ηλίας Ζάικος, ο Σωτήρης Ζήσης και η Νίκη Γουρζουλίδου έρχονται να «μεταφράσουν» ζωντανά τα δικά τους αλλά και κλασικά μπλουζ (και όχι μόνο) κομμάτια. Μαζί τους στη σκηνή οι Rock in the Blues Band με τον κιθαρίστα Μιχάλη Αρμάγο –ο οποίος έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής και έχει δώσει το παρών σε ιστορικές συναυλίες.
Κύτταρο, 7 Οκτωβρίου στις 22:30

Άλλος για Τσοπάνα Rave;
Μίλα ρε. Είμαι καλά, Δως μου δυο κατοστάρικα (Δώσε ότι έχεις). Θα μείνω όπως είμαι, Με τα χέρια στις τσέπες, στις Βαμβακοφυτείες. Ναι, θα έχει υλικό, παλιά γνώριμα τραγούδια αλλά και το ολόφρεσκο single Δεν είμαι από εδώ, αυτό το Σαββατόβραδο. Η δημοφιλής ροκ μπάντα επιστρέφει στο Κύτταρο με γερές δόσεις χιούμορ, τρέλα και ροκιά. 
Κύτταρο, 8 Οκτωβρίου στις 22:30

Μια μαρτυρία για τη Μικρασιατική Εκστρατεία
Αυλαία μετά από χρόνια για το θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα, που επαναλειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των the young quill πλέον θέλοντας να συνδέσει τη νέα πορεία του με καλλιτεχνικές ομάδες. Η πρεμιέρα έρχεται από τη bijoux de kant με «Το μαύρο ταξίδι», τη μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Σε ένα τοπίο θραυσμάτων, ένας άγνωστος στρατιώτης του Μηχανικού, πεινασμένος και προσπαθώντας να επιβιώσει, μιλά με απλότητα αλλά και κριτική σκέψη για την πληγή του ξεριζωμού, τη σκληρότητα του πολέμου και τις πρακτικές του ελληνικού στρατού, συντροφιά με σμυρναίικους ρυθμούς.
Θέατρο Μπέλλος, 12-15 Οκτωβρίου (στις 21:00) & 16 Οκτωβρίου (στις 20:30)

Ο D3lta ζωντανά στο κέντρο
Αν έχεις παίξει το Strange στο repeat, το βράδυ της Παρασκευής στην Αθηναϊδος σε βλέπουμε. Ο Ελληνοβρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, που μπήκε στις playlists την περασμένη χρονιά με τα Hypocrites και Hey You και άνοιξε την καλοκαιρινή συναυλία των London Grammar στο Release Athens, επιστρέφει για ένα live στην καρδιά της πόλης με νέα τραγούδια και ιδιαίτερες διασκευές.
Faust bar-theatre-arts, 7 Οκτωβρίου στις 22:00

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γίνεται ο DA
Έκανε την πρεμιέρα του το 1973 στις ΗΠΑ, πριν μεταφερθεί στο Μπρόντουγέι και κερδίσει τέσσερα θεατρικά βραβεία (Drama Desk, Τόνυ, Outer Critics αλλά και το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Νέας Yόρκης για καλύτερο έργο), ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη τη σεζόν 1979-80. Το αυτοβιογραφικό έργο του Χιου Λέοναρντ μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1968, όπου ένας συγγραφέας επιστρέφει μετά το θάνατο του πατέρα του για να «συναντήσει» ξανά τους γονείς του, τον νεαρό εαυτό του, παλιούς έρωτες και γεγονότα που τον σημάδεψαν. Στον επώνυμο ρόλο του καλοκάγαθου «DA» (από το dad, πατέρας), τον Γρηγόρη Βαλτινό σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας.
Θέατρο Ιλίσσια, πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου

Οι μουσικοί ορίζοντες της Αλεξάνδρα Γκράβας
Σ’ ένα οδοιπορικό στις μουσικές του κόσμου μας προσκαλεί η διακεκριμένη μεσόφωνος αποδίδοντας σε οχτώ γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά) στίχους που γεννήθηκαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Μια βραδιά στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με τραγούδια για την αγάπη από τον ισπανόφωνο κόσμο, που αγαπήσαμε μέσα από τις ερμηνείες της θρυλικής Τσαβέλα Βάργκας και συμπεριέλαβε στο άλμπουμ της Songbook 3, El amor es vida, αλλά και μικρασιάτικους τόνους που ενέταξε στο πρόγραμμα θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της.
Μέγαρο Μουσικής, 9 Οκτωβρίου στις 20:30

Μια Ιφιγένεια από τη Γερμανία
Σε μια χώρα-εφιάλτη στην οποία έχει ξεσπάσει μια φοβερή πανδημία, ξένοι, ηλικιωμένοι και ασθενείς πρέπει να θυσιασθούν επιλεκτικά για να προστατευθεί το «παραγωγικότερο» κομμάτι του πληθυσμού. Η ηρωίδα, ως θεραπαινίδα στον ναό της θεάς Αρτέμιδος, είναι υποχρεωμένη να θυσιάζει ασταμάτητα ανθρώπινες ζωές. Με την αναπάντεχη εμφάνιση, όμως, του αδελφού της Ορέστη γεννιέται η ελπίδα της απόδρασης. Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Γκαίτε στη χώρα μας, το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας επιστρέφει στην Αθήνα. Η «Ιφιγένεια στη χώρα του πένθους» του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας Κώστα Παπακωστόπουλου είναι εμπνευσμένη από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και επικεντρώνεται στους δύο πρωταγωνιστές της ευριπίδειας τραγωδίας που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 8 Οκτωβρίου στις 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ