Μουσικη

Σύγχρονα ελληνικά κοντσέρτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με έργο του Γιώργου Κουμεντάκη ανοίγει ο νέος κύκλος εκδηλώσεων στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 824
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στον Κύκλο Εκδηλώσεων «Σύγχρονα Ελληνικά Κοντσέρτα», το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη. Τι θα δούμε στον νέο κύκλο εκδηλώσεων τον Μάιο.

Ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Σύγχρονα Ελληνικά Κοντσέρτα» ανοίγει τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αφιερωμένος σε δημιουργούς που έγραψαν για σολιστικά όργανα με συνοδεία ορχήστρας, εστιάζει σε μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές μουσικές φόρμες, αλλά ταυτόχρονα και σε Έλληνες συνθέτες του 20ού και του 21ου αιώνα που την εξερεύνησαν μέσα από τα έργα τους. Έναρξη στις 4 Μαΐου, με μια δημιουργία του Γιώργου Κουμεντάκη, συνθέτη με πλούσια και πολυδιάστατη εργογραφία, καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ο Γιώργος Κουμεντάκης.
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο λόγος για το Κοντσέρτο αρ. 4 για πιάνο, κουαρτέτο σαξοφώνων και ορχήστρα εγχόρδων «Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα», εμπνευσμένο από τον πλούτο της βυζαντινής παράδοσης, που σύμφωνα με τον δημιουργό του αποτελεί «μια προσωπική αφήγηση και συναισθηματική καταγραφή σκέψεων που απορρέουν από το πέρασμα μεταξύ νεανικής και γεροντικής ηλικίας». Το πρώτο από τα ισοκρατήματα του Κουμεντάκη έχει ως κορυφαία στιγμή της μουσικής αφήγησης την cadenza, που βασίζεται σε μια μελωδία της τάβλας από τη Θράκη.

«Δεν επιλέγω τυχαία τη στιγμή που όλοι κάθονται γύρω από το τραπέζι, όταν όλα ηρεμούν και τα συναισθήματα κατασταλάζουν και η ωριμότητα εκφράζεται αβίαστα και το τραγούδι λυτρωτικά κυριεύει και ανακουφίζει τα τεχνάσματα και τις τρικλοποδιές της ζωής» αναφέρει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι διόλου τυχαία δεν είναι και η επιλογή στο τελευταίο μέρος το ισοκράτημα να αποδίδεται από τις φωνές των μουσικών.

Το έργο θα ερμηνεύσουν ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και οι διακεκριμένοι σολίστ του σαξοφώνου Guido de Flavis, Στάθης Μαυρομάτης, Παναγιώτης Σκύφτας και Ilia Samsonov. Μαζί τους, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με τη Ζωή Τσόκανου στο πόντιουμ. Η Ζωή Τσόκανου θα διευθύνει, επίσης, την Ορχήστρα στο ονειρικό Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου του Ντεμπυσσύ και στη Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, «της Άνοιξης», από τις δημοφιλέστερες του Σούμαν.

Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.
Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ