Μουσικη

20 χρόνια από τη συναυλία για τη Νέα Υόρκη

Μια 5ωρη συναυλία για την ενότητα και την αντοχή της πόλης της Νέας Υόρκης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 9η Σεπτεμβρίου 2001

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Sir Paul McCartney παίζει κατά τη διάρκεια του "Concert for New York City" στη Madison Square Garden στις 20 Οκτωβρίου 2001
Ο Sir Paul McCartney παίζει κατά τη διάρκεια του "Concert for New York City" στο Madison Square Garden στις 20 Οκτωβρίου 2001 © EPA PHOTO AFP/THE NEW YORK TIMES/NANCY SIESE

«Η συναυλία για τη Νέα Υόρκη»: Η τιμητική εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2001.

«Η συναυλία για τη Νέα Υόρκη» πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2001 στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν μια τιμητική εκδήλωση για τους πυροσβέστες, για τους αστυνομικούς και για τους εθελοντές διασώστες, καθώς και για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Την πρωτοβουλία για τη συναυλία πήρε ο Paul McCartney: συμμετείχαν πολλοί μουσικοί θρύλοι, ανάμεσα στους οποίους οι Who, ο David Bowie, ο Elton John, ο Eric Clapton, οι Rolling Stones, οι Bon Jovi, ο Jay-Z, οι Destiny's Child, οι Backstreet Boys, ο James Taylor, ο Billy Joel, η Melissa Etheridge, οι Five for Fighting, οι Goo Goo Dolls, ο John Mellencamp. Εμφανίστηκαν επίσης γνωστοί αθλητές και ηθοποιοί, όπως η Σούζαν Σαράντον, ενώ προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους του Γούντι Άλεν, του Μάρτιν Σκορσέζε, του Σπάικ Λι και του Κέβιν Σμιθ.

Πάνω από 60 διασημότητες που συμμετείχαν στη συναυλία υπέγραψαν αναμνηστικά στα παρασκήνια στο Madison Square Garden που δημοπρατήθηκαν αργότερα για να υποστηρίξουν το ίδρυμα Robin Hood, το οποίο καταπολεμά τη φτώχεια στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στα αντικείμενα με αυτόγραφα ήταν γιγαντοαφίσες της συναυλίας, ντραμς και κιθάρες.

Ο Μίκ Τζάγκερ, στη συναυλία στη Νέα Υόρκη, για τα θύματα της τρομοκρατικής επιθεσης στις ΗΠΑ.
Ο Μίκ Τζάγκερ, στη συναυλία στη Νέα Υόρκη, για τα θύματα της τρομοκρατικής επιθεσης στις ΗΠΑ. © EPA / BETH A. KEISER

Το κοινό, 21.000 άτομα, ήταν συγκινημένο: μέλη των οικογενειών των νεκρών κρατούσαν πλακάτ με τα πορτρέτα τους, ενώ όταν ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ μίλησε για μη βίαιη απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα τον γιούχαραν. Ο Γκιρ δικαιολόγησε την ειρηνιστική του στάση και πρόσθεσε: «Δεν φαίνεται και τόσο δημοφιλής αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πειράζει». Η συναυλία αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση του μπασίστα John Entwistle των Who στην Αμερική: οκτώ μήνες αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο David Bowie τραγούδησε το «America» του Paul Simon και , όπως αναμενόταν, το δικό του «Heroes», ο Elton John το νεοϋρκέζικο κομμάτι του «Mona Lisas and Mad Hatters», το οποίο καταχειροκροτήθηκε, και o  Billy Joel το «Miami 2017», οι στίχοι του οποίου ακούγονταν προφητικοί.

The Who at The Concert For New York City - 2001

Το 2004 το περιοδικό Rolling Stone επέλεξε αυτή τη συναυλία, μαζί με τον προηγούμενο τηλεμαραθώνιο «America: A Tribute to Heroes», ως μία από τις 50 στιγμές που άλλαξαν το ροκ εν ρολ. Η συναυλία για τη Νέα Υόρκη ψηφίστηκε επίσης ως η 4η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Madison Square Garden. Η 5ωρη συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά στις 20 Οκτωβρίου 2001 ενώ συγκεντρώθηκαν πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επιπλέον, 275.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν λίγο αργότερα με τη δημοπρασία. Στις 27 Νοεμβρίου 2001, η Sony κυκλοφόρησε να διπλό CD με 32 κομμάτια.

Το διπλό CD της Sony από τη Συναυλία της Νέας Υόρκης
Το διπλό CD της Sony από τη Συναυλία της Νέας Υόρκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ