Μουσικη

Ο Action Bronson είναι ράπερ αλλά θέλει περισσότερη ζωή

Χρονιά πολλά, Action Bronson. Στα 37 του, κατέχει το εγχειρίδιο του να παραμένεις cool και δημιουργικός

dimitris_lilis.jpg
Δημήτρης Λιλής
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
action-bronson-birthday.jpg
O ράπερ Action Bronson ©EPA/HUGO MARIE

Action Bronson: O επιδραστικός ράπερ από τη Νέα Υόρκη Ariyan Arslani, με καταγωγή από την Αλβανία, που δίνει ένα ένα άλλο παράδειγμα στη hip hop σκηνή.

More Life, δηλαδή «περισσότερη ζωή» είναι η ευχή που ανταλλάσσουν οι Αμερικάνοι ράπερς συνήθως στα γενέθλια τους. Διαβάζεται συνηθισμένο, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πόσοι ραπερ χάνονται σε μικρές ηλικίες, βγάζει νόημα να είσαι από τους τυχερούς που εξασφαλίζουν φήμη και μακροζωία, ενώ ξεκινάς από φτωχογειτονιές και μετατρέπεσαι σε ραπ σουπερστάρ.

Ο Action Bronson γεννημένος Ariyan Arslani, από aλβανική οικογένεια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σήμερα γίνεται 37 χρόνων. Δεν είναι απλά ένας από τους λίγους λευκούς -παγκόσμια αναγνωρίσιμους- ράπερ, είναι μια bigger than life προσωπικότητα που την τελευταία δεκαετία μετέτρεψε όλα του τα ταλέντα σε πηγή δημιουργίας και εσόδων. Πάρτε βαθιά ανάσα και μετρήστε μερικές από τις δραστηριότητες που τον κρατάνε σε εγρήγορση. 

Αρχικά είναι ο ράπερ Action Bronson, που νωρίτερα μέσα στην χρονιά κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ του «Only For Dolphins» για λογαριασμό της αξιόλογης Loma Vista Records. Ξεκίνησε την καριέρα του με μια σειρά από πολυσυζητημένα mixtapes (ακούστε για αρχή το υπέροχο Blue Chips του 2012) στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σύντομα βρέθηκε να συνεργάζεται με θρυλικά ονόματα όπως ο Mark Ronson, ο Dan Auerbach, o A$AP Rocky και ο αγαπημένος του τελευταία παραγωγός Alchemist. 

Action Bronson & Dan Auerbach (of The Black Keys) ft. Mark Ronson – “Standing In The Rain”

Ο ρυθμός στη ρίμα του, η χαρακτηριστική και πάντα άνετη φωνή του καθώς και οι ακομπλεξάριστοι στίχοι του με αναφορές στην καταγωγή του και τον τρόπο που μεγάλωσε, τον έκαναν να ξεχωρίσει από πολύ νωρίς, με πρώτο και καλύτερο τον αλησμόνητο A$AP Yams, ιδρυτή της ASAP κολεκτίβας να αναγνωρίζει το ταλέντο του.

Action Bronson feat. Chance The Rapper - Baby Blue [Official Music Video YTMAs]

Αυτό που όμως έμαθε γρήγορα δίπλα στον Yams ο Bronson, είναι να ανοίγει παραπάνω από ένα μέτωπα δημοσιότητας. Το δεύτερο πιο γνωστό brand του Action Bronson, είναι το μαγειρικό show «Fuck, That’s Delicious», όχι πολύ μακριά από τις street food αρχές που θέσπισε ο αξιολάτρευτος κύριος Anthony Bourdain.

Το «FTD» ξεκίνησε σαν video ημερολόγιο των ταξιδιών που έκανε ο Bronson στα πλαίσια των περιοδειών του (και Θεέ μου έχει υπάρξει μέρος της περιοδείας Eminem, Kendrick Lamar και J.Cole στην Αυστραλία το 2014) και κατέληξε με ένα τεράστιο συμβόλαιο στο κανάλι του Vice, μια σχέση που έληξε με μια μεγάλη διαμάχη μέσα στο 2019.

Action Bronson Drinks France's Top Natural Wine - From Paris with Love (Part 1)

Η φήμη και πελατεία του «Fuck, That’s Delicious» (σ.σ. ο Action Bronson έχει πείσει σίγουρα εμένα και πιθανόν χιλιάδες άλλους ότι τα Carhartt μπλουζάκια και τα New Balance σνίκερς θα είναι για πάντα cool), έφερε την δίκη του σειρά βιβλίων και μαζί μια σπάνια σειρά αποκλειστκά σχεδιασμένων Adidas Ultraboost παπουτσιών, ενώ οι φήμες στο Reddit το θέλουν να λανσάρει σύντομα την δίκη του κολόνια. 

Ακραίο, θα ισχυριστεί κάποιος αλλά αν ο Bronson μπορεί να δηλώνει ηθοποιός και μάλιστα στο πλευρό του De Niro για τον «Ιρλανδό» του Scorsese ή στο «King Of Staten Island» με το νέο ποστερ boy του Hollywood, Pete Davidson, τότε το δικό του άρωμα ίσως και να έρχεται σε καλή στιγμή.

The Irishman | Picking A Casket | 2019

Αν ήδη όλα αυτά σας φαίνονται αρκετά, για έναν 37χρονο θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι έχει κι’ άλλο. Ο ζωγράφος, art designer Action Bronson, ιδιαίτερα επηρεασμένος από το νέο εξπρεσιονισμό με μία δόση ψυχεδέλειας, είναι ικανός να εκθέτει τα έργα του στη Little Italy του Σαν Φρανσίσκο και να τα ξεπουλάει στην τιμή των 3000 δολαρίων το ένα.

Αποφασισμένος ότι πλέον έχει το δικό του στυλ, από το 2018 επιμελείται την αισθητική των εξωφύλλων του ενώ δεν σταματά να δημιουργεί καθημερινά στο στούντιο ζωγραφικής του στη Νέα Υόρκη διατηρώντας μια αξιοθαύμαστη ρουτίνα μεταξύ μαγειρικής, πατρότητας (πρόσφατα έγινε για 2η φορά μπαμπάς), μουσικής και γυμναστικής. Ναι, γυμναστικής, ακόμα και αν δεν του φαίνεται ο Bronson είχε από πολύ μικρός στην ρουτίνα του την άρση βαρών και μέσα στην καραντίνα επέστρεψε σε αυτήν για να μετατρέψει σε κάτι θετικό την κοινωνική αποστασιοποίηση που του έφερε ζημιές από περιοδείες που δεν έγιναν και μαγειρικά επεισόδια που ποτέ δεν γυρίστηκαν. 

Τα παραπανίσια κιλά (150 και βάλε) μέχρι την COVID συνθήκη, αντί για τον σύνηθες βραχνά κάποιου, έγιναν ο λόγος για να αύξηση κατακόρυφα την Instagram δημοσιότητα του και το τέλειο επικοινωνιακό κόλπο για την προώθηση του «Only For Dolphins» album.

Χάρη σε ένα απίστευτα απαιτητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς και κράτησε δημόσια με καθημερινά ποστ στο insta, ο Action Bronson πλέον ζυγίζει περί τα 100 κιλά και αυτά τα μετατρέπει σιγά σιγά σε μυική μάζα. 

Δεν έχει κρύψει ότι είχε από μικρός αγάπη για το wresting με βίντεο όπως το παρακάτω να το επιβεβαιώνουν, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι απλά μετέτρεψε τον ελεύθερο χρόνο της καραντίνας σε κάτι πραγματικά δημιουργικό και θετικό για αυτόν και την νέα του οικογένεια.

Action Bronson Ultimate WWE Video (2016)

Αφοπλιστικά ειλικρινής και ευθύς όπως πάντοτε. Στα 37 του, το πρότυπο που ακούει στο όνομα Action Bronson έχει καταφέρει να μετατρέπει σε δημόσιο γεγονός οτιδήποτε του κεντρίζει το ενδιαφέρον, με την εναλλακτική κοινή γνώμη και αρκετούς πιστούς φίλους από ολόκληρο τον κόσμο να τον ακολουθούν.

Και αν αυτό το κείμενο - φόρος τιμής σε μια από τις νέες «μεγάλες» μούρες της παγκόσμιας μουσικής, ξεκίνησε με hip hop beats δεν θα μπορούσε να κλείσει με το πρώτο υλικό που δημιουργούνται. Τα σπάνια samples ειδικά από την Ανατολή, από τα Βαλκάνια και από χώρες όπως η Τουρκία, είναι η μεγάλη μουσική αγάπη του Bronson και η Apple Music φρόντισε να του δώσει ένα ολόκληρο ραδιοφωνικό show για να τα παρουσιάζει όποτε αυτός αγαπά.

Action Bronson - "Easy Rider" (Official Video)

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος αλλά αυτήν η Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, είναι μια χαρά μέρα για να απολαύσετε τόσο την δισκογραφία όσο και τις ραδιοφωνικές εκπομπές μίας προσωπικότητας που έχει βαλθεί να αλλάξει ριζικά τη στατική αντίληψη που έχει ο κόσμος για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα των μουσικών. Για την ακρίβεια, ο Action Bronson έχει και συχνά πυκνά ανανεώνει το εγχειρίδιο για το πως πρέπει να κινούνται οι νέοι μουσικοί στον 21ο αιώνα. Περισσότερη Ζωή και ακόμα περισσότερη δημιουργία στον πάντα ευρηματικό και επιδραστικό Action Bronson.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ